Liverpoolilla on käsissään potentiaalinen kultakimpale, jossa on kuitenkin yksi kysymysmerkki

Darwin Núñezin kotidebyytti Anfieldilla päättyi näihin kuviin ja näihin tunnelmiin.

Il PinturicchioJalkapalloValioliiga

Liverpoolilla on käsissään potentiaalinen kultakimpale, jossa on kuitenkin yksi kysymysmerkki

Darwin Núñez on osoittanut nopeasti valtavan potentiaalinsa - mutta myös arvaamattoman varjopuolensa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 17.8.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi Valioliigan siirtoikkunan suurimmista ja mielenkiintoisimmista siirroista on ollut Darwin Núñezin siirtyminen Benficasta Liverpooliin. Liverpool maksoi kesäkuussa 23 vuotta täyttäneestä uruguaylaisesta 64 miljoonaa puntaa. Siirtosumma voi nousta lopulta 85 miljoonaan puntaan erilaisten klausuulien täyttyessä.

Núñez debytoi Valioliigassa lupaavasti tultuaan vaihdosta Fulhamia vastaan. Hän iski heti maalin, kuten hän teki myös viikkoa aiemmin Community Shieldissa Manchester Citya vastaan. Silloinkin hän tuli vaihdosta kentälle.

Núñez oli Fulham-ottelussa muutenkin iso uhka lontoolaisille nopeutensa ja hyvien selustaan tehtyjen juoksujensa kautta.

Núñezin lähdöissä linjan taakse on samaa laatua kuin Teemu Pukin tekemisessä loistavaa kropan asentoa myöten. Núñezin askel on teknisesti hyvällä tasolla ja ennen kaikkea se vie kovaa eteenpäin. Núñez tuo myös isokokoisena pelaajana monipuolisen työkalun Liverpoolin kärkeen.

***

Núñez sopii fyysiseltä profiililtaan hyvin Jürgen Kloppin systeemiin. Hän näyttää jo ensiaskelien perusteella ymmärtävän, millaisia liikkeitä häneltä halutaan ja millä alueilla hänen halutaan pelata.

Liverpool jatkaa toimivaksi todettua systeemiään, jossa sillä on useampi uhka valmiina menemään linjan taakse. Vastustajilla on tällaisessa mallissa todella vaikea pysyä perässä, kuka on menossa ja mihin.

21.00 for Darwin Nunez being the top scorer in the Premier League 2022/2023. Play now at LeoVegas!

Perustilanteessa Liverpoolilla on edelleen kolme pelaajaa vastustajan puolustuslinjan väleissä tai edessä. Laitapuolustajat nostavat vahvasti ylös leveälle. Kapeaksi fiksattu puolustuslinja antaa Trent Alexander-Arnoldille ja Andy Robertsonille hyvin tilaa.

Tässä systeemissä Núñez on usein ylin pelaaja keskellä vastustajien toppareiden välissä. Crystal Palacea vastaan hänet nähtiin monesti irtoavan linjan taakse myös topparin ja laitapakin välistä. Tällaisesta irtoamisesta hän kolisteli ensimmäisellä jaksolla tolppaa irrottuaan erikoistilanteen jälkitilanteesta taka-alueelta maalipaikkaan.

Núñez teki viime kaudella Benficassa 28 sarjaottelussa 26 maalia. Se kertoo, että hänessä on maalintekijän potentiaali. Núñezin viimeistelystä ja viimeisistä suorituksista saa kuitenkin hiukan sähläävän vaikutelman. Myöskään Palacea vastaan hän ei lupaavista tilanteista huolimatta tuntunut osuvan palloon millään järkevällä jalan osalla.

Núñez on kuitenkin tasonsa osoittanut – eikä vain Portugalin Primeira Ligassa. Hän maalinsa viime kaudella Mestarien liigassa Liverpoolin verkkoon olivat varmasti osaltaan tuomassa hänet Anfieldille.

***

Liverpoolin kannalta happamaan 1-1-tasapeliin päättyneessä Palace-ottelussa Núñez väläytti myös toista puoltaan. Ottelu päättyi Núñezin kannalta surullisesti hänen hölmöiltyä itsensä pihalle puskemalla Palace-toppari Joachim Andersenia päähän pienen provokaation jälkeen.

Tässä tullaankin Núñeziin liittyvään ylimääräiseen kysymysmerkkiin, joka saattaa vaikuttaa ja sotkea hänen menestymistään Valioliigassa. Núñezin fysiikka ja teknis-taktinen puoli ovat varmasti riittävällä tasolla, mutta kestääkö uruguaylaisen pää jättimäisen siirtosumman luomat paineet ja valtavat odotukset vai oliko jo tämä punainen kortti osoitus painekattilan hajoilusta?

Liverpool to beat Manchester United 22/8/2022 & Mohamed Salad to score & over 3,5 goals scored. Boosted odd 3.50. Play now at LeoVegas!

Benfica on hieno ja iso seura Euroopan mittakaavassa, mutta Liverpoolin paita kuuluu niihin, jotka alkavat herkästi painaa kuin lyijy, jos pelaaja ei ole valmis maailman absoluuttisen huipun tuomiin paineisiin, vaatimuksiin ja huomioon.

Tulevat viikot näyttävät, mihin suuntaan Núñezin kausi kehittyy. Selvää on, että näin ei uraa kannata uudessa seurassa aloittaa, oli siirtosumma mikä tahansa. Núñez asetti tyhmän ulosajonsa myötä itsensä monen kriitikon suurennuslasin alla ja onnistumisen odotukset vain kohosivat entisestään.

Toisaalta tilannetta on turha ylidramatisoida. Uruguaylainen on sivussa Liverpoolin kolmesta seuraavasta ottelusta – vierasottelusta Manchester Unitedia vastaan sekä kotiotteluista Bournemouthia ja Newcastlea vastaan – ja hän pystyy sen jälkeen pistämään kautensa ojennukseen hyvinkin nopeasti. Ulosajo kotidebyytissä voidaan nähdä myös siten, että jos Núñezin pää kestää tämän, kestää silloin monta muutakin asiaa.

Ainoa suurempi huoli on se, missä tilassa Liverpool on Núñezin palatessa kentälle. Liverpoolin kausi on alkanut likimain katastrofaalisesti, sillä se on menettänyt kahdessa ensimmäisessä liigaottelussaan  jo neljä pistettä, ja kuten viime kaudella nähtiin, eroa Manchester Cityyn ei ole varaa enää kovin paljoa venyttää.

Kaiken lisäksi Liverpoolia raastavat ilkeät loukkaantumiset. Elintärkeän Thiagon lisäksi myös Diogo Jota ja Roberto Firmino olivat Palace-ottelusta sivussa loukkaantumisten vuoksi. Firmino voidaan tosin jo nähdä maanantai-illan ”jumbofinaalissa” Manchester Unitedia vastaan, sillä hän on palannut jo harjoitusvahvuuteen.

Darwin Nunez