Noah Nurmi on tulevaisuuden vakiotoppari Huuhkajissa – yhdellä reunaehdolla

JalkapalloVeikkausliiga

Noah Nurmi on tulevaisuuden vakiotoppari Huuhkajissa – yhdellä reunaehdolla

Noah Nurmi on yksi Veikkausliigan mielenkiintoisimmista nuorista lupauksista. Kuinka hyvä hän itseasiassa on? Onko FC Interin lainatoppari kulkemassa kohti kansainvälistä uraa?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 30.7.2020

Noah Nurmi siirtyi täksi kaudeksi lainalle Turun Interiin tanskalaisesta Esbjerg fB:stä. 19-vuotias Nurmi ei ole mikään keskimääräinen nuori pelaaja, sillä hän on jo debytoinut Tanskan liigassa sekä ollut ikäluokkansa  maajoukkueen vakiokasvo ja toiminut myös kapteenina.

Inter sai riveihinsä siis topparin, jolla on onnistuessaan mahdollisuus tehdä tulevaisuudessa mittava kansainvälinen ura. Nurmen kaltainen pelaaja ei kuitenkaan voi jäädä muhimaan Veikkausliigaan liian pitkäksi aikaa, vaikka tämä vuosi olisikin opettavainen ja kehittävä vuosi. Jos siis tähtäimessä on tehdä kansainvälisen tason ura seuraavan 15 vuoden aikana.

Interin päävalmentaja José Riveiro kommentoi talvella seuransa verkkosivuilla lainasiirtoa näin:

”Hän on lupaava nuori toppari, mutta samaan aikaan paljon ikäistään kokeneemman ja kypsemmän oloinen. Minulle hänen kypsyytensä oli positiivinen yllätys. Topparina hän edustaa modernia pelaajatyyppiä ja on hyvä pallollisena.”

Riveiro tunnistaa asian, jonka päälle Nurmen pelaajaidentiteetti on rakentunut – pallollisen pelaamisen.

Siinä Nurmi onkin Veikkausliigan tasolle jo hyvä pelaaja, mutta kansainväliselle tasolle noustakseen hänen on otettava vielä yksi askel. On täysin ratkaisevaa, miten Nurmi jalostuu seuraavina vuosina pallollisen pelaamisen ja puolustuspelin detaljien osalta.

Nurmen pallollisessa pelissä on hetkiä, jolloin hän näyttää kansainvälisen tason topparilta, mutta myös hetkiä, jolloin hän näyttää rauhattomalta nuorelta lupaukselta.

Kaksiteräinen miekka

Noah Nurmi on erittäin aggressiivisesti peliä edistäviä syöttöjä hakeva toppari. Se on kaksiteräinen miekka. Nurmi osaa pelata pallollisena ja edistää peliä parhaimmillaan todella hyvin, mutta hän aiheuttaa ajoittain myös rauhattomuutta joukkueensa peliin.

Jos Nurmi saa pallollisen pelaamisensa paremmin balanssiin, on hän tuleva A-maajoukkueen keskuspuolustaja. Jos ei, hän tekee hyvän uran vain Veikkausliigassa.

Nurmen syöttöprosentti on ollut tämän kauden aikana 78,3. Otanta on toki vielä pieni, ja se sisältää hänen jämäminuuttinsa ottelussa KuPSia vastaan.

Silti voimme päätellä, että hänen syöttöprosentissaan on kaksi tärkeää seikkaa. Yksi on se, että se on topparille liian alhainen. Toinen on se, että kun katsoo erikseen syöttöprosentin muodostaneita pelejä, ollaan nähty Nurmelta kahdenlaisia pelejä.

Kun Inter on ollut ennakkosuosikki ja vastustaja on antanut laimeammin painetta, on hän syöttänyt omille todella hyvällä tasolla ja edistänyt peliä kansainvälisen topparin tavalla. Mutta, kun sarjan kärkiluokan vastustaja on antanut painetta, on Nurmen syöttöprosentti tipahtanut rajusti.

HJK- ja Honka-ottelut ovat hyviä esimerkkejä. Nurmen syöttöprosentit jäivät niissä reilusti alle 80:n.

Voi argumentoida, että hyvin prässääviä joukkueita vastaan topparin on vaikeaa toimittaa palloja omille. Ehkä niin onkin, mutta kun verrataan toisella puolella laitatopparina pelaavaan Martti Haukiojaa, nähdään pelaajissa selvä ero. Haukiojan otteet ovat tasaisempia. Haukiojan koko kauden syöttöprosentti on ollut tällä kaudella 83,6. Kun Nurmi laittoi HJK-ottelussa syötöt omille vain 73 prosentin tarkkuudella, painoi Haukioja pallot omille 89 prosentin tarkkuudella.

Pallollinen aggressiivisuus

Kun katsotaan Nurmen pallollisen pelin identiteettiä tarkemmin, huomaamme, mistä epätasaisuus johtuu.

Nurmi on todella aktiivinen ja aggressiivinen pelaaja pallon kanssa. Hän haluaa edistää peliä sekä kuljettamalla että syöttämällä.

Esimerkiksi alla olevassa kuvassa näemme, miten hanakasti Nurmi kuljettaa Hongan pelaajien väliin, houkuttaa keskikenttäpelaajan irtoamaan ja pelaa sen jälkeen pallon vapaalle pelaajalle. Tällaisia seisovia blokkeja vastaan Nurmella on työkaluja, pelisilmää sekä taitoa edistää peliä syöttäen tai kuljettaen.

Noah Nurmi

Kuvakaappaus: Ruutu.

Nurmi ei ole sormi suussa, mikäli ympärillä on selvä rakenne ja vastassa laadullisesti samantasoisia tai heikompia pelaajia. Silloin hänen nuoren pelaajan itseluottamuksensa ja aggressiivisuutensa tulee esiin. Alla olevassa kuvassa Nurmi on esimerkiksi harhauttanut heikosti lähestyvän ja keskelle ohjaavan prässääjän ja pystynyt pelaamaan pallon hetki sitten syöttövarjossa olleelle vapaalle pelaajalle.

Noah Nurmi

Kuvakaappaus: Ruutu.

Alla olevassa kuvassa näemme tutun näyn Interin peleistä. Nurmi havainnoi avoimen peliasennon kera jatkuvasti kenttää ja sitä, mihin hän voi peliä edistää pallon saatuaan. Nurmi on pääkopaltaan aktiivinen pelaaja. Vaikka Inter palauttaisi pallon kaukaakin maalivahdilleen, on Nurmi ensimmäisenä spurttaamassa kenttää isoksi ja luomassa maalivahdille sivuttaissuuntaista syöttövaihtoehtoa.

Muutenkin Nurmi näyttäytyy ulospäin rohkealta pelaajalta, joka ei piiloudu vaikeissa tilanteissa, vaan suhtautuu pelaamiseen aktiivisuuden kautta.

Noah Nurmi

Kuvakaappaus: Ruutu.

Sitten on toisaalta se Nurmi, joka tunnistaa etenemispaikat liiankin aggressiivisesti. Se Nurmi, joka päätyy syöttämään karvan verran liikaa harhasyöttöjä tilanteissa, joissa pitäisi rauhoittaa peliä ja löytää kenties pallonhallintaa varmasti jatkava ratkaisu.

Alla olevassa kuvassa nähdään esimerkiksi Nurmi hakemassa hieman epäloogisella tavalla peliä edistävää syöttöä vasemmalla jalallaan todella pieneen ikkunaan. Tämä tilanne päätyi harhasyötöksi.

Noah Nurmi

Kuvakaappaus: Ruutu.

Samanlaisia esimerkkejä löytyy Interin alkukauden peleistä vaikka kuinka paljon. Kun Haka ja Ilves jättävät tilaa linjojen väleihin, löytää Nurmi välit loistavasti. Mutta sitten on myös tilanteita, jotka vastaavat alla olevan kuvan tilannetta. Hongan keskikenttälinja kerkeää sulkemaan syöttöikkunan taskuun pois, jolloin keskikentälle jää vapaa pelaaja. Tästä huolimatta Nurmi ei korjaa päätöstään Hongan keskikenttäpelaajan liikkeen mukaan, vaan puskee pallon päin liian pientä ikkunaa.

Noah Nurmi

Kuvakaappaus: Ruutu.

Kuten sanottu, Nurmella on hyvää luontaista aktiivisuutta ja aggressiivisuutta pallollisessa pelaamisessaan. Mutta kuten nuorilla pelaajilla yleensä tuppaa olemaan, hänellä on pallollisessa pelissään myös epätasaisuutta ja ajoittaista rauhattomuutta.

Nurmi on vasta 19-vuotias, joten hänelle on annettava aikaa kasvaa. 19-vuotiailla saa olla epätasaisuutta ja rauhattomuutta – kunhan peli kehittyy viikko viikolta.

Sikäli Nurmi on urallaan hyvässä tilanteessa, että tämän hetken ympäristö kehittää häntä varmasti. Nurmen olisi nyt vain kyettävä pitämään itsensä väkisin pelaavassa kokoonpanossa ja vietävä pallollista peliään tasaisempaan suuntaan.