Olympiavoitto nosti Iivo Niskasen kaikkien aikojen suomalaishiihtäjäksi – tässä TOP10

Muu urheiluPeking 2022

Olympiavoitto nosti Iivo Niskasen kaikkien aikojen suomalaishiihtäjäksi – tässä TOP10

Onko Iivo Niskanen jo nyt kaikkien aikojen suomalaishiihtäjä? On. Tässä kaikkien aikojen TOP10-lista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.2.2022 | KUVAT All Over Press

Kaikkien aikojen suomalaishiihtäjät

1. Iivo Niskanen

Kolme olympiakultaa kolmissa eri olympialaisissa ja päälle 15 kilometrin maailmanmestaruus – ja tällaisella aikakaudella. Iivo Niskasen asema kaikkien aikojen suomalaishiihtäjänä on nyt kiveen hakattu ja odottaa seuraavia vasaroijia. Ja mikä huiminta: kisat jatkuvat ja Niskanen on vasta 30-vuotias, joten edessä voi olla vielä monta ikimuistoista ilonhetkeä.

2. Veikko Hakulinen

Suomalaisen hiihdon suurmies, jonka uraan kulminoitui suuri tarina. Suuri taistelija. Viidenkympin, kolmenkympin ja viestin olympiavoittaja. Suqaw Valleyn legendaarisen viestikullan ratkaisija 1960. Yhteensä yhdeksän olympiamitalia ja seitsemän MM-mitalia, joista kolme kultaa. Voitti myös ampumahiihdossa MM-hopeaa.

3. Marja-Liisa Kirvesniemi

Sarajevon kisojen suuri suomalaissankari 1984. Voitti Sarajevossa kolme henkilökohtaista kultamitalia ja sen päälle viestipronssia. Voitti kaksi pronssia sekä vuoden 1988 että 1992 olympialaisissa. Täydensi hurjat saavutuksensa voittamalla yhden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ja kaksi viestin MM-kultaa  sekä yhteensä viisi MM-hopeaa.

4. Eero Mäntyranta

1960-luvun johtavia hiihtäjiä maailmassa. Kruunasi uransa vuoden 1964 olympialaisissa Innsbrückissa, jossa voitti 15 ja 30 kilometrin kisojen olympiakultaa ja olympiahopeaa ja kruunattiin Mr Seefeldiksi. Voitti 30 kilometrin maailmanmestaruuden 1962 ja 1966 sekä yhteensä seitsemän muuta olympia- ja MM-mitalia.

5. Mika Myllylä

Myllylä saattaa olla langennut enkeli, mutta hiihdon historiassa dopingin käyttäminen ei ole ollut rangaistavaa – ainoastaan kiinnijääminen. Uran täysosuma osui vuoden 1999 MM-kisoihin, joissa Myllylä voitti kolme henkilökohtaista maailmanmestaruutta. Katkaisi vuotta aiemmin Naganossa suomalaisten mieshiihtäjien pitkän kultamitalittoman kauden voittamalla 30 kilometrin olympiakultaa. Viidenkympin maailmanmestari vuonna 1997.

6. Marjo Matikainen

Legendaarisen ”havuja perkele” -sloganin keksijä voitti urallaan yhden henkilökohtaisen olympiakullan sekä kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta ja yhden viestikullan. Voitti yhteensä yksitoista olympia- ja MM-mitalia, joista kahdeksan henkilökohtaisilta matkoilta. Lopetti hiihtouransa 24-vuotiaana.

7. Juha Mieto

Elämää suurempi hiihtäjä, joka suurten voittojen sijasta muistetaan suurista tappioista. Oli talvella 1974 ylivoimainen mieshiihtäjä maailmassa, mutta Falunin MM-kisoissa muovisuksi teki vallankumouksen, jonka jalkoihin Kurikan jätti jäi. Yritti puusuksillaan taistella Thomas Mangnussonia vastaan kisojen avausmatkalla 30 kilometrillä, mutta joutui tyytymään katkeraan MM-hopeaan. Kuutta vuotta myöhemmin kohtalon julma käsi iski uudelleen, kun Mieto hävisi 15 kilometrin olympiakullan Thomas Wassbergille Lake Placidissa yhdellä sadasosalla. Ratkaisi kuitenkin hirmuhiihdollaan Suomen viestikullan Innsbrückin olympialaisissa. Voitti urallaan yhteensä yhdeksän arvokisamitalia, joista vain vuoden 1976 viestivoitto oli kultainen.

8. Helena Takalo

Innsbrückin olympiasankari 1976. Voitti viiden kilometrin olympiakultaa ja sekä kympin ja viestin hopeaa. Voitti viiden kilometrin ja viestin maailmanmestaruuden kahta vuotta myöhemmin Lahdessa.  Voitti yhteensä viisi olympiamitalia ja viisi MM-mitalia.

9. Veli Saarinen

Suomen ensimmäinen olympiavoittaja. Räjäytti pankin voittamalla vuoden 1932 olympialaduilla 50 kilometrin kisan. Voitti myös kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta ja yhden viestin MM-kullan. Yhteensä kahdeksan arvokisamitalin mies. Teki mittavan uran myös Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana.

10. Krista Pärmäkoski

Hiihti torstaina perinteisellä kympillä jo uransa 12. arvokisamitalin. Kultamitali puuttuu vielä vitriinistä, mutta Pärmäkosken mitalimäärä on mykistävä. Kaksi olympiahopeaa ja kaksi MM-hopeaa, loput kahdeksan mitalia ovat pronssisia. Vasta 31-vuotias, jota mitalikaapin ovea pitää kannattaa pitää edelleen auki. Myös näiden Pekingin kisojen aikana.