Suomi väisti suurimmat jättiläiset ja pääsee etenemään asfalttitietä pitkin kohti EM-kisoja

Lukas Hradecky pääsi muiden Huuhkajien kanssa maistamaan historiaa toissa kesän EM-kisoissa.

HuuhkajatJalkapallo

Suomi väisti suurimmat jättiläiset ja pääsee etenemään asfalttitietä pitkin kohti EM-kisoja

Suomi pelaa samassa alkulohkossa Tanskan, Slovenian, Pohjois-Irlannin, Kazakstanin ja San Marinon kanssa EM-karsinnoissa. Jukka Rönkä pitää karsintalohkoa ainutlaatuisena Suomen kannalta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.10.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi väisti Euroopan suurimmat jättiläiset jalkapallon EM-kisojen arvonnassa sunnuntaina.

Suomen karsintalohkon kovin maa on ykköskorista vastaan tuleva Tanska. Suomen lohkon muut joukkueet ovat Slovenia, Pohjois-Irlanti, Kazakstan ja San Marino.

Alun perin Suomen lohkoon arvottiin Luxemburg, mutta UEFA:n talvirajoitusten perusteella maa vaihtui Kazakstaniksi.

Suomi oli arvonnoissa kakkoskorissa ja vältti näin muun muassa mahdollisen joutumisen samaan alkulohkoon Englannin ja Ranskan kanssa.

Jukka Rönkä pitää Suomen karsintalohkoa ainutlaatuisena.

”Tuskin tuota sen tarkemmin tarvitsee perustella. Suomi vältti kaikista suurimmat jättiläiset ja alemmista arvokoreista pahimmat karikot. Tanska on todella laatuluokan joukkue, mutta jokaisesta lohkosta pääsee suoraan EM-lopputurnaukseen kaksi maata. Jos tästä lohkosta Suomi ei mene kisoihin, on se valtava pettymys. Kakkoskori näytti nyt voimansa ja merkityksensä ja vaikka urheilussa on kaikki mahdollista, niin onhan tässä edessä nyt todellinen asfalttitie kisoihin”, Rönkä sanoo.

”Slovenia ja Pohjois-Irlanti kuulostavat pahoilta vastustajilta, mutta todellisuudessa kummatkin maat ovat Suomea heikompia tällä hetkellä. Jos kisapaikka halutaan, nämä vastustajat pitää selättää – sitä on turha kierrellä. Se ei tarkoita, että ne pitäisi voittaa sekä vieraissa että kotona, mutta neljä pistettä molempia vastaan olisi minitavoite. Kazakstan ja San Marino on ovat eri sarjan joukkueita. Jos niitä vastaa kompuroidaan, silloin pitää katsoa peiliin.”

Rönkä ei suuresti innostu Kansojen liigan ”varapatruunasta”.

”Kun arpa on kerrankin näin suosiollinen, silloin ei kannata Kansojen liigan teoriaan enää perehtyä. Jos siihen joudutaan, silloin on tyritty tämä huikea mahdollisuus”, Rönkä sanoo.

Suomen lohkon maat:

Tanska

Vanha tuttu taistelutoveri toissa kesän EM-kisoissa. Silloin Suomi voitti dramaattisessa ottelussa Tanskan 1-0. Tanska on EM-kisojen jälkeen ollut mainiossa vireessä, mitä kuvaa se, että Tanska on tällä hetkellä Fifa-rankingissa peräti 10:s. Tanska selviytyi Qatarin MM-kisoihin ja se on voittanut tänä vuonna kahdeksasta maaottelustaan viisi. Viimeisessä ottelussaan se kaatoi Ranskan 2-0.

Joukkuetta valmentaa EM-kisoista tuttu Kasper Hjulmand. Joukkueen suurin tähti on edelleen Christian Eriksen, joka siirtyi täksi kaudeksi Manchester Unitediin palattuaan vajaa vuosi sitten takaisin pelikentille.

Slovenia

Slovenia on tasaisesti taantunut. Se on tällä hetkellä Fifa-rankingissa 63:s eli se on seitsemän sijaa Suomea alempana. Tämä vuosi on ollut Slovenialle vaatimaton, sillä joukkue on voittanut kahdeksasta ottelustaan vain yhden – Norjan Kansojen liigassa syyskuussa kotikentällään 2-1.

Joukkuetta valmentaa Matjaž Kek, joka on ollut puikoissa marraskuusta 2018 saakka. Joukkueen suurin tähtipelaaja on Atlético Madridin maalivahti Jan Oblak, jota pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista maalivahdeista.

Kazakstan

Kazakstan on tuttu Suomella aiemmista arvokisojen karsinnoista. Joukkue on alavireessä, sillä se on tällä hetkellä Fifa-rankingissa vasta sijalla 113. Kazakstan on voittanut tänä vuonna pelaamistaan kymmenestä maaottelusta viisi, mutta vastustus on ollut kevyempää välisarjaa.

Kazakstanin tasoa kuvaa hyvin se, että syyskuussa pelatuissa Kansojen liigan otteluissa oli mukana vain kolme muualla kuin Kazakstanissa pelaavaa pelaajaa. Joukkuetta valmentaa Magomed Adiyev.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti on kolme sijaa Suomen alapuolella Fifa-rankingissa sijalla 59. Maan maine kalskahtaa kovemmalla kuin sen esitykset kentällä. Tänäkin vuonna se on voittanut kahdeksasta maaottelusta vain kaksi, Luxemburgin ja Kosovon, jolle se hävisi aiemmin tänä vuonna.

Joukkueen viimeisissä maaotteluissa oli mukana vain kolme pelaajaa Valoliiga-seuroista. Joukkuetta kipparoi kokenut Steven Davis ja sitä valmentaa Ian Baraclough.

San Marino

San Marino on Euroopan jalkapallokääpiöitä. Sen nykyinen sijoitus Fifa-rankingissa on 211. Joukkue on hävinnyt tänä vuonna pelaamistaan kahdeksasta maaottelusta seitsemän. Ainoa tasapelinsä se otti Seychellejä vastaan.

Maajoukkuetta valmentaa Fabrizio Costantini. Tähtipelaajia joukkueessa ei ole.

EM-kisojen karsintalohkot

Lohko A: Espanja, Skotlanti, Norja, Georgia, Kypros

Lohko B: Hollanti, Ranska, Irlanti, Kreikka, Gibraktar

Lohko C: Italia, Englanti, Ukraina, Pohjois-Makedonia, Malta

Lohko D: Kroatia, Wales, Armenia, Turkki, Latvia

Lohko E: Puola, Tshekki, Albania, Färsaaret, Moldova

Lohko F: Belgia, Itävalta, Ruotsi, Azerbaidzhan, Viro

Lohko G: Unkari, Serbia, Montenegro, Bulgaria, Liettua

Lohko H: Tanska, Suomi, Slovenia, Kazakstan, Pohjois-Irlanti, San Marino

Lohko I: Sveitsi, Israel, Romania, Kosovo, Valko-Venäjä, Andorra

Lohko J: Portugali, Bosnia ja Hertsegovina, Islanti, Luxemburg, Slovakia

EM-karsinnoissa on kaikkiaan kymmenen alkulohkoa. Lohkojen kaksi parasta maata selviytyy suoraan EM-lopputurnaukseen. Lisäksi Saksa pääsee EM-kisoihin isäntämaana. Lisäksi kolme paikkaa ratkaistaan Kansojen liigan perusteella siten, että jokaiselta kolmelta tasolta yksi maa pääsee lopputurnaukseen.

EM-karsinnat alkavat maaliskuussa ja päättyvät ensi syksynä.

Jalkapallon EM-lopputurnaus pelataan Saksaa 14.6.-14.7.2024. Ottelut pelataan Berliinissä, Dortmundissa, Münchenissä, Kölnissä, Stuttgartissa, Hampurissa, Leipzigissa, Frankfurtista ja Gelsenkirchenissä. Finaali pelataan Berliinin Olympiastadionilla.

Suomen otteluohjelma

Palloliitto julkaisi sunnuntai-iltana Suomen otteluohjelman EM-karsinnoissa.