Pekka Rinteen haastetta helpottaa, että hän toimii ison laatikon sisällä pienessä laatikossa

Pekka Rinne pelasi NHL-uralaan 683 ottelua ja valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi 2018.

Jääkiekko

Pekka Rinteen haastetta helpottaa, että hän toimii ison laatikon sisällä pienessä laatikossa

Pekka Rinteen valinta suoraan Nuorten Leijonien valmennusryhmään herättää kysymysmerkkejä, mutta Samuel Savolainen ei ole niistä kovin huolestunut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.7.2022 | KUVAT All Over Press

Jääkiekkoliitto tiedotti  Suomen kaikkien aikojen maalivahteihin lukeutuva Pekka Rinteen liittyvän mukaan Nuorten Leijonien valmennustiimiin maalivahtivalmentajana.

Upean NHL-uran Rinne on urallaan pelannut Nashville Predatorsin paidassa 683 NHL:n runkosarjaottelua, ollut useaan kertaan NHL:n parhaalle maalivahdille ojennettavan Vezina-palkinnon finalisti ja hän on voittanut tittelin vuonna 2018.

Rinne liittyy Jääkiekkoliiton tiedotteen mukaan Nuorten Leijonien Antti Pennasta seuraavan päävalmentajan Tomi Lämsän johtamaan valmennusryhmään ”sopimuksella, joka huipentuu ensi vuodenvaihteessa pelattavaan MM-turnaukseen.”

ElmoTV:n jääkiekkoasiantuntija Samuel Savolainen on yleensä ollut kriittinen tuoreeltaan NHL-uransa lopetelleiden pelaajien hyppäämisessä suoraan maajoukkuevalmennukseen ohituskaistaa pitkin, mutta Rinteen pestaamisen suhteen hän suhtautuu maltillisemmin.

”Tyypillisesti en ole pitänyt siitä, että edes peliuran jälkeen heti hypätään maajoukkuevalmennukseen mukaan, sillä edes NHL-pelaajauran ei pitäisi olla oikotie merkittäviin valmennuspesteihin. Eihän paraskaan näyttelijä ei välttämättä ole se kaikkein paras ohjaaja. Jääkiekkoliittokin panostaa ja jopa edellyttää valmentajakoulutuksia monessa yhteydessä, mutta tällaiset pestit aina lähettävät ristiriitaisen signaalin”, Savolainen sanoo.

”Mutta kun puhutaan Nuorten Leijonien maalivahtivalmentajan roolista eikä esimerkiksi apuvalmentajan saati päävalmentajan roolista, en näe asiaa ihan niin ongelmallisena. Maajoukkueen maalivahtivalmentajana rooli on enemmän pelipaikan muutaman yksilön valmentajan rooli. Turnausvalmentaminen ja seuravalmentaminen maalivahtivalmentajallekin ovat kaksi eri maailmaa.”

”Lopulta Rinne siis toimii ison laatikon sisällä melko pienessä laatikossa. Maajoukkueessa maalivahtivalmentaja antaa kauden aikana muutamissa aikaikkunoissa vuoden aikana hyviä vinkkejä ja annetaan henkistä tukea. On pystyttävä myös psykologisesti näkemään, miten urheilijasta voi saada maksimisuorituksen irti. Sellaisessa roolissa Rinne voi olla oikein toimivakin ratkaisu. Lisäksi hän on varmasti asiantuntija pienen kaukalon maalivahtipelistä. Kokemusta maalivahtivalmentajana hänellä ei kuitenkaan ole, eikä sitä voi ostaa.”

Savolainen sanoo osanneensa odottaa, että entisiä NHL-maalivahteja saattaisi jollain aikataululla tulla myös maajoukkuevalmennukseen.

”Jääkiekkoliiton tuore maalivahtipelin kehityspäällikkö Kari Lehtonen on sanonut, että hän haluaisi saada Suomen hieman taantuneessa maalivahtitilanteessa tuekseen vanhoja huippuvahteja mukaan talkoisiin. Rinne on nyt sellainen nimi, mutta samaan aikaan on sanottava, että ei laiva tietenkään pelkästään sillä käänny. Lehtonen vaikuttaa kuitenkin hyvältä nimeltä kääntämään tätä kurssia, hänellä on vakuuttava track record niistä maalivahdeista, jotka ovat hänenkin käsiensä kautta kulkeneet pitkälle.”