Onni Määtän uran paras kausi paketissa – valtava takaisku niin Määtälle kuin Kempeleelle

Onni Määttä valittiin heinäkuussa oikeutetusti Itä-Länteen.

Pesäpallo

Onni Määtän uran paras kausi paketissa – valtava takaisku niin Määtälle kuin Kempeleelle

Onni Määttä on sivussa loppukauden. Pekka Arffmanin mukaan se on takaisku Kempeleelle, mutta myös elämänsä kauden pelanneelle Määtälle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.8.2022 | KUVAT All Over Press

Kempele vahvisti tiistaina, että loistokauden pelannut Onni Määttä on sivussa loppukauden. Pekka, miten kova takaisku tämä on?

Onhan tämä valtava takaisku ensinnäkin Määtälle itselleen, mutta myös Kempeleelle.

Määttä pelasi uransa parasta kautta ja oli sisällä ilman muuta yksi Superin parhaista pelaajista. Hän johti ennen loukkaantumistaan kärkilyöntitilastoa ja on vieläkin etenijätilastossa jaetulla toisella sijalla vain kolme juoksua etenijätilastoa johtavaa Patrik Vartamaa perässä.

Lisäksi hänen prosenttinsa olivat hurjat. Päätehtävänsä eli ykkösvaihdon Määttä purki 74,36 prosentin tehoilla ja kaikkien kärkilyöntien onnistumisprosentti oli myös kova, 71,73.

Myös ulkona Määttä oli niin etukentällä kuin takatilanteissa kakkoskulmassa erinomaisessa vireessä. Tällaisten esitysten jälkeen on kova paikka päättä huippukausi juuri ennen kauden tärkeimpiä pelejä.

Myös Kempeleelle Määtän menetys on iso takaisku. Määttä on ollut yhdessä Sami Haapakosken ja Korhosten veljesten kanssa Kempeleen tärkein pelaaja – ja nyt yksi aivan keskeinen menestyksenavain on sitten sivussa.

Ainoa onni Määtän loukkaantumisessa on se, että se tapahtui vasta nyt, kun Kempele on jo heittämällä varmistanut paikkansa pudotuspeleissä, mikä varmasti oli Kempeleen minimitavoite.

Se on sitten hyvä kysymys, millainen mahdollisuus Kempeleellä olisi ollut välierissä, vaikka Määttä olisi ollut mukana, jos ja todennäköisesti kun vastaan tulee Manse. Varmasti Kempele olisi voinut haastaa kovemmin Mansen ja voihan se toki edelleenkin, mutta onhan tämä joka tapauksessa kova paikka menettää Määtän tasoinen pelaaja, kun kaikki on kuitenkin Kempeleessäkin tähdätty pudotuspeleihin.

Mikä Määtän loistokauden selittää?

Määtän potentiaali ja taidot on toki tiedetty jo pidempään. Sotkamossa hän jäi toisen viulun soittajaksi, mutta Kempeleestä hän on löytänyt itselleen oikeanlaisen kodin, jossa häneen on luotettu ja luotetaan jatkossakin, mikä kuvaa se, että Määttä teki talvella 3-vuotisen jatkosopimuksen KeKin kanssa.

Sisäpelissä iso asia on ollut Teemu Isokedon hankinta ja hänen onnistumisensa kärkenä. Kun Määtän edessä on ollut ruokaa ja nopeat jalat, hän tehnyt pompullaan pahaa jälkeä ja hänellä on viety jopa kahtakin pesää. Ja totta kai hänellä alkaa olla 27-vuotiaana muutenkin jo kokemusta ja kilometrejä sen verran, että se myös näkyy.

Miten Kempele korvaa Määtän puuttumisen?

He nostivat heti Määtän loukkaannuttua Topi Korhosen kakkoskärjestä ykköskärkeen kolmoseksi ja Aatu Saastamoinen siirtyi kolmosesta Määtän paikalle kakkoseksi. Tässä tilanteessa tämä on ihan kohtalainen paikkaus, sillä Korhonen on pomppunsa kanssa perushyvä vaihtaja. Ja ainahan siellä on takataskussa myös Markus Keski-Petäjä, joka oli viime kaudella kenties KeKin tärkein sisäpelaaja.

Ulkona Aappo Savikoski nousee pelaavaan kokoonpanoon ja ottaa ainakin vaihtotilanteissa Määtän paikan etukentällä. Savikoski ei tietenkään ole Määtän tasoinen pelaaja ulkona, mutta eihän millään joukkueella löydy penkiltä Määtän tasoista pelaajaa, joka voisi hänet korvata.