Palaaminen tuttuun halliin Espooseen nostaa Jyrki Aholla tunteet pintaan

Jyrki Aho (oik.) ottaa Kiekko-Espoon komentoonsa tämän kauden jälkeen. Asiasta oli hänen rinnallaan kertomassa Kim Hirschovits.

JääkiekkoLiiga

Palaaminen tuttuun halliin Espooseen nostaa Jyrki Aholla tunteet pintaan

Jyrki Ahosta tulee keskiviikkona ehdollisen Liiga-lisenssin ensi kaudeksi saaneen Kiekko-Espoon päävalmentaja tämän kauden jälkeen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.12.2023 | KUVAT Mari Salmela

Liiga-lisenssin saanut Kiekko-Espoo julkisti torstaina ensi kauden päävalmentajansa. Espoon on tarkoitus palata Liiga-kartalle Jyrki Ahon, 49, luotsaamana. Paluu Espooseen, jossa valmensi kausina 2013-16, saa valmentajan hyvin tunteelliseksi.

”En olisi uskonut, että näin paljon tunteita tulee pintaan. Itse asiassa, kun katson tuonne hallin kattoon, niin tunteet todella jylläävät. En ole vielä oikein ehtinyt pysähtyä tämän asian asian äärelle”, Aho sanoo nieleskellen.

Viime vuosina Aho on valmentanut ulkomailla. Hän painottaa, että Espooseen veti erityisesti oman ja seuran arvomaailmojen yhdistyminen, sekä tietysti vanha tuttu urheilutoimenjohtaja Kim Hirschovits, jonka kanssa monia maailman asioita on puitu ja pohdittu yhdessä jo vuosia.

”Ei ollut vaikeaa päättää tänne tulemisesta. Minulle tärkeä ja hyvin iso asia on  juuri arvomaailmojen yhdistyminen”, Aho muotoilee.

”On hienoa päästä tekemään työtä ihmisten kanssa, joiden arvomaailma on sama. Sellaisessa ympäristössä on helppo ja mukava toimia.”

Aho valmensi viimeksi Ranskan Grenoblessa Brûleurs de Loupsin joukkuetta. Hän siirtyi Ranskaan 2021 ja joukkue juhli mestaruutta 2022. Tämän kauden alussa peli kuitenkin yski ja suomalaisvalmentaja sai marraskuussa lähteä.  Aho toteaa Ranskan pestistään, että ulkomailta kerätty tietotaito on valmentajalle aina kovaa pääomaa.

Espooseen Aho ei tule voittamaan vain pelejä, vaan rakentamaan samalla tarinaa. Ahon sydäntä ovat lähellä erityisesti nuorten pelaajien ja valmentajien urapolut ja menestys. Myös Kiekko-Espoo haluaa vahvasti kehittää espoolaiskiekkoilijoita ja nuoria valmentajia.

”Ikää ja kokemusta on matkan varrella tullut ja siksi tietyt arvot ovat tulleet tärkeiksi omassa tekemisessäni. On ollut mahtavaa tehdä töitä nuorten pelaajien kanssa, joilla silmä palaa lajille ja intoa riittää. Sellaisesta työstä on tullut itselleni koko ajan tärkeämpää.”

”Tässäkin projektissa olisi mahtavaa olla näkemässä mukana paljon uusia nuoria Liiga-pelaajia, mutta muistutan, että missään ammattiurheilussa asiat eivät tapahdu sekunneissa tai päivissä.”

”Nuorten kehittyminen, taito ja nopeustaitavuus ovat äärimmäisen iso osa jääkiekkoa. Ne vaativat hirvittävän määrän toistoja ja hirvittävän määrän intohimoa, jotta urheilija pystyy kehittämään itseään. Henkinen puoli on kuitenkin se ihan kaikista tärkein asia”, Aho painottaa.

Kiekko-Espoossa on tehty jo pitkään työtä Liiga-paluun eteen. Mestis-kautta painetaan vielä täyttä häkää ja täysillä, mutta myös ensi kauden joukkue on vähitellen rakennusvaiheessa.

”On tässä Kimin kanssa jo katsottu pelaajia, mutta tähän asiaan palataan myöhemmin. Koko valmennustiimi osallistutetaan siihen. Siten saadaan monet mielipiteet ja ylipäätään ollaan joukkueen rakentamisessa fiksuja.”

”Olen jo ihan täysillä mukana tässä hommassa, mutta juuri nyt toimin toistaiseksi ulkomailta”, Aho sanoo.

Aho debytoi päävalmentajana Liigassa JYPIssä, jonka hän luotsasi Suomen mestaruuteen kaudella 2011-2012. JYPin jälkeen Aho valmensi Liigassa Espoon Bluesia ja Porin Ässiä, kunnes siirtyi ulkomaille, jossa hän valmensi KHL-seura Kunlun Red Staria ja itävaltalaista Villacher SV:tä ennen Grenoble-pestiään.