Oulun Lippo oli kauden suurin katastrofi, mutta kunnianhimoinen projekti jatkuu silti

Oulun Lippo on tiedustellut kesän aikana Toni Kohosen halukkuutta palata takaisin Lippoon.

Pesäpallo

Oulun Lippo oli kauden suurin katastrofi, mutta kunnianhimoinen projekti jatkuu silti

Oulun Lippo jäi tälläkin kaudella Superiin menevän junan kyydistä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 23.9.2020 | KUVAT All Over Press

Oulun Lippo lähti tähän kauteen joukkueena, jonka piti olla varma nousija ensi kaudeksi Superiin. Kausi päättyi kuitenkin katastrofiin, kun Lippo hävisi nousukarsintojen viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa kotonaan Haminalle kotiutuslyöntikisan jälkeen.

Lipon materiaalilla Ykköspesiksestä olisi pitänyt nousta heittämällä. Jo ennestään Ykköspesiksen mittakaavassa vahvaan runkoon hankittiin muun muassa Jimi Heikkinen ja Ykköspesiksen tasolle erinomainen lukkari, Miika Keski-Petäjä. Lisäksi Lippo nappasi riveihinsä kesken kauden vielä yhden Suomen parhaista kärkimiehistä, Vimpelin Teemu Isokedon.

Lipolla oli myös Sotkamon Jymyn kanssa farmisopimus, mutta Sotkamosta ei Heikkistä lukuun ottamatta apuja juurikaan tullut.

Oulun nousuhaaveiden murskautumista voi pitää kauden suurimpana yllätyksenä pesäpallossa. Kiteen loistokausi ja Joensuun sulaminen pudotuspeleissä olivat toki nekin suuria yllätyksiä, mutta eivät niin suuria kuin Lipon nousun kaatuminen.

Lipon pelaamisessa ei ollut mitään yksittäistä ongelmaa, joka olisi nousun romuttanut. Lippo ei saanut peliään täysin auki missään vaiheessa kautta ja se oli lähellä hävitä pudotuspeleissä jo Kuopiolle. Haminaa vastaan Ykköspesiksen finaalissa Oulu oli jo voiton päässä noususta, mutta se hävisi kaksi viimeistä ottelua Haminalle.

Ratkaisevissa Hamina-otteluissa ongelmana oli etenkin kotiutus – ja varsinkin lyöjäjokeri Markus Hallasuon vaatimattomat teholuvut. Hallasuo voitti ylivoimaisesti runkosarjan lyöjätilaston ja hän voitti ylempienkin pudotuspelien lyöjätilaston, vaikka ei lyönyt kahdessa viimeisessä Hamina-ottelussa 12 yrityksellä kuin yhden juoksun. Erityisen kohtalokasta Oulun kannalta oli Hallasuon jääminen juoksuitta ratkaisevassa viidennessä ottelussa, jossa siinäkin hän pääsi yrittämään kotiutusta kuudesti.

Projekti jatkuu

Oulun Lippo on tehnyt uutta tulemista nyt kahden vuoden ajan, mutta kunnianhimoinen projekti ei ole saanut alleen tuloksellisesti sellaista tuulta kuin odotettu. Lipon taloudesta on puhuttu paljon, mutta toimitusjohtaja Mika Lähteenmäki on sitoutunut Lipon projektiin, ja rahasta nousu ei ole kiinni – eikä menestyminen Superissa.

Lippo kohahdutti pesäpallon sisäpiirejä jo tänä kesänä tarjoamalla ensi kaudeksi jopa sellaisia sopimuksia, ettei niitä olisi sidottu siihen, pelaako Lippo Superissa vai Ykköspesiksessä. Ostolistan kärkinimi viimevuotiseen tapaan oli Oulussa asuva Tuomas Jussila, mutta Jussila pelaa seuraavat kaksi vuotta Tampereelle.

Muutenkin hankintojen suhteen tilanne on auki. Lippo on ollut kesän aikana neuvottelukosketuksen Jussilan lisäksi muun muassa Kouvolan Toni Kohosen, Sotkamon Antti Korhosen ja Imatran Juuso Latun kanssa. Lattu voi edelleen tulla Ouluun, mutta Korhosen siirto on poissa laskuista ja Kohosellakin olisi ottajia myös Superissa. Myös Teemu Isokedon tilanne on auki.

Santeri Haipus lopettaa pelinjohtajana ja hänen tilalleen Lippo haluaisi Vimpelin peliä kaksi kautta johtaneen entisen pelinjohtajansa Markku Hylkilän.

Kävipä syksyn siirtomarkkinoilla lopulta miten tahansa, Lippo lähtee vuorenvarmasti tavoittelemaan sarjanousua myös ensi kaudella. Jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat, Superista putoaa ensi kaudella kaksi seuraa ja Ykköspesiksen voittaja nousee suoraan, kuten alun perin oli tälläkin kaudella tarkoitus. Se nostaisi entisestään Lipon mahdollisuuksia, sillä Ykköspesiksen taso ei päätä huimaa, vaikka Lippo tällä kaudella kompuroikin.