Newcastlen omistajien harhaluuloissa on Eddie Howen valinnassa katastrofin siemen
Eddie Howe saa käsiinsä elämänsä haasteen Newcastlen uutena päävalmentajana. Jukka Rönkä luottaa Hoween, muttei Newcastlen omistajien ymmärrykseen.
@JukkaRonka
Syksyn kohujoukkue Newcastle nimitti uudeksi päävalmentajakseen Eddie Howen kesään 2024 ulottuvalla sopimuksella. Jukka, millaisia ajatuksia Howen nimittäminen Newcastlen manageriksi herättää?
Erittäin mielenkiintoinen valinta. Valinnassa on paljon hyvää ja positiivista, mutta myös kysymysmerkkejä.
Hyvää Howen valinnassa on, että hän on uuden ajan moderni valmentaja, joka perustaa jalkapallonsa samoihin oppeihin, missä jalkapallon evoluutio isossa kuvassa menee. Bournemouth pelasi Howen alaisuudessaan hyvin viihdyttävää ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa, joka perustui pallonhallintaan ja aggressiiviseen korkeaan prässiin. Yksilöiden sijasta Howe korosti joka käänteessä sitä, että jalkapallo on joukkuepeli, jossa ratkaisevaa on se, miten erilaiset tilanteet ratkaistaan ja pelataan joukkueena.
Howelainen jalkapallo sopii hyvin Newcastlen pelilliseen dna:han, mutta tässä kohtaa on hyvä muistaa, että viihdyttävä jalkapallo ilman tuloksia ei ole viihdyttävää jalkapalloa. Howen jalkapallon pohjakortti on kuitenkin juuri oikeanlainen Newcastlen kannalta.
Tästä maistelemaan Expektin kertoimia Newcastlelle ja muille 19 Valioliigan seuralle!
Kysymysmerkit liittyvät ennen muuta siihen, mikä on Newcastlen vetovoima Howen johdolla. Newcastle ei voi tarjota vielä Mestarien liigan jalkapalloa eikä mitään muutakaan eurojalkapalloa. Ainoa, mitä se voi pelillisesti tarjota on raakaa taistelua putoamista vastaan ja sen jälkeen valoisampaa tulevaisuutta.
Siksi yksi avainkysymyksistä on, miten houkutteleva paketti Howe ja Newcastlen hulppeat palkkatarjoukset ovat. Englannissa Howe on arvostettu, mutta maailmalla hän on melko tuntematon kortti, jolla ei ole samanlaista vetovoimaa pelaajien silmissä kuin kaikista suurimmilla managereilla tai edes Unai Emerylla, joka kieltäytyi viime viikolla Newcastlen managerin tehtävistä.
Newcastlen johdon olisi ymmärrettävä, että Howe on valintana sellainen, että uuden linnan rakentaminen hänen johdollaan vie aikaa. Kertarykäyksen sijasta edessä on useamman vuoden prosessi, jossa Newcastlen sarjasijoitukset ja vetovoima nousevat kausi kaudelta. Jos Newcastle olisi saanut managerikseen esimerkiksi Antonion Conten kaltaisen meganimen, hän olisi omalla painoarvollaan saanut houkuteltua kovan luokan tähtiä viimeistään ensi kesänä, jos ja kun Newcastle olisi varmistanut Valioliiga-paikkansa.
Toinen kysymysmerkki on tietenkin se, missä Howen jalkapallo nyt menee. Hän nosti Bournemouthin Ykkösliigasta sensaatiomaisesti Valioliigaan ja Bournemouth oli toisella Valioliiga-kaudella 2016–17 peräti yhdeksäs. Sitten Bournemouthin meno alkoi kuitenkin hyytyä, eikä Howe saanut tätä kierrettä katkaisua, kunnes lopulta edessä oli putoaminen Valioliigasta vuosi sitten.
Kriitikoiden mukaan Bournemouthin pelaaminen ei enää kehittynyt Howen alaisuudessaan kauden 2016-17 jälkeen, vaan pikemminkin se alkoi murentua. Kaiken lisäksi Howen hankintojen onnistumisprosentti putosi, mihin vaikutti osaltaan se, että Howe oli Bournemouthissa enemmän kuin pelkkä manageri. Häntä kutsuttiin välillä Bournemouthin omaksi Arsène Wengeriksi, joka johti koko seuran toimintaa ja oli Bournemouthin tärkein yhdysside ympäröivän yhteisön ja Bournemouthin välillä. Kun Howe oli kasannut itselleen valtavan määrän töitä ja vastuuta, aika ja fokus eivät riittäneet kaikkeen – ja lopulta se alkoi näkyä kentällä
Et siis ole vakuuttunut Howen menestyksestä Newcastlessa?
En ole vakuuttunut, ymmärtääkö Newcastlen uusi johto lukea, mitä Howen käyttöohjeissa lukee. Jos maitopurkista odottaa saavansa piimää, vika ei ole maitopurkin, vaan sen, joka luuli ostavansa piimää.
Sama pätee Hoween ja Newcastleen. Jos hänelle annetaan aikaa ja luotetaan siihen, että Newcastle hankkii nimettömämpiä, mutta Howen kollektiiviseen jalkapalloon sopivia nöyriä ja uhrautuvia pelaajia, silloin Howe tekee hyvin suurella todennäköisyydellä hyviä tuloksia ja voi nostaa jopa Newcastlen taistelemaan Mestarien liiga -sijoituksista. Mutta se vaatii aikaa ja sen ymmärtämistä, mikä on Howen oma logiikka rakentaa joukkuetta.
Pelkään pahoin, että Newcastle uusi johto haluaa ostaa suuria nimiä ja tähtisadetta ja odottaa, että ensi vuonna Newcastle olisi taistelemassa sarjan kärkisijoilla. Ja juuri tässä on Howen valinnan riski: häneltä halutaan jotain sellaista, mitä hän ei ole. Tässä ristiriidassa on Howen valinnan katastrofin siemen.
Sanoit aiemmin, että managerin tai tässä tapauksessa päävalmentajan nimitys kertoo paljon Newcastlen uudesta johdosta. Mitä Howen nimitys kertoo?
Nyt olisi tietenkin tiedettävä, millaisen prosessin perusteella Hoween on päädytty. Kauniissa maailmassa tämä nimitys kertoisi lähtökohtaisesti hyvistä asioista, mutta jos Unai Emery oli heidän ykkösvaihtoehtonsa ja Howe kakkosvaihtoehto, niin eiväthän nämä kaksi vaihtoehtoa ole keskenään mitään kaksoispoikia. Sen päälle tulee tietenkin se, mistä jo sanoin, eli ymmärretäänkö Newcastlen johdossa, millaisen päävalmentajan he oikeasti palkkasivat.
Myös se tässä kuviossa askarruttaa, miksi asiassa edettiin näin päin, että ensin valitaan päävalmentaja ja vasta hänen jälkeensä jalkapallojohtaja. Loogisempaa olisi ollut, että olisi ensin palkattu jalkapallojohtaja, joka olisi ollut valitsemassa uutta päävalmentaja. Jos tulevalla jalkapallojohtajalla ei ole ollut millään tavalla sormensa pelissä Howen valinnassa, se on ymmärrettävästi riskitekijä.