Tottenham on niin traaginen vitsi, että se itkettää jopa kaikista paatuneinta sydäntä

Antonio Conte ja Gennaro Gattuso ovat molemmat olleet ehdolla Tottenhamin uudeksi manageriksi. Paino sanalla olleet.

46 Denton RoadKolumnitValioliiga

Tottenham on niin traaginen vitsi, että se itkettää jopa kaikista paatuneinta sydäntä

Tottenham on hieno jalkapalloseura. Niin hieno, sekava ja sekopäinen, että sille ei voi enää kohtuudella edes nauraa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.6.2021 | KUVAT All Over Press

Tottenham on meille kaikille rakas seura.

Toisille se on rakas siksi, että he oikeasti rakastavat Tottenhamia. Meille muille se on rakas siksi, että me rakastamme Tottenhamin vihaamista. Elämä ilman Tottenhamia oli paljon värittömämpää ja ennalta arvattavampaa kuin elämä Tottenhamin rinnalla. Tai oikeastaan 2,3 mailin päässä siitä.

Ja taas meitä muita naurattaa. Tottenhamin pitäisi löytää itselleen uusi manageri, mutta näytelmä alkaa muistuttaa jo farssia. Ja mikä koomisinta, uusimmat käänteet tulevat ja menevät niin nopeasti, että jos ei satu hollilla olemaan, uutiset ovat tulleet ja menneet saman tien.

***

Tottenham alkoi etsiä uutta manageria, kun pakkoavioliitto José Mourinhon kanssa alkoi keväällä rakoilla.

Sen jälkeen uutiset ovat seuranneet toisiaan.

Ensin puhuttiin Julian Nagelsmannista ja Tottenhamin kannattajat olivat liekeissä. Liekit sammuivat kuitenkin samalla hetkellä, kun Naglesmann teki sopimuksen Bayern Münchenin kanssa. Tottenham oli tilattu vain Nagelsmann-neuvottelujen kirittäjäksi. Siksi kuuluisaksi rinnalla juoksevaksi hevoseksi.

Sen jälkeen kohistiin Interin scudetton voittajaksi päättyneellä kaudella luotsanneesta Antonio Contesta. Conte lensi Lontooseen ja saman tien takaisin. Emme tiedä tarkkaan, mistä neuvotteluissa puhuttiin, mutta ainakaan ei samanlaisista rahasummista.

Ja samaan aikaa alettiin puhua suureen ääneen Mauricio Pochettinon paluusta Luvattuun maahan. Ei palannut Pochettinokaan, sillä PSG ei ollut valmis pienimmissä unissaankaan valmis purkamaan puoli vuotta sitten tekemäänsä sopimusta Pochettinon kanssa.

Sitten kävi ilmi, että myös Leicesterin manageri Brendan Rodgers ja Ajaxin valmentaja Erik Ten Hag olivat kieltäytyneet kunniasta.

***

Viime viikolla pidettiin viimeinkin varmana, että Tottenham oli löytänyt oikean miehen- AS Romasta toukokuussa potkut saaneen Paulo Fonsecan. Oli kuulemma neuvoteltu jo siitä, keitä pelaajia Tottenham ostaisi – mutta niin vain nekin neuvottelut kariutuvat. Italaismedian mukaan rahaan, brittimedian Fonsecan valmennustiimiin.

Ja sitten tuli kaikista käänteistä yllättävin – ja nopein.

Fonsecan sijasta Tottenhamin uusi manageri olisikin Tottenhamin uuden toimitusjohtajan, italialaisen Fabio Paraticin suosikki Gennaro Gattuso.

Ei tärpännyt sekään. Tottenhamin kannattajat nousivat takajaloilleen ja torstaina levinneestä hashtagistä  #NoToGattuso tuli yksi Englannin käytetyimmistä hashtageista.

Tottenhamin kannattajia kyrsi erityisesti neljä asiaa: Gattuson vaatimattomat näytöt managerina, hänen antispursilainen jalkapallonsa sekä kaksi kiisteltyä haastattelua, joissa Gattuso tuomitsi samaa sukupuolta olevien avioliitot ja ilmoitti, ettei naisilla ole paikkaa jalkapallossa.

No nehän lausunnot sen antijalkapallon kanssa olisivat tehneet hänestä täydellisen Tottenhamin managerin.

***

Se, että Tottenham vetäytyi fanien kampanjan säikäyttämänä Gattuso-neuvotteluista, oli toki päätöksenä viisas, mutta episodi herättää kuitenkin kaksi kysymystä.

Kuka ihmeen tomppeli edes mietti Gattuson palkkaamista – ja vaikka tässä päätöksessä sokea kana löysi oikean jyvän, mikä on se seuraava asia, jonka kannattajat saavat huutoäänestyksellä hyväksyä tai kumota.

Daniel Levy on tehnyt Tottenhamin puheenjohtajana paljon erinomaisia ratkaisuja ja saanut aikaan erinomaisia tuloksia, mutta on hän tehnyt harvinaisen paljon myös tyhmiä ja järjettömiä ratkaisuja Tottenhamissa.

Jos hän olisi ollut Tottenhamin manageri, hänet olisi erotettu 20 vuoden aikana todennäköisesti 42 kertaa.