Pelicansin sensaatio on valmis – Ilves-leirissä on Antti Pennasen ja seurajohdon aika katsoa syvälle peiliin

Pelicans juhli kotiyleisönsä edessä finaalipaikkaa. Ilves sen sijaan poistui kaukalosta pettyneenä.

JääkiekkoLiiga

Pelicansin sensaatio on valmis – Ilves-leirissä on Antti Pennasen ja seurajohdon aika katsoa syvälle peiliin

Pelicans matkustaa Tapparan vastustajaksi Liigan finaaleihin. Samuel Savolainen nostaa hattua korkealle Pelicansille, mutta sanoo Ilveksen tilanneensa myös pettymyksensä ihan itse.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 13.4.2023 | KUVAT Tomi Natri / All Over Press

Pelicansin sensaatio on valmis. Kauden suurin yllättäjä peittosi Ilveksen kotikentällään 3-1, voitti ottelusarjan 4-2 ja matkaa Tapparan vastustajaksi Liigan finaaleihin. Samuel, mitä sanot Pelicansista?

Onhan tässä nostettava hattunsa ilmaan Pelicansille, joka on tehnyt melkoisen tempun ja pudottanut ylivertaisen ennakkosuosikin Ilveksen finaaleista pois. Ilveksen kausi sen sijaan päättyy nyt miinuksen puolelle ja puolifiaskon puolelle. On annettu Jouko Myrrälle viheliäiset härskit potkut sarjakärjestä ja nyt sitten tulos on tämä.

Pelicansia sen sijaan voi vain ihailla. Jo ottelun alussa Pelicansin Tommi Niemelä osoitti vievänsä Ilveksen päävalmentaja Antti Pennasta pelissä ja tyylikkyydessä 6-0. Ilves hyökkäsi ja prässäsi kuin päättömät kanat ja Pelicans kiekotteli alta pois kuin leikitellen. Lopussa Ilves sai pientä kiriä, mutta se oli liian vähän liian myöhään.

Jo ottelun alussa oli nähtävillä, että Ilveksen pelissä ei hyvä heilu. Ilves pelasi käytännössä pystysuunnan jääkiekkoa ja oli hämmentävän kuriton.

Kun mietitään, että Pelicansin joukkueessa pelaa peräti yhdeksän lahtelaista tai lähialueilta tullutta pelaajaa, niin tämä tarina antaa toivoa ja uskoa myös muille pienemmille liigaseuroille siitä, että kun seura hoitaa asiat juniorityöstä, peli-identiteetistä, pelaaja- ja valmentajarekrytoinnista alkaen hyvin niin sillä voidaan horjuttaa jättiläisiäkin.

Miten korkealle nostat Pelicansin päävalmentajan Tommi Niemelän suorituksen tällä kaudella?

Kyllä tämä on erittäin kova suoritus. Ne henkilöt, jotka valitsivat Niemelän Pelicansin päävalmentajaksi voivat onnitella itseään. Aluksi, vaikka Niemelän pelin valmentamisen osaajaksi tiesinkin, mietin että voiko kahta toisistaan yhtä erilaista jääkiekkoihmistä olla kuin esimerkiksi Pasi Nurminen ja Niemelä.

Niemelä on lopulta onnistunut vaikean viime kauden jälkeen pelaajien kehittämisessä ja pelin kehittämisessä. Nyt edessä on Liigan finaali ja ennen sitä on turhaa rankata tätä saavutusta, sillä keskeneräistä työtä ei pitäisi lopullisesti arvioida. Selvää kuitenkin on, että Niemelän valmentajaosake nousi pörssissä tänään äärimmäisen korkealle.

Ajoittain Pelicansissa on ollut todella haastava olosuhde, kun seurajohdossa on ollut kaikenlaista ja taloudenkin kanssa on ollut tiukkaa. Mutta Niemelä on persoonallaan muuttanut Pelicansin profiilin katujätkäkulttuurista siihen mitä se on nyt. Ihan helppo rasti tämä ei todellakaan ole ollut.

Mitä sanot Ilveksen suorituksesta?

Olen jopa aavistuksen järkyttynyt. Olen pitänyt Antti Pennasta joitain vuosia sitten yhtenä Suomen johtavista päävalmentajista ja jopa potentiaalisena Jukka Jalosen työn jatkajana Leijonissa. Ja kun otetaan huomioon, että Jalonen on ollut ainakin vielä jokin aika sitten Pennaselle arvokas mentori, niin se mitä tänäänkin Pennasen Ilvekseltä näin oli juuri järkytykseni syy.

Nyt ei nimittäin voi enää kovin paljoa kauempana Jalosen jääkiekosta olla. Jos Jukka Jalosen jääkiekko perustuu sellaisiin asioihin kuin kiekkokontrolliin, rytmeihin, pitkiin hyökkäyksiin ja jäähyttömyyteen oli Pennasen Ilves kaikkea muuta. Se puski järjettömästi pystyyn, heitti kiekkoa kuin mereen, hävisi kamppailut ja oli totaalisen kuriton. Ilves tilasi itse kiireensä aiheuttamalla sen ihan itse. Siinä Pennasenkin on katsottava peiliin.

Mietin kyllä, että olisipa ollut mielenkiintoista, mikäli Jalonen olisi ollut C Moren studiossa, mitä hän olisi oikein ajatellut näkemästään, jos hän olisi voinut olla sataprosenttisen rehellinen mitä ajattelee?

Ja mitä tulee kaikenlaisiin Pennasen arvomaailmapuheisiin, miten esimerkiksi vihellysten jälkeen pidetään suut supussa, niin nyt kyllä nuo mainostetut arvot sulivat nyt alta pois hävyttömän rumasti. Kiukuteltiin jäähyistä, käytiin kuumina ja suut kävivät. Mutta sellaista se voi olla, jos alkaa näytellä enkeliä, koska silloin sitä on vaikeaa todeksi elää.

Hämmentävää todella oli, että Pennasen joukkue oli kaikin puolin näin kireä? Terapeutin koulutuksesta puhuneen Pennasen joukkue oli Petri Kontiolaa, Matias Mäntykiveä, Tommi Tikkaa ja kumppaneita myöten alisuorittava tai kireä ja jopa uskonsa menettänyttä – ellei kaikkia kolmea. Ja tätä Ilveksen kärkipelaajat olivat jo edellisessä pelissä. Jokin ihmisvalmennuksessakin on mennyt pieleen, vaikka sitä on itse kovasti hehkutettu.

Miten kova isku tämä on Ilves-perheelle, että tamperelaisfinaali suli pois ja Tappara oli ainoa joka hoiti hommansa?

Valtava. Tämä jättää syvät arvet.

Kirjoitin jo syksyllä, kun Myrrälle annettiin potkut ja palkattiin jo ennen sitä oudosti kenenkään pyytämättä Raipe Helminen apuvalmentajaksi, että jos pelaa riskillä, on pelattavan käden parempi olla voittava. Viittasin siihen, että nyt Ilves itse asetti rimansa finaaliin. Ja nyt tappio ei edes tullut pelaajabudjeteiltaan ja resursseiltaan verrannolliseen seuraan – vaan piskuiseen Pelicansiin. Häpeäksihän tuo on.

En sano nyt, että uskon karmaan tai mihinkään sellaiseen. Sen kuitenkin sanon, että kun mietitään vaikkapa sitä, miksi Tappara on pelannut finaaleissa kahdeksan kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, niin ei Tapparassa sekoilla tällä lailla, että päävalmentajaa vaihdetaan sarjakärjessä, kun paikalle tulee omine ehtoineen mahdollisesti parempi päävalmentaja.

Se seura on pitkäjänteinen ja looginen ja siksi se on voittanut. Eikä se ole viimeisen 10 vuoden aikana sortunut hölmöilyihin. Ensi kaudesta alkaen Rikard Grönborgin valinta mittaa seuraa toki taas.

Mutta siinä on urheilujohtaja Timo Koskelalla ja toimitusjohtaja Risto Jalollakin mietittävää.

Uskotko Ilvekseen tulevaisuudessa Pennasen johdolla?

Uskon, että Ilves on näinkin lähellä kärkikahinoita, mutta sen verran läheltä olen miestä seurannut, että olen ollut hieman hämmentynyt. Onko nyt jotenkin ollut liian suuri tarve esiintyä suurena johtajana ulkojääkiekkoilullisin seikoin kuin keskittyä niihin asioihin missä hän on erityisen hyvä. Jääkiekon huippuvalmentajana.

Jos Pennanen nöyrtyy, tekee tarkat analyysit tämän kauden virheistä ja toimii niiden edellyttämällä tavalla valitsemalla johdonmukaisen linjansa, Pennanen voi nostaa Ilveksen vahvemmaksi. Pennanen on loistava valmentaja ja esimerkiksi ensi kaudella, kun Tappara on kuitenkin jonkinlainen arvoitus, on Ilvekselläkin iso sauma.

Se on kuitenkin jo huomisen kysymyksiä.

Nyt seura joutuu nuolemaan haavat ja miettimään miten voittamisen kulttuuria voidaan rakentaa, sillä joukkue kokee ensi kaudeksi isoja muutoksia. Toivottavasti myös pelillisiä.