Onko HIFK kyntänyt jo niin pitkään, ettei se kiinnosta enää edes mediaa?

Ville Peltosen valmentama HIFK jäi maaleitta Pelicansin vieraana Lahdessa.

JääkiekkoLiiga

Onko HIFK kyntänyt jo niin pitkään, ettei se kiinnosta enää edes mediaa?

Helsingin IFK hävisi lauantaina kolmannen kerran peräkkäin. Kun Pelicans jätti helsinkiläiset nollille Lahdessa, on HIFK tehnyt koko sarjassa vähiten maaleja. Helsinkiläisten rämpiminen alkaa olla niin tuttua, ettei 13. sija sarjataulukossa tunnu nostavan enää edes otsikoita.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 23.10.2022

Helsingin IFK:n viimeisten otteluiden kuva korostui lauantai-illan taistossa Lahden Pelicansia vastaan. Tasaisessa ottelussa IFK:n jouduttua takaa-ajajaksi se vaikutti ottavan pelin haltuunsa.

Aivan yhdellä sarjan kärkibudjeteista koottu hyökkäys oli kuitenkin taas nallipyssyosastoa. Vaikka kotijoukkue tarjosi vielä viimeisen viiden minuutin aikana ylivoimamahdollisuuden, ei tällä hetkellä uskomattoman surkealla prosentilla 5,56 operoiva ylivoima saanut taaskaan käytännössä mitään aikaiseksi.

Ylivoima peilasikin hyvin myös vieraiden lauantai-illan viisikkotekemistä. Kun Pelicans, toki ottelun edetessä harvenevissa hyökkäyksissään, pystyi lyhytsyöttöpelillä luomaan suorahyökkäyspaikkoja, joutui HIFK tekemään valtavan työn yhden maalipaikan rakentamiseen. Käytännössä IFK:n parhaat maalipaikatkin tulivat Pelicansin puolustuksen kiekonmenetyksistä, eivätkä jatkumoina hyvästä hyökkäyspelaamisesta.

HIFK on tehnyt koko sarjassa nyt vähiten maaleja. Osumia on syntynyt 23, kun otteluita on takana 14. Keskiarvo 1,64 on surkuhupaisan heikko kolmen miljoonan ilmoitetulla pelaajabudjetilla rakennetulle joukkueelle.

Näennäishallinta vaikutti sokaisseen myös HIFK:n päävalmentajan Ville Peltosen. Toki on totta, että HIFK Lahdessa oli varsinkin kolmannessa erässä pitkiä aikoja selvästi pelin päällä. On kuitenkin todella vaarallinen ajatus, jos suurseuran päävalmentaja on tyytyväinen, vaikka joukkue on jäänyt nollille toki hyvin pelanneen, mutta yhä heikolla kokoonpanolla työskentelevää Pelicansia vastaan.

Varsinkin kun tilanne on se, että tappio Pelicansille mahdollistaa nyt melkoisen syksyn katastrofin. On nimittäin teoriassa mahdollista, että ensimmäisen neljänneksen täyttyessä runkosarjassa joukkue löytyisi jo sarjataulukon jumbopaikalta.

HIFK:n osalta neljännes täyttyy keskiviikon kotiottelussa KalPaa vastaan.

Toki HIFK:n maalikeskiarvo tuskin jää noin alhaisille lukemille ja ylivoimaprosentitkin varmasti kääntyvät lattiasta nousuun. Silti mikään ei takaa nousua sarjataulukossa kovin korkealle.

Esimerkiksi juuri nyt Roope Taponen maalilla antaa joka ilta mahdollisuuden voittoon. Samaa ei voinut alkukaudesta sanoa ykkösvahtina kauteen lähteneestä Niilo Halosesta. Taponenkin on kuitenkin täysin katsomaton kortti Liigan ykkösvahtina, joten joka ilta tuskin voi laskea sen varaan, että omissa soi vain kerran tai maksimissaan kaksi kertaa.

Katastrofi, joka ei jaksa enää kiinnostaa

Vielä ala-arvoista kaukalosuorittamista enemmän HIFK:n kohdalla voi olla huolissaan turtumisesta heikkoon suorittamiseen. Samaan aikaan, kun päävalmentaja höpisee kauden parhaasta pelistä lehdistötilaisuudesta joukkueen jäätyä nollille, ovat suuret suomalaiset mediatalot hiljaa, eivätkä kommentoi HIFK:n kriisiä millään tavalla.

Jos HIFK olisi suurseuran arvoisessa tilassa, jokainen suuri media spekuloisi Peltosen tai Tobias Salmelaisen asemilla seurassa. Nyt HIFK saa alisuorittaa illasta toiseen melko lailla rauhassa.

Media useimmiten kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat ihmisiä. Nyt näyttää siltä, että Salmelainen on johtanut HIFK:n urheilutoimintaa niin pitkään heikosti, ettei seuran kyntäminen ole enää mikään uutinen.

HIFK on merkityksellinen seura todella monelle, mutta se on ajettu tilaan, jossa ihmiset ovat turtuneet sen menestymättömyyteen.