NHL-kausi on mysteeri, joka aukenee vasta seuraavien viikkojen aikana

Mikko Koivu on jo päässyt pukemaan päälleen Columbus Blue Jacketsin pelipaidan. Minnesota Wild on ollutta ja mennyttä.

JääkiekkoNHL

NHL-kausi on mysteeri, joka aukenee vasta seuraavien viikkojen aikana

NHL-seurojen voimasuhteita on vielä vaikea arvioida, sillä viimeksi runkosarjan pelejä on pelattu kymmenen kuukautta sitten.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 13.1.2021

NHL:n runkosarja alkaa Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Runkosarja on typistetty 56 otteluun, ja pudotuspelien on määrä päättyä heinäkuussa.

Kausi on jo nyt vaatinut paljon kompromisseja ja erikoisjärjestelyjä.

Pääsylippu- ja muut tapahtumamyyntitulot eivät kilise kassaan tai kilisevät korkeintaan niukasti. Taloudellisesti NHL tekee jälleen valtavia tappioita. Koronaviruspandemia lähinnä kiihtyy Yhdysvalloissa, jossa on viime viikkoina raportoitu jopa 300 000 tartuntaa päivässä.

Pelit on saatava kuitenkin käyntiin. Onhan muukin urheilumaailma oppinut elämään viruksen kanssa. NHL:n on myös pidettävä kynsin hampain kiinni omista saumoistaan tiiviissä Pohjois-Amerikan urheilukulutusmarkkinassa.

Minkälaiset voimasuhteet?

Yksi alkavan kauden erikoisuus on divisioonajaot, jotka ovat tiukat. Runkosarjaottelut ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrostakin pelataan vain oman divisioonan joukkueiden kesken.

Divisioonia on neljä. Yhdessä divisioonista on vain kanadalaisia joukkueita. Näin matkustaminen rajan yli vältetään runkosarjan aikana.

Sarjan dynamiikan kannalta tilanne on mielenkiintoinen. Kun joukkueet pelaavat vain 6–7 eri vastustajaa vastaan, todellisia voimasuhteita on hankala arvioida divisioonien välillä.

Lisäksi on odotettavissa heilahteluja ja ailahteluja joukkueiden tuloksissa. Valmistautuminen kauteen ei ole ollut optimaalinen, sillä harjoitusotteluita ei ole ollut. Moni joukkue ensimmäisen kymmenisen kierroksen aikana vasta hakee yhteistä pelitapaa.

Kovin paljon hutiotteluihin ei kuitenkaan ole varaa, sillä sarja on selvästi normaalia 82 ottelua lyhyempi.

Uusia läpimurtoja

Osa joukkueista on ollut pelaamatta jopa kymmenen kuukautta. NHL keskeytettiin viime vuoden maaliskuussa. Alkusyksyllä pelattiin pudotuspelit. Siitäkin on jo useampi kuukausi.

 Kaukaloon astuu ensimmäisten kierrosten aikana pelaajia, jotka ovat olleet liki vuoden pelaamatta tai pelanneet syksyn pudotuspeleissä ehkä muutaman karsintaottelun. Kymmenessä kuukaudessa on voinut tapahtua paljon, suuntaan taikka toiseen.

Pitkä tauko on antanut pelaajille ainakin mahdollisuuden hoitaa kropan huippukuntoon sekä panostaa sellaiseen harjoitteluun, johon ei muutoin ole ollut aiemmin mahdollisuutta.

Odotuksissa on, että kaudella nähdään uusia, kenties odottamattomiakin läpimurtoja. Hyvät ja fiksut harjoittelijat erottuvat.

 

Elmo

Elmo on uudistunut!

Tilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e – saat huioppuluettavaa

kotiin kannettuna kerran kuussa.

Tai osta tammikuun

Elmo irtonumerona tai lue se

diginä Lehtiluukussa.