KalPa sai kuoliniskunsa seiskapelissä, mutta Pelicansin voitto pohjustettiin jo aiemmin

Ruotsalaishyökkääjä Lars Bryggman oli yksi lahtelaisten suurimmista sankareista puolivälieräsarjassa KalPaa vastaan.

JääkiekkoLiiga

KalPa sai kuoliniskunsa seiskapelissä, mutta Pelicansin voitto pohjustettiin jo aiemmin

Eetu Pennanen näki Pelicansilta sarjan parhaan ottelun tiukimmassa paikassa. Lahtelaisten juniorityö saa isossa kuvassa kiitosta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.3.2023 | KUVAT All Over Press

Pelicans voitti KalPan puolivälieräsarjan seitsemännessä ottelussa Lahdessa 4–2 ja meni väleiriin otteluvoitoin 4–3. Eetu, millainen peli Isku Areenassa nähtiin?

Jos sarjan aiemmissa otteluissa KalPa oli ottanut ohjat lähes poikkeuksetta alussa, nyt kävi päinvastoin. Pelicans kontrolloi avauserää lähes miten tahtoi ja karkasi kahden maalin johtoon.

Pelicans luotti avuihin, jotka olivat sen tuoneet tähän pisteeseen asti. Se uskalsi tulla pelaamalla yli keskialueen, vaikka KalPa oli ahnaasti paineistanut sitä läpi sarjan.

Laadukas hyökkääminen koko kaukalon mitassa aiheutti sen, että Pelicans pääsi antamaan jatkopaineensa lähietäisyydeltä. KalPa ei päässyt pelin päälle missään vaiheessa.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Toki siinä mielessä sarjan kuva toteutui myös ratkaisupelissä, että Pelicansin erikoistilannepelaaminen oli KalPan vastaavaa edellä. Pelicansin ylivoima parani hurjasti aivan sarjan alussa nähtyjen isojen vaikeuksien jälkeen.

Topias Vilénin ulosajo antoi KalPalle mahdollisuuden tasoitukseen. KalPan ylivoima kuitenkin tökki alusta lähtien ja erikoistilanne kuihtui lopulta omaan rangaistukseen. Pelicansin Lukas Jasek taas naulasi lahtelaisten ylivoimalla lämärillään 2–0-lukemat taululle.

Toisessa erässä nähtiin jo tutumpi ja aktiivisempi KalPa, mutta lopulta Pelicans oli ratkaisupelissä loppuun asti askeleen edellä.

Läpi illan vaikutti siltä, että Pelicans pelasi kuin mitä tahansa jääkiekko-ottelua. KalPalle taas ottelun tärkeys saattoi tehdä tepposet ja bensaakin saattoi olla tankissa kotijoukkuetta vähemmän.

Tätä puolivälieräsarjaa hehkutettiin tasaisimmaksi kaikista, eikä syyttä. Missä lopulta nähtiin tämän ottelusarjan ratkaisu?

Lopullinen niitti sarjalle toki tuli lopulta tässä tiistai-illassa, mutta käännekohtia tämän sarjan ratkaisuun voidaan hakea kauempaa.

Mennään aina runkosarjan loppuhetkille. Pelicans pohjusti asetelmat tähän ottelusarjaan kahdessa viimeisessä runkosarjan ottelussa.

Ensin Pelicans runkosarjan toiseksi viimeisessä pelissä KalPaa vastaan ensimmäiset puoli tuntia. Sitten Robin Rahmin taakse alkoi ropista kiekkoja ja Pelicans otti tärkeän 6–2-voiton.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa Pelicans oli jo kolme maalia perässä SaiPan vieraana. Niin vain lahtelaiset löysivät uuden vaihteen surkean alun jälkeen ja voittivat sarjan päätöksen.

Nämä pelit ratkaisivat sen, että Pelicans sai kotiedun. Se kantoi loppuun asti, vaikka Kuopion peleissä Pelicans ei ollut kovin lähelläkään voittoja.

Toinen käännekohta tulee sarjan kolmospelistä. KalPa oli reilu minuutti ennen loppua kiinni maalin voitossa, mutta Tyler Kelleher tasoitti pelin. Samassa tilanteessa KalPan ylivoimainen ykköstorjuja Juha Jatkola loukkaantui ja Rahm tuli taas maaliin.

19 sekuntia ennen loppua Kelleher iski uudelleen ja KalPa ei saanut ryöstöä. Lähemmäksi se ei enää sitä sarjassa päässyt.

Lopulta maalivahtipelissä oli suurin ero joukkueiden välillä. Kun Patrik Bartosak otti ratkaisevat torjunnat, kun Pelicans niitä eniten tarvitsi, Rahmille saattoi mennä kiusallinen maali kiusallisena hetkenä. Ne tyhjensivät KalPan ilmapallon lopullisesti.

Pelicans on nyt neljän joukossa vastoin kaikkia ennen kauden alkua tehtyjä ennakoita. Mihin sen sensaatio perustuu?

Tommi Niemelän valmennussuoritus koko kauden mitassa ansaitsee luonnollisesti kaikki kehut. Käännän katseeni tässä kohtaa kuitenkin vielä isompaan kuvaan.

Pelicansin mallissa on paljon sellaista, mistä saman kokoluokan seuroissa riittää opittavaa.

Tässä ottelusarjassa Pelicansin tehoista vastasivat ulkomaalaisvahvistukset. Tyler Kelleher, Lukas Jasek ja Lars Bryggman nousivat parrasvaloihin tärkeimmillä hetkillä ja paukuttivat hurjat pisteet myös viimeiseen otteluun.

Silti Pelicansin voima tulee nuorista omista kasvateista. Vilénit, Jämsenit ja esimerkiksi tänään erinomaisen pudotuspelidebyytin tehnyt vasta 17-vuotias Jesse Kiiskinen ovat loistavia esimerkkejä.

Pelicans on riittävän omavarainen, ettei sen tarvitse hankkia syvyyteen keskinkertaisuuksia isommalla rahalla ulkopuolelta.

Pelicansin kokoonpano saattoi ennen kauden alkua näyttää ohuelta, eikä se toki vieläkään ole laajudeltaan suurseurojen tasoa. Omien kasvattien valmius Liiga-jäille mahdollistaa kuitenkin jaksavan pelaamisen raastavassa pudotuspelisarjassa.

Se vapauttaa myös resursseja juuri kärkihankintoihin. Ja nyt nuo kärkihankinnat suorittivat kovalla tasolla kauden tärkeimmällä hetkellä.