Neymarin uralla on yksi suuri tragedia – hänen nimensä on Lionel Messi

Neymar ja Lionel Messi ovat aina olleet ystäviä, mutta keskenään myös kilpailijoita.

Jalkapallo

Neymarin uralla on yksi suuri tragedia – hänen nimensä on Lionel Messi

Neymar siirtyy Saudi-Arabian Pro-liigaan Al-Hilaliin. Onko hän tyypillinen rahanahne jalkapalloilija vai jalkapalloilija, jonka kohtalona oli pelata huipulla samaan aikaan Lionel Messin kanssa?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kaikki tiivistyi yhteen iltaan – tai oikeammin yhteen aamuun.

Barcelona on hävinnyt Mestarien liigan neljännesvälierien avausottelussa PSG:lle 0-4 ja johtaa toista osaottelua 3-1, kun ottelua on pelattu 88 minuuttia. Jatkopaikkaan on matkaa kolme maalia PSG:n tehtyä Camp Noulla vierasmaalin.

Mahdoton tehtävä. Misión imposible.

Mutta sitten yöstä nousee ihme. Tuo ihme on Neymar da Silva Santos Júnior.

25-vuotias brasilialainen on ikänsä puolesta lähestymässä uransa parhaita vuosia. Hän ei ole enää raaka timantti, vaan valmis huipputuote.

Neymar iskee 4-1-osuman kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Ohut toivo herää. Kaksi maalia!

Ollaan lisäajalla, kun Barcelona saa rangaistuspotkun – jonka Neymar pistää valtavien paineiden alla sisään.

Sitten alkaa piinaavien sekuntien laskeminen. Barcelona lyö kaikkensa peliin, mutta kello on armoton. Lisäaika on täynnä, pelataan niitä viimeisiä sekunteja, joita ottelun erotuomari Deniz Aytekin on kellostaan kaivanut.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Ja sitten se tapahtuu. Neymar antaa vapaapotkun 30 metristä, mutta pallo palaa bumerangina takaisin hänelle. Haltuunotto, nopea harhautus, siirto vasemmalle ja Neymar näkee PSG:n puolustuksessa reiän.

Se on pieni tila linjan takana, jonne hän nostaa pallon. Sergi Roberto näkee syötön ja sen, mihin pallo on menossa. Hän ottaa pari nopeaa askelta, kurottaa palloon oikeallaan – ja jalkapallomaailma räjähtää.

Tällaista nousua Mestarien liigan historiassa ei olla koskaan nähty – ja tuo nousu on lähes kokonaan yhden pelaajan magiikan ansiosta.

Neymarin.

***

Paitsi, ettei ole – ainakaan espanjalaisten lehtien mielestä.

Kun Barcelonalle uskolliset lehdet kertovat seuraavan aamuna etusivuillaan historiallisesta ihmeestä, suurimmissa kuvissa ja otsikoissa ei loista Neymarin nimi ja kasvot.

Niissä loistavat Lionel Messin nimi ja kasvot.

Neymarin on sanottu tuona aamuna ymmärtäneen, ettei hänestä koskaan tulisi Barcelonassa maailman parasta ja juhlituinta jalkapalloilija, vaan hän jäisi ikuisesti Messin varjoon.

Messiä vastaan Neymarilla ei ollut mitään, he olivat hyviä ystäviä myös kentän ulkopuolella. Mutta Messi oli jumala Barcelonassa eikä toiselle jumalalle ollut siinä majatalossa tilaa.

Siksi Neymar teki raskaan ja vaikean päätöksen. Hän ilmoitti agentilleen, että haluaa siirtyä muualle.

Eikä siihen mennyt pitkään. Neymar siirtyi kesällä 2017 PSG:hen erikoisen järjestelyn kautta. PSG antoi Neymarille 222 miljoonan euroa, jolla hän osti sopimuksensa ulos Barcelonasta.

Neymar tiesi, ettei PSG ollut Barcelonan veroinen jalkapallojoukkue, mutta hän halusi tehdä siitä sellaisen, paremmankin.

Mutta ennen kaikkea hän halusi nousta Messin ohi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi, saada ansaitsemansa tunnustuksen ja voittaa Kultaisen jalkapallon, Ballon d’orin.

Jos hän sen lisäksi johtaisi vielä Brasilian maailmanmestariksi, hän voisi julistautua jalkapallomaailman kuninkaaksi.

***

Tänä päivänä Neymar on toisenlaisissa otsikoissa. Ne kertovat hänen liittyneen siihen kasvavaan määrään huippupelaajia, jotka vaihtavat uransa eurooppalaisissa huippusarjoissa pelaamiseen Saudi-Arabian rahakentillä.

Neymaria on helppo syyttää ahneeksi, sillä Al-Hilal maksaa hänelle arviolta 150 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on kuusi kertaa enemmän, mitä hän tienasi PSG:ssä.

Onhan siinä palkkaa ihan kohtalainen määrä, jopa niin paljon, että vain ahneet paskiaiset ottavat tuollaisia palkkoja vastaan.

Mutta asiassa on toinenkin puoli.

Neymarin unelmana oli palata takaisin Barcelonaan ja korjata urallaan vielä se, mikä siinä korjattavissa oli. Barcelonan presidentti Joan Laporta olisi ollut valmis ottamaan Neymarin avosylin takaisin, mutta Neymarin entinen pelikaveri ja Barcelonan nykyinen päävalmentaja Xavi oli eri mieltä.

Hän laski, ettei 31-vuotias Neymar toisi joukkueeseen enää sellaista extraosaamsta, jota Barcelona tarvitsisi. Pikemmin Neymar saattaisi rikkoa joukkueen sisäisen harmonian, sillä brasilialainen ei ole koskaan ollut pelkkä rivipelaaja, vaan primadonna, joka on vaatinut itselleen kuninkaallisen aseman ja kuninkaallisen kohtelun.

Barcelona ei ollut ainoa huippuseura, joka näytti Neymarille kylmää kylkeä. Häntä tarjottiin myös Chelsealle, Manchester Citylle ja Manchester Unitedille. Siirtoguru Fabrizio Romanon mukaan Chelsea sentään tunnusteli maaperää PSG:n ja Neymarin kanssa, mutta United ja City tyrmäsivät ajatuksen suoralta kädeltä.

***

Neymar on 31-vuotias, joten hän voi vielä palata suurille näyttämöille – niin Brasilian maajoukkueessa kuin jopa jossain eurooppalaisessa suurseurassakin. Karim Benzema voitti ensimmäisen Kultaisen pallon 34-vuotiaana ja Messi ensimmäisen maailmanmestaruutensa 35-vuotiaana.

Nyt Neymar on kuitenkin jäämässä historiaan pelaajana, jolla oli käsissään avaimet historialliseen suuruuteen, mutta joka jätti käyttämättä tuon ainutlaatuisen tilaisuuden.

On totta, että Neymarin uraa ovat syöneet erilaiset loukkaantumiset. Niistä raastavin oli loukkaantuminen vuoden 2014 MM-kotikisoissa, minkä seurauksena Neymar saattoi seurata vain sivusta, kun Saksa häpäisi maailman intohimoisimman jalkapallokansan murskaamalla Seleçãon kotiareenalla MM-välierässä 7-1.

Mutta onko Neymar oikeasti jalkapalloilijana pettymys – vai onko hän sittenkin vain pelaaja, jonka päälle kasattiin yliluonnollisen suuria odotuksia?

***

Jalkapallomaailmassa on lukematon määrä mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Neymar on esimerkki yhdenlaisista uhista.

Maailmalla on mystinen tarve löytää uusia supertähtiä, uusia peléjä ja uusia maradonia. Brasiliassa uutta Peléä on huudettu ja rukoiltu viimeiset 50 vuotta. Milloin uusi Pelé on nähty nuoressa Zicossa, milloin nuoressa Kakássa, milloin nuoressa Robinhossa.

Kun Neymarin tähti alkoi nousta, hän näytti täydelliseltä vastaukselta näihin huutoihin – niin Brasiliassa kuin maailmanlaajuisesti.

Neymar oli nuori, karismaattinen ja ennen kaikkea teknisesti jonglöörimäisen taitava pelaaja. Sellainen pelaaja, johon myös niiden, jotka eivät ymmärrä syvällisesti jalkapallon taktisia virtauksia, oli helppo rakastua.

Maailma rakastui Neymariin, mutta häneen rakastui myös peli. Neymar oli oikeasti erinomainen pelaaja, jonka kaikki maailman suurimmat seurat halusivat riveihinsä ennen kuin hän siirtyi Barcelonaan toukokuussa 2013.

Neymar ei kuitenkaan siirtynyt maailman sen hetken jumaloidumpaan jalkapalloseuraan yksin. Hänen mukaan tulivat myös valtavat odotukset.

Neymarin odotettiin nousevan Messin ja Cristiano Ronaldon rinnalle maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi, jotka jakaisivat keskenään Kultaiset pallot. Messi ja Ronaldo ovat niin tehneetkin, mutta Neymarilla ei ole kaapissaan vielä yhtään Kultaista palloa.

Hänen odotettiin olevan myös se pelaaja, joka palauttaisi Brasilian jälleen maailmanmestariksi. Aivan, kuten Pelé oli tehnyt kolmesti omalla satumaisella urallaan. Neymar on pelannut kolmissa MM-kisoissa, mutta häntä ei muisteta maailmanmestaruuksista, vaan loukkaantumisista ja hallitsemattomista itkukohtauksistaan, milloin Brasilian kansallislaulun aikana, milloin jostain muusta syystä.

Barcelonassa hän voitti kerran Mestarien liigan, mutta PSG:tä hän ei kyennyt johtamaan Mestarien liigan voittoon, vaikka hänet ostettiin nimenomaisesti tuomaan Mestarien liigan voittopokaali Pariisiin.

***

Moni muu jalkapalloilija voi vain unelmoida samanlaisesta urasta, jollaisen Neymar on tehnyt tähän mennessä, mutta Neymar ei ole moni muu pelaaja.

Hän oli ja on edelleen poikkeuksellinen lahjakkuus, mutta hänen tragedianaan oli pelata huipulla samaan aikaan Messin kanssa. Olla yksi Barcelonan tai yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista on eri asia kuin olla paras. Neymarin kannalta olla toiseksi – tai Ronaldon mukaan laskien kolmanneksi – paras ei olisi ollut ongelma, jos se olisi ollut hänen tavoitteensa.

Hän halusi olla kuitenkin paras ja sitä hän ei ole koskaan ollut.