Nyt se on varmaa – ensi vuoden pesäpallofinaalit pelataan Olympiastadionilla

Missä mahtaa Niilo Piiponniemi ensi vuonna finaaleita tuulettaa? Hiukassa, Olympiastadionilla vai kotonaan Haapajärvellä?

Pesäpallo

Nyt se on varmaa – ensi vuoden pesäpallofinaalit pelataan Olympiastadionilla

Ensi vuoden pesäpallofinaalit viedään Olympiastadionille. 28 Superin seurasta vain seitsemän vastusti suunnitelmaa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.6.2021

Pesäpalloliitto on päättänyt toteuttaa suuria intohimoja herättäneen suunnitelmansa ensi vuoden finaaliotteluiden pelaamisesta Olympiastadionilla. Pesäpalloliitto ei ole julkistanut vielä päätöstä, mutta Elmon tietojen mukaan päätös on tehty tällä viikolla.

Pesäpalloliitto kysyi ennen päätöstä miesten ja naisten Superpesis-joukkueiden kantaa asiaan. Elmon tietojen mukaan 28 Superin seurasta 21 kannatti suunnitelmaa ja seitsemän vastusti sitä. Hanketta vastustaneet seurat olivat tiettävästi Sotkamon Jymy, Vimpelin Veto, Manse PP ja Kouvolan Pallonlyöjät sekä naisten Superin seuroista Kirittäret, Lapua ja Manse PP.

Pesäpalloliitto ei ole kertonut tarkkaan suunnitelmaa siitä, miten finaaliotteluiden pelaaminen järjestettäisiin käytännössä. Esillä on ollut muun muassa malli, jossa runkosarjan voittajat tai finalisteista paremmin sijoittuneet seurat saisivat pelata ensimmäisen finaalin kotikentällään ja Olympiastadionilla pelattaisiin vasta toinen finaali. Siitä, mitä tapahtuisi, jos ratkaisu venyisi kolmanteen finaaliin, ei ole vielä päätetty.

Finaalit pelataan lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna ja sillä juhlistetaan pesäpallon 100-vuotisjuhlavuotta. Pesäpalloliitto neuvotteli pitkään myös Itä–Lännen pelaamisesta Olympiastadionilla, mutta Manse PP ei suostunut siirtämään omaa Itä–Länsi-tapahtumaa.

Olympiastadion-hanke on ollut yksi kevään ja alkukesän suurista puheenaiheista. Hankkeessa on helppo ymmärtää kiistan molempia osapuolia, mutta päätökseen on vaikea ottaa raskaammin kantaa ennen kuin kaikki faktat on kerrottu.

Pesäpalloliitto on tiettävästi saamassa Olympiastadion-hankkeen myötä mittavia, useamman sadantuhannen euron yhteistyösopimuksia, joita se ei välttämättä muuten saisi. Tätä kautta saatuja tuloja on tarkoitus kanavoida laajemminkin pesäpalloseuroille. Lisäksi Pesäpalloliitossa lasketaan, että finaaliotteluiden pelaaminen Olympiastadionilla olisi megaluokan markkinointitapahtuma pesäpallolle. Tapahtumaan on tarkoitus kytkeä muutakin näkyvyyttä pitkin kesää ja syksyä varsinkin Helsingin katukuvassa.

Ottelua varten Olympiastadionille rakennetaan erillinen, pesäpalloa varten suunniteltu pelialusta, jotta peli pysyisi mahdollisimman paljon normaalin pesäpallon kaltaisena.