Naisleijonat ansaitusti alempaan lohkoon – kuinka huono täytyy olla potkut saadakseen?

Naisleijonien katastrofi synkkeni entisestään, kun Suomi hävisi Japanille.

JääkiekkoNaisleijonat

Naisleijonat ansaitusti alempaan lohkoon – kuinka huono täytyy olla potkut saadakseen?

Juuso Toivolan johdolla Naisleijonat päätyivät historiallisen huonoon tulokseen. Toivolan urheilullisella syntilistalla on asioita, joiden pitäisi johtaa potkuihin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 4.9.2022 | KUVAT EPA / All Over Press

Suomi hävisi ottelussa viidennestä sijasta Japanille naisten jääkiekon MM-kisoissa rangaistuslaukauskisan jälkeen maalein 1–0. Suomi hallitsi kenttätapahtumia, mutta totaalisessa kipsissä olleen joukkueen viimeistely ratkaisuhetkillä oli apukoulutasoa.

Naisleijonien kuudes sija on Suomen heikoin sijoitus koko naisten MM-kisojen historiassa. Sijoitus on kammottavan huono, kun ottaa vielä huomioon, ettei turnauksessa ollut mukana kuin kaksi aidosti varteenotettavaa jääkiekkojoukkuetta, Kanada ja Yhdysvallat

Juuso Toivola epäonnistui pahoin Naisleijonien päävalmentajana MM-turnauksessa.

Kun Ruotsi hakee vielä itseään oman romahduksensa jälkeen ja Venäjä pysyy kansainvälisestä urheilusta ulos suljettuna, pitäisi Suomen olla ylivoimainen mahti kansainvälisessä naisten jääkiekossa.

Pasi Mustosen seuraajaksi kesken Pekingin olympiaturnauksen tullut Juuso Toivola onnistui kuitenkin lähes mahdottomassa. Käsittämättömät ratkaisut suistivat ensin Suomen ulos pudotuspeleistä ja lopulta ulkopuolelle keväällä pelattavien MM-kisojen viiden parhaan joukkueen kesken pelattavasta alkulohkosta A.

Turnauksen loppua kohti Suomen pelaaminen alkoi näyttää siltä, että joukkuekin haluaisi päävalmentajan vaihtuvan. Siksi nyt onkin hyvä hetki käydä läpi Toivolan syntilista turnauksesta.

Ensin Toivola oli jo reippaasti ennen turnausta saanut tähtihyökkääjä Susanna Tapanin mukaan hyökkääjän asettamalla ehdolla, joka tarkoitti reissua ystävän häihin kesken alkulohkon. Tässä keskustelussa oli toki mukana myös joukkueen GM Tuula Puputti.

Tapani oli sivussa Yhdysvaltoja vastaan pelatusta ottelusta. Syntyi luonnollisesti kohu, joka ravisteli Suomen joukkuetta, jonka henkeä väistämättä aieminkin kuohutti se, että tähtihyökkääjä oli saanut vapauden lähteä henkilökohtaiselle huvimatkalle kesken kisojen.

Kun Meeri Räisänen intoutui ainakin epäsuorasti heittämään tikarin Twitterissä Tapania kohti esittämällä julkisen syntymäpäiväonnittelun isälleen, sai hän palkinnoksi pelivuoron alkusarjapelissä Japania vastaan.

Tempoilevan johtamisen seuraava vaihe oli Räisäsen hyllytys myöhemmin, jonka johtoryhmä yritti mediassa kiistää. Räisänen ei pukenut kuitenkaan enää Naisleijonien peleihin sen jälkeen, kun hän Japania vastaan pelatun ottelun päätteeksi vihjaili haastattelussa, että olisi kiva, jos pelaajat myös välillä puolustaisivat.

Suomen turnaus oli totaalinen katastrofi jo ennen Japani-ottelua, mutta Toivolalta ei nähty juuri minkäänlaista reagointia heikkoihin otteisiin turnauksen aikana.

Suomi esimerkiksi pelasi koko turnauksen läpi samoilla ylivoimaviisikoilla, jos Tapanin väliin jättämää USA-peliä ei oteta huomioon. Ja mikäs olisi pelatessa, kun ylivoima osui 21 yrittämällä kerran. Sekin ylivoimamaali tuli kahden pelaajan ylivoimalla.

Pelillisiin asioihin on turha edes pureutua, kun joukkuedynamiikan perusteet ovat Toivolalla näin pahasti retuperällä ja muutoksia odotetaan samalla, kun jatkuvasti toistetaan samoja virheitä.

Jos Juuso Toivola saa vielä jatkaa pestissään, kuinka huonosti hänen on suoritettava, että hän joutuisi kantamaan vastuunsa tekemistään virheistä?