Tässä ovat Valioliigan kauden parhaat pelaajaostot – yllättääkö ykkönen ketään?

Declan Rice kruunasi loistokautensa tekemällä Valioliigassa 7 maalia ja antamalla 8 maalisyöttöä. Leandro Trossardin saldo oli 12+1.

Valioliiga

Tässä ovat Valioliigan kauden parhaat pelaajaostot – yllättääkö ykkönen ketään?

Tiistaiseura istui alas ja loi kaikkitietävän katseensa Valioliigan kauden parhaisiin pelaajakauppoihin. Tiistaina vuorossa surkeimmat pelaajakaupat!

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.5.2024 | KUVAT All Over Press

Valioliigan parhaat ostot 2023-2024

1. Declan Rice

On helppo sanoa, että tyhmempikin silmä näkee Declan Ricen poikkeuksellisuuden jalkapalloilijana, mutta kysymys kuuluukin, kuka uskaltaa maksaa hänestä sellaisen siirtosumman, jota West Ham vuosi sitten kesällä vaati.

105 miljoonaa puntaa ei ole maailman järjettömin siirtosumma järjettömillä siirtomarkkinoilla, mutta silti suurin osa asiantuntijoista ihmetteli, miksi Arsenal maksoi Ricesta jättiläismäisen siirtosumman – suoranaisen ylihinnan, kuten monet epäilivät.

Kauden aikana epäilijät jäivät yksi toisensa jälkeen Ricen loistavien peliesitysten varjoon. Huonoa joukkuetta on helppo vahvistaa, mutta erinomaisen joukkueen kohdalla joukkueen suoritustasoa parantava laatu maksaa.

Ricen kohdalla siitä maksaminen kannatti.

2. Cole Palmer

Manchester City ei ollut tyhmä, kun se myi viime kesänä Cole Palmerin 40 miljoonalla punnalla Chelseaan. City olisi halunnut pitää hänet, mutta se ei voinut luvata englantilaislaiturille peliaikaa.

Palmer oli viime kesänä 21-vuotias ja pelannut siihen mennessä vain 13 kertaa Cityn avauksessa. Siitä Palmer teki johtopäätökset ja päätti etsiä itselleen uuden seuran. City voitti toki tällä kaudella Valioliigan mestaruuden, mutta 22 liigamaalia Chelseassa iskenyt ja loistokauden pelannut Palmer tuskin seuranvaihtoaan katui.

3. Mohammed Kudus

Mohammed Kudus oli viime kaudella monien suurseurojen kiikarissa, mutta kun unelmasiirtoa kaikista suurimpiin saleihin ei alkanut kuulua, Kudus valitsi West Hamin, joka maksoi ghanalaisesta Ajaxille 38 miljoonaa.

Kudusin kone ei käynnistynyt salamavauhtia, mutta vauhtiin päästyä hänestä tuli West Hamin uusi kultajyvä Lucas Paquetan ja Jarrod Bowenin rinnalle. Ja mikä parasta: 23-vuotiaasta laiturista on nähty Itä-Lontoossa vasta ensimmäinen loistava luku.

Ainoa harmi West Hamin kannalta on, että Ironsin on mahdoton pitää Kudusin tasoistaan pelaajaa ikuisesti – varsinkin, kun Paquetan arvo siirtomarkkinoilla uhkaa romahtaa vedonlyöntisyytösten seurauksena nollaan.

4. Guglielmo Vicario

Arsenal, Manchester United ja Chelsea etsivät viime kaudella kuumeisesti uutta maalivahtia. Niin teki myös Tottenham, joka paljon parjatun Fabricio Paracitin neuvoista hankki maalilleen 17,2 miljoonaa puntaa maksaneen 26-vuotiaan tuntemattoman suuruuden Guglielmo Vicarion Empolista.

Hankinta osoittautui mestarivedoksi. Italialainen oli alkukaudella koko Valioliigan paras torjuja ja vaikka Vicarion otteisiin tuli kauden edetessä marginaalista rosoisuutta, hän oli Spursin paras pelaaja päättyneellä kaudella. Ja on sitä myös ensi kaudella.

5. Ross Barkley

Ross Barkley oli viime kesänä kylmäävässä tilanteessa. Pojasta, josta piti tulla jotain ainutlaatuista, oli tullut eilispäivän tähti, joka näytti pelanneen jo kaikki kuvakorttinsa. Eikä Barkley ollut kuin vasta 29-vuotias.

Kuvaavaa tilanteelle oli, että Barkleyn kannalta paras tarjous uran jatkumisesta tuli Lutonilta, jonne hän siirtyi ilmaisella siirrolla, kun ranskalainen Nice ei enää uusinut Englannin maajoukkueen entisen keskikenttäpelaajan sopimusta.

Barkley heräsi kuitenkin Lutonissa uudelleen henkiin ja pelasi yhden uransa parhaista kausista. Lutonin kausi päättyi putoamiseen ja pettymykseen – mutta Barkleyn ei. Hänellä on pöydällään nyt Aston Villan kolmivuotinen sopimustarjous, jonka hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että Barkley pelaisi ensi kaudella Mestarien liigaa.

Kauaksi ei jäänyt sekään, että hän olisi matkustanut kesällä Saksan EM-kisoihin kolme leijonaa rinnassaan.