Nostaako Red Bullin velho kytkintä? Saanut mittavan tarjouksen kilpailijalta

Adrian Newey on yksi F1-sarjan valovoimaisimmista auton suunnittelijoista. Moni talli ottaisi hänet mielellään tiimiinsä vaikka heti.

Formula 1

Nostaako Red Bullin velho kytkintä? Saanut mittavan tarjouksen kilpailijalta

Adrian Newey on yksi Red Bullin menestyksen pääarkkitehdeistä. Nyt Aston Martin jahtaa kokenutta teknistä velhoa tiimiinsä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.3.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Aston Martin on mediatietojen mukaan tehnyt hyvinkin houkuttelevan tarjouksen Red Bullin kokeneelle tekniselle johtajalle Adrian Neweylle. Britti on työskennellyt Red Bullilla vuodesta 2006 sitoutuneesti, mutta viime aikainen turbulenssi tallissa, on sekoittanut myös hänen työympyröitään ja rauhaansa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että Red Bullin sekava tilanne saa muut tallit laittamaan koukkuja vesiin ja kalastamaan henkilökuntaa tähtitallista.

”En ihmettelisi, jos monet muutkin Red Bullin henkilökunnasta ovat saaneet tarjouksia muista talleista. Adrian Newey on kuitenkin yksi isoimmista tekijöistä Red Bullin nykymenestyksessä ja sikäli erittäin kiinnostava vonkale varsin monelle tallille”, Mustakari huomauttaa.

”Aston Martinin tarjouksen on oltava supermielenkiintoinen ja rahallisesti erittäin kova, jotta Newey suostuu sitä miettimään. Vanha britti hakee varmasti myös rauhallista työympäristöä. Hän ei välitä hälinästä. Ja nyt hän on aika lailla hälinän keskiössä.”

”Newey tunnetaan erityisesti poikkeuksellisen taitavana auton suunnittelijana. Se on hieman epäselvää kuinka hyvä ja innostava teknisen tiimin johtaja hän kuitenkaan on?”

65-vuotias Newey on äärimmäisen kiinnostunut myös purjehdusmaailmasta ja kun hän teki lähtöä McLarenilta 2004, monet uskoivat hänen jättävän F1:set kokonaan ja siirtyvän muihin haasteisiin.

”Ferrari on ollut yksi Neweyn kestokosiskelijoista, mutta hän ei ole halunnut muuttaa Italiaan, mitä pestin vastaanottaminen vaatisi. Jos Aston Martin pystyy tarjoamaan mielenkiintoisen haasteen, mielenkiintoisella budjetilla, voisi papasta irrota vielä virtaa.”

”Toki virtaa hänestä pitää nykyisessäkin pestissä löytyä, sillä vaikka tämä nykyinen auto evoluutioineen on selvästi Neweyn lempilapsi, tulee isot sääntömuutokset muuttamaan kaiken 2026.”

Aston Martinin kohdalta tarjous indikoi, että talli on valmis tekemään kalliin ja merkittävän askeleen kohti F1-kärkeä.

”Tallin omistava Lawrence Stroll ei ole köyhä mies ja taitaa pojastakin löytyä vielä F1-paloa, jos tällainen jättimäinen liike halutaan tehdä.”

”Jos Newey siirtyisi Astonille, harkitsisi varmasti Fernando Alonsokin jatkoaan siellä. Ehkä Strollin ajatuksissa Newey saattaisi tehdä tallista kiinnostavan myös toisen F1-mestarin visioissa. Max Verstappenin jatko Red Bullilla ei sekään ole enää kiveen hakattu.”