Paikka NBA:n tähdistöottelussa vie Lauri Markkasen suomalaisen palloiluhistorian kärkikolmikkoon

Ottakaa siitä! Lauri Markkanen on All Star.

Koripallo

Paikka NBA:n tähdistöottelussa vie Lauri Markkasen suomalaisen palloiluhistorian kärkikolmikkoon

Lauri Markkanen valittiin NBA:n tähdistöotteluun. Eetu Pennanen perkaa historiallisen saavutuksen merkityksen suomalaisessa palloilussa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.2.2023 | KUVAT All Over Press

Lauri Markkanen valittiin viime yönä historiallisesti NBA:n tähdistöotteluun. Eetu, millainen merkitys valinnalla on?

Kysymys on laaja, mutta lähden purkamaan sitä hakemalla saavutukselle verrokkia muualta suomalaisesta urheilusta. Ja aina vaikean lajien välisen vertailun helpottamiseksi kavennan näkökulmaa joukkuepallopeleihin.

Jalkapallo on lajeista suurin ja koripallo lienee sijalla kaksi. Jalkapallon puolelta esiin nouseekin kaksi saavutusta, jotka menevät ainakin omissa papereissani Markkasen tähdistövalinnan edelle.

Jari Litmanen sijoittui kolmanneksi maailman parhaalle jalkapalloilijalle myönnettävän Ballon d’Or pokaalin äänestyksessä vuonna 1995. Samana vuonna Litmanen voitti Amstedam Ajaxin kanssa Mestarien liigan.

Toinen mahdollisesti vielä Markkasen tähdistövalinnan edelle menevä saavutus on Sami Hyypiän valinta UEFAn vuoden joukkueeseen vuonna 2001. Euroopassa pelaavat käytännössä maailman parhaat jalkapalloilijat ja Hyypiä kuului pelipaikallaan aivan maailman ehdottomaan eliittiin.

Kolmen joukossa Markkasen saavutus on kuitenkin ehdottomasti, kun palloilijoiden saavutuksia suomalaisessa urheiluhistoriassa laitetaan riviin. Markkanen on maailman 24 parhaan pelaajan joukossa lajissa, jossa pelaajia on 450 miljoonaa.

Jari Kurrin tai Teemu Selänteen saavutukset jääkiekossa ovat myös luonnollisesti jättimäisen kovia, mutta laji jää auttamatta pieneksi verrattuna koripallon tai jalkapallon kaltaisiin jättiläisiin.

Tähdistöotteluista puhutaan amerikkalaisessa urheilussa usein kilpaurheilusta kaukana olevana höntsänä. Onko tähdistöotteluvalinnalla Markkasen kannalta kuitenkin yhden unelman toteutumisen lisäksi jotain konkreettista merkitystä?

Merkitystä on ja se merkitys on valtava. Vaikka urheilullista merkitystä itse ottelulla ei ole, All Stars -status nostaa pelaajan markkinarvoa hurjasti. Käytännössä se takaa NBA:n maksimisopimuksen Markkaselle tulevaisuudessa.

Ja mitä tulee NBA:n tähdistöottelun vertaamiseen esimerkiksi NHL:n vastaavaan, on ero kuin yöllä ja päivällä. NBA:n yleisöäänestys ja valmentajien valinta varmistaa, että käytännössä parhaat pelaajat ovat paikalla.

NHL sen sijaan on mennyt metsään, kun jokaisesta joukkueesta on pitänyt valita pelaajia. Tapahtuman arvo on laskenut ja kovimmat tähdet melkein mieluummin etsisivät tekosyyn esimerkiksi pienistä vammoista, jotta tapahtuman pystyisi jättämään väliin.

Viime vuonna NBA:n tähdistöottelussa pelanneiden pelaajien keskiansio NBA:ssa on 28,7 miljoonaa dollaria vuodessa. Markkanen ansaitsee tällä hetkellä keskimäärin vuodessa noin 16,8 miljoonaa dollaria.

Kun Markkasen sopimus päättyy vuonna 2025, tulee hänen seuraava sopimuksensa tämän hetken arvioiden mukaan olemaan 40 ja 50 miljoonan dollarin välillä. Vertailun vuoksi suomalaisista NHL-pelaajista parhaiten ansaitsee Aleksander Barkov, joka tienaa tästä kaudesta noin 12 miljoonaa dollaria ja sopimuksen caphit on 10 miljoonaa dollaria.

Palkkataso on historiallinen suomalaisessa palloilussa.

Maintsit aiemmin NBA-valmentajat, jotka valitsivat pelaajat tähdistöotteluun aloitusviisikon jälkeen. Mitä ajattelet siitä, että juuri valmentajat valitsivat Markkasen otteluun?

Toki ihan yhtä lailla iso juttu olisi ollut, että Markkanen olisi saanut valinnan jo yleisöäänestyksen kautta. Ei kuitenkaan pidä väheksyä sitä, että kovat ammattilaiset lajin ytimestä näkivät Markkasen kuuluvan aivan kovan NBA-maailman eliittiin.

Eikä ihme, että näkivät niin. Markkanen on esimerkiksi korintekijänä todellinen monipuolisuusihme. Pallo löytää sukkaan niin donkkaamalla korin alta, keskimatkalta kuin kaukaa kolmen pisteen kaaren takaakin.