Formula 1

Aston Martin yllätti F1-maailman – aloittaa yhteistyön Hondan kanssa

Legendaarinen moottorinvalmistaja Honda aloittaa yhteistyön alkukauden sensaatiotallin Aston Martinin kanssa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.12.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Hondan uudelleen brändätty Yhdysvaltain moottoriurheiluosasto Honda Racing Corporation USA aikoo osallistua uuden Formula 1 -voimayksikön kehittämiseen. Moottorin käyttäjäkin on jo selvillä. Aston Martin tulee kilpailemaan sillä vuodesta 2026 alkaen moottorisääntöjen muuttuessa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää asiaa isona juttuna ja myös erittäin hyvänä uutisena.

”Sarjassa on jo Ferrari, Mercedes, Renault, Ford ja Hondan Japanin osasto. Uutuutena on tulossa mukaan pian tietysti myös Audi. Tähän kokonaisuuteen Honda USA yhdessä Aston Martinin kanssa sopivat minusta aivan loistavasti”, Mustakari summaa.

Mustakari näkee, että Honda USA:n osallistuminen sarjaan voi houkutella lajin pariin vielä muitakin moottorinvalmistajia.

”Kyllä tämä voi johtaa muidenkin moottorinvalmistajien F1-kiinnostuksen nousemiseen ja jopa liittymiseen joukkoon. Esimerkiksi Toyota on aina yksi sellainen taho – ja tietysti myös Hyundai, jonka WRC-tallissa pomoilee entinen F1-tallipäällikkö Cyril Abiteboul. Ranskalaisosaajan tiedotettiin keskiviikkona ottavan yhtiössä tuplaroolin, sillä hänet nimitettiin myös toimitusjohtajan virkaan samalla, kun hän luotsaa Hyundain WRC-toimintoja. Ehkä vanha suola kohta jo janottaa?”

Hondan USA:n osasto totesi tiedotteessa, että kiinnostus osallistua jotenkin F1-sarjaan nousi sitä myöten, kun F1-osakilpailujen lukumäärä ja suuren yleisön kiinnostus Yhdysvalloissa viime kausina lisääntyi. Honda paljasti, että sen henkilökuntaa tulee olemaan Aston Martinin GP-pilttuussa asiantuntijarooleissa mukana.

”F1 on aika ylivoimainen markkinointiväline moottorivalmistajille juuri nyt, oli sitten kyse joko polttomoottoreista tai sähköllä toimivista voimanlähteistä. Jalansijaa pitää markkinoilla hakea. Pitää muistaa, että tuulikaapissa odottelee F1-vuoroaan myös jo amerikkalainen Michael Andretti Amerikan General Motorsin megabrändi Cadillacin kanssa.”

”Aston Martinille tällainen yhteistyö on kyllä melkoinen etu. Biljonääri Lawrence Stroll on osoittanut neuvottelutaitojaan ja kaivanut varmasti myös kuvettaan. Hondalaisille Japanissa tämä yhteistyö on helppo myydä Amerikan toimintojen varjolla, mutta kyllähän Tokion poikien tietotaitoa tässä myös käytetään hyväksi.”

”Sopimuksen hankkiminen kertoo myös Strollien sitoutumisesta F1-menoon. Lance Strollin otteet paranivat hieman kauden loppua kohti, joten ehkä tennis-haaveet on nyt toistaiseksi kuopattu.”

”Formula 1:llä on nyt kaikkien aikojen eniten vetovoimaa. Sarjan pitää vain pystyä ylläpitämään taso ja katsojien kiinnostus. Tulevaisuudessa piisaa siis haastetta, mutta ainakin nyt sarja on yhä nosteessa.”