Pekka Virran analyysi: Näihin kriittisiin muuttujiin Leijonien MM-finaali ratkeaa

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Pekka Virran analyysi: Näihin kriittisiin muuttujiin Leijonien MM-finaali ratkeaa

Suomi kohtaa MM-finaalissa illalla Kanadan. Mestarivalmentaja Pekka Virta purkaa finaalin kriittisimmät muuttujat.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.5.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi ja Kanada iskevät yhteen MM-finaalissa sunnuntai-iltana. Pekka, mistä asetelmista illan finaaliin lähdetään?

Suomen osalta tilanne on selkeä. Kaikki se, mitä on tehty viime vuosina sekä näihin tämän kevään kisoihin valmistautuessa ja tämän turnauksessa aikana, on valmistanut Leijonia myös näihin kolmeen viimeiseen otteluun, jotka pelataan neljän päivän sisällä – ja niistä tärkeimpänä on tietenkin tämä finaali. Nyt tämä kaikki työ on tavallaan tehty ja jäljellä on viimeinen luku, joka ratkaisee sen, voittaako Suomi maailmanmestaruuden vai ei.

Kaikki on mietitty ja suunniteltu valmiiksi ja kaikki on toteutettu noiden suunnitelmien mukaan. On pelattu kahdeksalla pakilla ja neljällä kentällä. On pelattu jokainen ottelu Game 7 -logiikalla, koska kaikki on tähdännyt siihen, että tänään ei tarvitse muuttaa enää mitään.

Is it Finland or Canada? Check the odds at LeoVegas and play!

Me näimme lauantaina, että Tšekin supertähdillä tulivat fyysisen ja henkiset rasituksen rajat vastaan ja he eivät olleet enää parhaimmillaan. Suomella kaikki on lähtenyt siitä, että Leijonat pelaa tänään turnauksen parhaan ottelunsa ja siihen Suomella on kaikki mahdollisuudet. Leijonat on kiertänyt kotikisojen paineiden ja hieman jäykempien voittojen ja pakkovoittojen karikot ja joukkue on fyysisesti ja henkisesti niin freesi kuin se tällaisessa turnauksessa on tässä kohtaa mahdollista.

Leijonat olisi voinut pelata eri tavalla eri vastustajia vastaan, mutta logiikka on se, että Leijonat pelaa omaa peliä, oli vastassa sitten Romania tai Kanada.

Leijonien yhteydessä on paljon puhuttu prosessista, mutta juuri siitä tässä kaikessa on kysymys. Suomi on toiminut Jukka Jalosen aikana kuin juna, joka on edennyt määrätietoisesti ja poukkoilematta kohti määräasemaa. Nyt on nähty, että se prosessi on tuonut olympiavoiton ja viimeisissä kolmissa MM-kisoissa kolme finaalipaikkaa ja tänään Suomella on mahdollisuus voittaa tämän putkan aikana toinen maailmanmestaruus ja ottaa historiallinen ensimmäinen MM-kulta kotikisoissa.

Tämän prosessin voima on siinä, että joukkue tietää, että jos se onnistuu tänään omassa pelissään ja omassa tekemisessään, se on hyvin lähellä maailmanmestaruutta.

Sanoit Kanadan välierävoiton jälkeen, että finaalissa tulee vastaan kovin mahdollinen vastustaja. Mitä odotat Kanadalta finaalissa?

Suomi lähtee pelaamaan finaalissa ilman muuta omaa peliään ja Kanada joutuu ratkaisemaan, miten se vastaa Suomen pelaamiseen. Lähteekö se pelaamaan shakkia Suomen kanssa eli että hyökätään vuorotellen, pelataan keskialueen träppiä, pysähdellään ja hyökätään ja otetaan hyökkäyksiä 5 vastaan 5:llä vai lähteekö se paineistamaan ja jahtaamaan peliä siten, että pelistä tulee rikkonaisempaa ja Suomi ei pääse pelaamaan Leijonille ominaisinta jääkiekkoa? On mielenkiintoista nähdä, miten Kanada karvaa ja miten he reagoivat siihen, että Suomi ei esimerkiksi avaa keskustan kautta.

Villi veikkaukseni on, että Kanada lähtee pelaamaan heidän kulttuurilleen ominaista kiekkoa, johon eivät viivelähdöt ja träppi kuulu. Tullaan lujaa kovalla tempolla ja paineella, lyödään kiekkoa maalille ja yritetään horjuttaa Suomea nopealla pelaamisella ja fyysisyydellä. Toki on hyvä muistaa, että Kanadan maajoukkueen pelaaminen on viime vuosina monipuolistunut ja siellä on korostettu, että Suomea vastaan on pelattava kärsivällisesti ja on käytettävä erilaisia rytmejä.

Suomi on varautunut kaikkiin vaihtoehtoihin Kanadan pelaamisessa ja omaa peliä säädetään siten, mitä säätämistä Kanadan pelaaminen vaatii. Tällaisessa Kanadalle ominaisemmassa pelissä korostuu Suomen kannalta ensimmäisen syötön merkitys puolustuksesta ja se, miten paineen alta päästään pois. Jos Kanada sulkee laidat, Suomelta löytyy kyllä taitoa avata peliä myös keskustan kautta.

Jos Kanada pelaa sille ominaista hyökkäävää jääkiekkoa, se avaa Leijonille mahdollisuuden kääntää nopeasti peliä ja sitä kautta Leijonille avautuu hyviä paikkoja nopeille suorahyökkäyksille, joissa meillä on Sakari Mannisen ja Mikael Granlundin kaltaisia nopeita ja taitavia pelaajia ja sitten vielä se yksi iso mies pitkän mailansa kanssa, se Anttila. Mielestäni olennaisin taistelu käydään kuitenkin pelivälineen hallitsemisemisen kautta. Mikäli Leijonat pääsee kontrolloimaan kiekkoa ja pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä, silloin Suomi on vahvoilla.

Leijonien taktiikka on viimeiset vuodet rakennettu nimenomaan otteluihin parhaita maita vastaan. Se, onko Leijonat voittanut jonkun heikomman maan isoin vai pienin numeroin, on ollut toissijaista, koska kaikki on tähdännyt näihin ratkaiseviin otteluihin, joissa vastassa ovat parhaat maat.

Siksi tämän illan tilanne ei ole Leijonille uusi, lähestyipä Kanada ottelua millä lähestymistavalla tahansa. Tietenkin ottelun sisällä on muuttujia, jotka voivat muuttaa ottelun kulkua. Ehkä Suomen kannalta kriittisin asia on ottelun alku. Leijonat pyrkii kontrolloimaan varmasti ottelun alkua, kun taas Kanada hyökkää tyylilleen uskollisesti aggressiivisesti heti alusta pitäen.

Kahdessa edellisessä ottelussa Leijonat on ollut aluksi tappiolla, mikä ei ymmärrettävästi ole toivottu asia. Niistä otteluista Leijonilla on kuitenkin muistijälki, että tappioasemasta voidaan nousta ja nousihan Leijonat Bratislavassa 2011 jopa MM-finaalissa tappioasemasta voittoon. Kaksi nopeaa maalia Kanadalle tekisivät kuitenkin Leijonien haasteen kovaksi, se on varmaan jokaiselle selvä.

Vastaavasti jos Leijonat menee johtoon, silloin voi käynnistyä kevään 95 kaltainen flow-tila. Toisaalta on hyvä muistaa, että Kanadallakin on melkoinen buusti muistijäljessään – nousu ottelun viime hetkillä kolmen maalin takaa voittoon Ruotsia vastaan puolivälierissä.

Kävipä illan ottelussa miten tahansa, se on kuitenkin hienoa, että MM-finaalissa kohtaavat kisojen kaksi parasta joukkuetta eikä niin sanottua moraalista loppuottelua pelattu jo aikaisemmin.