Pällin painotukset vähentävät kolareiden uhkaa Unkarin viikonlopussa

Valtteri Bottas oli pääosassa Unkarin GP:n lähdössä vuosi sitten.

Formula 1

Pällin painotukset vähentävät kolareiden uhkaa Unkarin viikonlopussa

Erkki Mustakari nostaa mielenkiintoisen tekijän esille Unkarin GP:ssä - ja ennakoi Red Bulleille kaksoisvoittoa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.7.2022 | KUVAT All Over Press

 

F1-kausi jatkuu viikonloppuna Unkarissa. Kisa on yksi suomalaisten katsojien suosikeista. Sinivalkoiset lippumeret ovat siivittäneet Mika Häkkisen, Kimi Räikkösen ja Heikki Kovalaisen voittoihin Unkarissa.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo radan sopivan uuden sukupolven F1-menopeleille. Erityisesti yksi vahva talli tulee taas jyräämään.

”Rata sopii uusille autoille, vaikka sitä useasti Mikki Hiiri -radaksi haukutaankin. Unkarin rata on katuratatyyppinen, mutta siellä on kuitenkin leveät turva-alueet. Rata on kuuluisa siitä, että ohituspaikkoja on oikeastaan vain yksi. Jos lähtösuoralla pääsee hyvässä imussa toisen perään ja ajoitukset natsaavat, avattavalla takasiivellä ohittaminen voi hyvinkin onnistua”, Mustakari pohtii.

How will dominate Hungarian GP weekend? Check the odds and play at Expekt!

Paalupaikan tai ainakin hyvän lähtöruudun kuittaaminen on kuitenkin hyvin tärkeää, jos Budapestissä mielii menestyä.

”Yllätyksiä voi odottaa sikäli, että sää voi taas olla mitä hyvänsä. Myös taktiikan on onnistuttava, mutta taktiset vaihtoehdot ovat kuitenkin Budapestissä aika vähäisiä. Pääasiassa kaikki tulevat ajamaan kisan yhdellä varikkopysähdyksellä. Kärkipään kaverit lähtevät kisaan pehmeillä renkailla ja häntäpään kuskit lähtevät medium-renkailla. Aika-ajossa on pakko käyttää pehmeää rengasta, jos haluaa edes kohtuullisen hyvän lähtöruudun.”

Viime vuoden kisan voittajaksi ajoi yllättäen Alpinen Esteban Ocon. Se on ranskalaisen uran ainoa F1-voitto.

”Viime vuonna heti ensimmäisessä mutkassa tapahtui iso massakolari. Valtteri Bottaksen myöhäinen jarrutus aloitti dominoefektin ja sitten rytisi. Nähtiin monta keskeytystä.”

”Radan ensimmäisessä mutkassa on kuitenkin iso turva-alue, joten hässäkän sattuessa siinä voi väistää, mutta heti sen perään tulee vielä vasen-oikea -mutkayhdistelmä, jossa on usein myös kolissut.”

”Tämän päivän kuljettajat ovat jo niin taitavia, että tiukoissa lähtötilanteissa monet ensimmäiset mutkat on kuitenkin selvitetty kolareitta. Kulukaton aikakaudella kuskeille nykyään myös painotetaan pälliin sitä, että on tärkeämpää ajaa kisa loppuun, kuin voittaa muutama sija alkuhässäkän mutkissa.”

Mustakari uskoo Red Bullien dominoivan tänä vuonna Unkarissa.

”Tämä ei ole vahvoilla moottoreilla kerskailevien rata, vaikka onhan vahvoilla moottoreilla ajavilla aina tietysti pieni etu puolellaan. Tämä viikonloppu saattaa hyvinkin olla Red Bullin Max Verstappenin ja Sergio Perezin heiniä. Jopa tuplavoitto Red Bullille on mahdollinen. Auton ajettavuus on tietysti kaiken a ja o, mutta Red Bullin auto on osoittanut kulkevansa ylipäätään ihan ketterästi tällaisella vähän syherömmällä radalla.”