Ottelu Tre Kronoria vastaan paljasti, ettei Leijonien pelaajalaari ole pohjaton

Sebastian Repo teki maajoukkuedebyyttinsä Henrik Tömmernesin Ruotsia vastaan.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Ottelu Tre Kronoria vastaan paljasti, ettei Leijonien pelaajalaari ole pohjaton

Suomi ja Ruotsi tahkosivat Euro Hockey Tourilla rankkareille asti. Eetu Pennanen näki tuntemattomampia Leijonia niin onnistujissa kuin epäonnistujissakin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 17.12.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi hävisi Ruotsille Sveitsin Euro Hockey Tourin toisessa ottelussaan Fribourgissa voittolaukauskilpailussa 3–4. Leijonien peli parani ottelun edetessä, mutta tuloksena oli jo neljäs tappio kauden viidennessä pelissä.

Kevättä ajatellen laajalla kokoonpanolla pelattavista EHT-otteluista kannattaa turhan tarkkoja johtopäätöksiä tehdä, mutta ottelu Ruotsia vastaan oli taas hyvä paikka valmennusjohdolle testata uusia ja kokemattomampia Leijona-pelaajia kansainvälisellä tasolla.

Osa ylitti riman ja osalla oli vaikeuksia.

Maajoukkueessa uransa torstaina Helsingissä aloittanut Joona Ikonen sekä pitkän tauon jälkeen maajoukkueeseen palannut seurakaveri Eemeli Suomi pelasivat jo torstaina pirteästi. Nyt he nousivat ansaitusti kokoonpanossa Juhani Tyrväisen rinnalta Joonas Kemppaisen laitureiksi ketjuhierarkiassa.

Kemppaisen alkukausi on ollut takkuinen, mutta nälkäinen Ilves-kaksikko toi selvästi energiaa kokeneen sentterin pelaamiseen. Kolmikko saikin palkinnon Leijonien parhaasta suorasta hyökkäyksestä kolmannessa erässä.

Rakenteet olivat kunnossa, kun Suomi pelasi kiekon keskelle Kemppaiselle, joka taikoi kiekon Liigassa tulikuumana hehkuneelle Ikoselle, joka sai putata kiekon tyhjiin.

Ikosen ja Suomen lisäksi edukseen esiintyi myös NHL:stä Eurooppaan palannut Janne Kuokkanen, joka paremmalla viimeistelyllä olisi voinut löytää itsensä tilastokirjoista. Myös Sebastian Repo väläytti laukaustaan ja kamppailuosaamistaan. Molemmat edellä mainituista pelasivat debyyttiotteluaan Leijonissa.

Leijonissa on verraten helppo onnistua. Riittää, että pelaa sitä, mitä peli pyytää.

***

Monelle suurelle yleisölle tuntemattomammalla Leijonalla oli myös haasteita. Kun varsinkin avauserässä Leijonilla oli vaikeuksia Ruotsin paineen tai korkean ohjauspelin selvittämisessä, Ilveksen Jarkko Parikka oli ajoittain vaikeuksissa.

Yllättävissä vaikeuksissa oli MM-kisakokemustakin omaava Tony Sund, jonka pelille hieman kyseenalaisen kruunun toi toisen erän rangaistus, jonka jälkeen hän palasi sekavan Suomen nelikon keskelle todistamaan Ruotsin 2–1-johtomaalia.

Suomi on onnistunut voittamaan arvokisoissa myös ilman parhaita pelaajiaan. Päätyyn asti on mennyt joukkueilla, joissa on nähty tukku erilaisia pelaajia pääasiassa Euroopasta. Nyt jäi kuitenkin kuva, ettei Leijonien pelaajalaari ole täysin pohjaton.

Varsinkin keskushyökkäjäosastolla Suomella on taitovajetta, kun Sakari Manninenkin pelaa Pohjois-Amerikassa. Tämän päivän kokoonpanosta Juhani Tyrväinen taistelee alaketjujen esimerkiksi Hannes Björnisen kanssa. Tommi Tikka sai vetää ensimmäiset ennakkoluulottomat piirtonsa maajoukkuejäihin, mutta kaikella kunnioituksella matkaa kansainväliselle tasolle on vielä.

Joonas Kemppainen oli jo parempi, mutta omalle huipputasolle on vielä matkaa, eikä Kemppainen ole varsinaisesti taituri vaan mies on vahvan kokonaisvaltainen paketti.

Mikael Ruohomaan ykkösketju sai paljon aikaan hyökätessä, mutta Ruotsin 3–3-tasoitus menee osittain Ruohomaan heikon täyttöpelin piikkiin. Ruohomaa sai pelata Suomen kahden parhaan laiturin, Teemu Hartikaisen ja Markus Granlundin kanssa. Helposti Anders Lindbäckille livahtaneesta ylivoimamaalista huolimatta Ruohomaa vaikutti olevan välillä tähtilaitureille jopa hieman hidaste.

***

Lopuksi Teemu Hartikaisen härski veiviyritys voittomaalikilpailussa ansaitsee kunniamaininnan, vaikkei kiekko maaliin asti löytänytkään. Katso video veivistä upotuksesta jutun lopusta tai tästä.