On aika laittaa parhaat järjestykseen: Tässä tulee jalkapallon MM-kisojen All Stars!

Kisojen pelaaja ja valmentaja ovat tässä.

Jalkapallon MM2022

On aika laittaa parhaat järjestykseen: Tässä tulee jalkapallon MM-kisojen All Stars!

Jalkapallon MM-kisat päättyivät sunnuntaina. Joel Perovuo karsi nyt parhaat jokaiselta pelipaikalta ja löi pöytään oman All Stars -avauskokoonpanonsa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.12.2022

Qatarin MM-kilpailut ovat ohi. On aika valita kisojen All-Stars valmentajineen.

Maalivahti: Emiliano Martinez (Argentiina)

Qatarissa nähtiin monta hienoa esiintymistä tolppien välissä, mutta viimeistään MM-finaalin viimeisen minuutin läpiajon pysäyttänyt upea jalkatorjunta nosti Emiliano Martinezin kisojen maalivahdiksi. Martinez jatkoi myös hyvää tilastoaan rangaistuspotkuista ja hoiti Argentiinan kummatkin rangaistuspotkukilpailut kotiin omalta osaltaan.

Maininnan näistä kisoista ansaitsevat myös Puolaa kannatellut Wojciech Szczesny, Kroatian maalilla pilkuissa ja reaktiotorjunnoissa kunnostautunut Dominik Livakovic ja Marokon maalilla kolme nollapeliä pelannut Bono.

Vasen puolustaja: Theo Hernandez (Ranska)

Penkillä kisat aloittanut Theo Hernandez hyppäsi ensimmäisessä ottelussa paikkaamaan ikävästi loukkaantunutta veljeään ja pelasi hyvät MM-kisat Ranskan vasemmalla laidalla. Didier Deschamps ei ole suuremmin nuorempaan Hernandeziin luottanut hänen huolettoman pelityylinsä vuoksi, mutta pallollisena miehen kyvyt ovat olleet tiedossa jo pitempään.

Qatarissa hän loi yhdessä Kylian Mbappén kanssa vaarallisen parivaljakon vasemmalle ja iski kruunuksi tärkeän maalin välierässä Marokkoa vastaan. Harry Kanen taivaalle ammuttu rankkari päästi Hernandezin pinteestä puolivälierissä hänen kaadettuaan järjettömästi Mason Mountin. Muuten Hernandez hoiti velvoitteensa kelvollisesti myös alaspäin.

Vasen toppari: Josko Gvardiol (Kroatia)

Toppareiksi All-Starsiin alkaakin olla enemmän tunkua ja aluksi on nostettavan esiin Brasilian Thiago Silvan suoritus. 38-vuotiaan Silvan esitys Qatarin nurmilla oli suvereeni mestarisuosikin riveissä. Brasilian kisat päättyivät kuitenkin Kroatiaa vastaan jo puolivälieriin, ja Kroatian joukkueessa pelasi yksi mahdollinen tulevien vuosien parhaista omalla pelipaikallaan eli Josko Gvardiol.

Nuori kroaatti pelasi alusta saakka vahvaa pallollista peliä ja selvitti vaikeatkin tilanteet hyvällä prosentilla pelaten pallon omalle joukkueelleen. Red Bull Leipzigiä edustava Gvardiol saatetaankin nähdä jo tammikuussa uudessa osoitteessa, mikäli vain löytyy maksaja MM-kisojen ansiosta räjähtäneelle markkina-arvolle.

Lionel Messi palautti nuoren alakerran päällikön sopivasti maan pinnalle kisojen päätteeksi. Gvardiolin onkin 20-vuotiaana syytä pitää katse tiukasti treenaamisessa ja itsensä kehittämisessä tai ura huipulla ei montaa kautta kestä.

Oikea toppari: Cristian Romero (Argentiina)

Argentiinan toppariparina pääasiassa pelanneet Nicolas OtamendiCristian Romero pelasivat uhrautuvasti läpi kisojen. Pallollisessa pelissä topparit pelasivat varmasti ja he olivat ikään kuin näkymättömiä eleettömällä tyylillään. Romerolta nähtiin pitkin kisoja useampi kova taklaus ja hän purki MM-finaalissa muutaman Ranskan prässin upealla teknisellä suorituksella. Romero, kuten koko Argentiinan joukkue paransi kisojen aikana joka pelissä.

Ranskan Raphael Varane oli tyrkyllä tälle paikalle. Varane oli MM-kisoissa Ranskan puolustuslinjan paras pelaaja.

Oikea puolustaja: Achraf Hakimi (Marokko)

Hakimi pelasi loistavat kisat pelaamalla vahvaa kahden suunnan peliä. Hakimi oli vaikeasti ohitettava ja ylöspäin hän loi jatkuvaa uhkaa vastustajan päässä.

Hänellä oli iso vastuu puolustuspelistä, sillä Hakimin laidalla pelannut Hakim Ziyech luisti puolustusvelvoitteistaan jatkuvasti. Hakimi otti varmasti yhdet isoimmista metreistä MM-areenoilla juostessaan väsymättä laidallaan.

Keskikentän keskusta: Sofyan Amrabat (Marokko), Enzo Fernandez (Argentiina) ja Bruno Fernandes (Portugali)

Sofyan Amrabat oli kaikki kaikessa Marokolle jokaisessa pelin vaiheessa. Amrabat riisti, taklasi ja pyöritti siihen päälle Marokon pallollista peliä. Amrabat piti pallon omilla kovissakin tilanteissa ja selvitti hienoilla kuljetuksillaan ja harhautuksilla ongelman toisensa perään.

Enzo Fernandez valittiin ansaitusti kisojen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Fernandez aloitti kisat penkiltä, mutta nosti itsensä ansaitusti avaukseen peliesityksillään. Fernandezin vapauttava 2–0-maali toisessa alkulohkon ottelussa Meksikoa vastaan oli Argentiinan kisojen käännekohta, jolloin pelaajien tuska alkoi vaihtua iloon.

Benfican nuori tähti pelasi vahvaa box to box- peliä ja esimerkiksi Hollantia vastaan jatkoajalla Fernandez pyöritti lähes yksin Argentiinan hyökkäyspeliä. Tässä toinen pelaaja, joka vaihtaa maisemaa tammikuussa?

Bruno Fernandes oli elementissään Qatarissa ja vain joukkueen heikko ilta Marokkoa vastaan puolivälierässä vesitti Portugalin talismaanin reitin MM-kisojen puhutuimpien pelaajien joukkoon. Fernandes ruokki kanssapelaajiaan hienoilla läpisyötöillään ja viimeisteli myös itse kahdesti. Qatarin kolmanneksi tehokkain pelaaja.

Vasen laitahyökkääjä: Kylian Mbappé (Ranska)

Kisojen pelaaja Lionel Messin jälkeen. Mbappé näyttää tekevän kentällä melkein mitä tahtoo räjähtävien fyysisten ominaisuuksiensa siivittämänä, jonka päälle ranskalainen on teknisesti taitava ja kykenee yhteistyöhön muiden pelaajien kanssa.

Ranskalainen on 23-vuotiaana neljän maalin päässä MM-kisoissa eniten maaleja tehneestä Miroslav Klosesta. Mbappén kohdalla reitti on auki kohti kaikkien aikojen suurimpia jalkapalloilijoita. En vain ole ihan varma riittääkö Mbappélla nälkää ja sitkeyttä selvitä esimerkiksi uralla jossain kohtaa väistämättä vastaan tulevista vastoinkäymisistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kylian Mbappé on matkalla seuraavaksi suurpelaajaksi.

Oikea laita (vapaa rooli): Lionel Messi (Argentiina)

Messi hemmotteli meitä jalkapallon ystäviä vielä 35-vuotiaana tekemällä MM-areenalla mahdottomasta mahdollisen, ainakin jos katsotaan Argentiinan tilannetta Saudi-Arabialle kärsityn shokkitappion jälkeen. Argentiina sai pelinsä raiteilleen muutamilla pelaajavaihdoilla ja säädöillä pelisuunnitelmaansa. Joukkueen toimiessa ja Messin ollessa tällaisessa joukkueessa on jälki yleensä hienoa ja niin tälläkin kertaa. Messi pelasi monipuolisesti, kuten hän on urallaan parhaimmillaan tehnyt ja oli kisojen kuningas.

Kisojen upein suoritus Qatarissa oli ratkaisevan 3–0-maalin alustus Kroatiaa vastaan, jossa Messi väläytti hänellä edelleen olemassa olevaa kykyä kiihdyttää pallon kanssa vastustajan ohi ja tämän jälkeen pyöräyttää vastustaja täysin ulos tilanteesta vartaloharhautuksella.

Messi sai ansaitsemansa kruunun uralleen ja tämä voitto saattaa jopa vapauttaa positiivista energiaa ’’kirpulle’’. Toivottavasti saamme nauttia vielä vuosia Messin peleistä huipputasolla.

Keskushyökkääjä: Julian Alvarez (Argentiina)

Alvarez otti paikkansa kärjessä Qatarissa totaalisesti jäätyneen Lautaro Martinezin sijaan.

Nuori argentiinalainen teki kovasti töitä ja hänen loistavasti ajoitetut juoksunsa vastustajan linjan taa repivät puolustuksia kappaleiksi kerta toisensa jälkeen. 4 maalia, joista kaksi Kroatian verkkoon välierässä nostivat Alvarezin All-Starsiin asti vastaavasti jatkopeleissä ja varsinkin finaalissa hyytyneen Olivier Giroudin sijaan.

Valmentaja: Lionel Scaloni

Mittavan pelaajauran ensisijaisesti Italiassa ja Espanjassa tehnyt Lionel Scaloni on tehnyt vahvaa jälkeä heti ensimmäisessä päävalmentajan pestissään. Nyt taskussa on Copa American lisäksi maailmanmestaruus.

Qatarissa Scaloni näytti kykynsä toden teolla. Alkuun pelillisesti jopa keskinkertainen joukkue päihitti taktisesti vastustajansa ensimmäisen pelin fiaskon jälkeen. Oikeastaan ainoa epävarmuuden hetki nähtiin Hollantia vastaan, kun Argentiina epäonnistui puolustamaan kahden maalin johtoaan ja silmin nähden panikoi.

Finaalissa johdon menetys oli jotain niin uskomatonta, että siitä ei oikein vielä kukaan tiedä, ketä syyttää. Finaalissa Argentiina sai kuitenkin pelinsä takaisin raiteilleen, aivan kuten se sai lopulta Hollantiakin vastaan jatkoajalla.

Ranskaa vastaan Scalonin pelisuunnitelma toimi loistavasti ja joukkue hyödynsi Ranskan antamat tilat keskellä. Ranskan ollessa silminnähden vaisu fyysisesti oli jälki sen mukaista. Kirsikkana kakun päälle oli laittaa Angel di Maria vasemmalle, jonka kautta Argentiina hyökkäsi pääosin koko ensimmäisen jakson.

Mieletön kasvutarina Argentiinalta, jossa Scalonin muutokset kokoonpanoon pitkin turnausta ja nämä taktiset oivallukset vastustajien suhteen ja Messin roolin säätäminen suhteessa muuhun joukkueeseen olivat korvaamattomia päätöksiä Argentiinan matkalla kohti maailmanmestaruuspokaalia.

MM-kisojen All Stars