Perttu Ruuskan shokkisiirto ei vaikuta Vimpelin Vedon loppukauteen

Perttu Ruuska teki kovan ratkaisun päättäessään siirtyä ensi kaudeksi Manse PP:hen.

Pesäpallo

Perttu Ruuskan shokkisiirto ei vaikuta Vimpelin Vedon loppukauteen

Perttu Ruuska siirty ensi kaudeksi Manse PP:hen. Pekka Arffman ei usko, että siirron varmistuminen jo kesken kauden sotkisi Vimpelin tätä kautta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.7.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Jari Porttilan Maximumsport uutisoi sunnuntaina Vimpelin Vedon Perttu Ruuskan siirtyvän ensi kaudeksi Manse PP:hen. Pekka, kova siirto?

Kyllä se on, ei sitä voi kiistää – ja on pakko sanoa, että kova ratkaisu Perttu Ruuskalta. Hän on voittanut Vimpelissä jo kaksi Suomen mestaruutta, ja hänellä olisi ollut ilman muuta kiveen hakattu paikka yhtenä Vimpelin tärkeimmistä pelaajista niin joukkueen sisällä kuin kannattajien silmissä. Hän kuitenkin halusi selkeästi saada uuden haasteen uudessa ympäristössä ja lähti sitä hakemaan – hieman samalla tavalla kuin velipoika Arttu, joka ei jäänyt odottamaan aikoinaan suurempaan vastuuta, vaan lähti Vedon yllätykseksi hakemaan sitä muualta. Pertulla kysymys ei tietenkään ollut suuremmasta vastuusta, vaan halusta kehittyä ja nähdä pesäpallomaailmaa hieman muustakin vinkkelistä kuin vain Vimpelin vinkkelistä.

Toki varmasti yksi vaikutin oli myös raha, mutta näen tämän siirron kuitenkin enemmän tuon haasteen ja kehittymisen kautta. Mansessa hän pääsee tekemään kehittämään lukkaripeliään yhdessä Matti Iivarisen ja Juha Puhtimäen kanssa, ja jos siinä ei opi lukkaripelistä uutta, niin sitten on vika miehessä.

Ja täytyy muistaa, että tämä on Ruuskalle jo toinen kovan luokan uusi haaste. Hän oli monien silmissä ankkuroimassa itsensä maan eturivin lyöjäjokeriksi, kunnes Ruuska ilmoitti yllättäen haluavansa lukkariksi ilman, että hän oli pelannut juniorivuosinakaan lukkarina. Se kertoi Ruuskan luonteesta paljon – kuten kertoo tämäkin siirto.

Juha Puhtimäellä on sopimus myös ensi kaudesta. Miten kaksi huippulukkaria sopii samaan joukkueeseen?

Yleensä ei sovi, mutta uskon, että tässä tapauksessa asiat on sovittu jo etukäteen sellaiseksi, että ne sopivat Ruuskalle ja Puhtimäelle. Tarkoittaako se sitä, että he nostavat kauden puoliksi vai jotakin muuta, nähdään ensi kaudella. Se on kuitenkin fakta, että Puhtimäki on vielä Ruuskaa parempi lukkari. Puhtimäki on kehittynyt vanhoilla päivillään ja tietää todella tarkkaan sen, millaista syöttöä missäkin tilanteessa kannattaa syöttää. Ruuska pelaa vasta toista kautta lukkarina ja on vasta kehittymässä saman tason huippulukkariksi kuin Puhtimäki.

Näen tämän siirron Mansen kannalta kahta kautta. Manse tarvitsee ilman muuta vahvistusta kotiutusosastolleen ja siihen tarpeeseen Ruuska on täydellinen hankinta. Samalla Manse varmistaa sen, että sillä on myös sen jälkeen tallissaan huippulukkari, kun Puhtimäki joskus lopettaa. En näe siksi hirveää ristiriitaa ensi kautta ajatellen. Myös pelillisesti ratkaisu on toimiva. Jos Puhtimäki syöttää, Mansella on Ruuskassa yksi Superin parhaista lyöjäjokereista – ja jos Ruuska syöttää, Puhtimäki on silloin huippuluokan lyöjäjokeri.

Mansen sisällä on mietitty Juha Niemen asemaa, mutta Niemi on pelannut alkukaudella odotuksia parempia ja saattaa hyvinkin saada jatkosopimuksen. Tällöin Mansella olisi aina lyöjäjokerina kaksi kovan tason lyöjäjokeria.

Et siis näe, että siirto Manseen olisi Ruuskan lukkariuran kannalta riski?

En. Hän on kuitenkin vielä nuori lukkari ja vaikka hän nostaisikin ensi kaudella ja jopa seuraavallakin vain osan otteluista, hänellä olisi riittävästi aikaa kehittyä huippulukkariksi. On hyvä muistaa, että Toni Kohosella oli uran alkuvaiheessa monta repaleista ja vaikeaa kautta, mutta kohtalaisen uranhan sekin teki siitä huolimatta.

Mistä Vimpeli löytyy Ruuskan korvaajan?

Se on hyvä kysymys, sillä Vimpeli etsii varmasti jo valmista lukkaria. Listan kärjessä oli Janne Kivipelto, mutta hän teki jatkosopimuksen Kouvolan kanssa. Muista nimistä ensimmäisenä nousevat mieleen Koskenkorvan Juho Hakomäen ja JymyJussien Joona Lehtisen nimet, mutta heillä molemmilla on sopimus myös ensi kaudesta. En myöskään usko, että Ruuskan korvaaja olisi Janne Heimonen, vaikka hänkin on vasta 28-vuotias. Nuorista lukkareista joku Lauri Vuollo voisi tulla kysymykseen, varsinkin, kun hän nosti Vimpelissä ja harjoitusotteluissa Ruuskan tilalla. Mutta turha tässä on niitä nimiä luetella. Vimpeli on jo laskenut verkkonsa vesille ja tietää, kenet he haluavat.

Uskotko, että Ruuskan siirron varmistuminen vaikuttaa Vimpelin loppukauteen?

Ei se vaikuta. Muistan omilta peli- ja pelinjohtajavuosilta useita tapauksia, joissa tiesimme jonkun pelaajan vaihtavan maisemaa kauden jälkeen, mutta ei se mitenkään vaikuttanut – enkä usko, että se vaikuttaa Vimpelinkään pelaamiseen mitenkään.

Pesäpallon siirtomarkkinat ovat olleet taas ennätyksellisen aikaisessa. Mistä se kertoo?

Siitä, että Ruuskan kaltaiset huippupelaajat ovat kortilla. Siksi seurat neuvottelevat tällaisten pelaajien kanssa usein jo ennen edellisen kauden alkamista eli puolitoista vuotta etukäteen. Jos pelaajaneuvottelut jättää loppukesään, silloin parhaat lakkasuot on jo tyhjennetty.

Huippupelaajien aikaisella hankkimisella on iso merkitys myös muiden pelaajahankintojen kohdalla. Jos seura esimerkiksi voi sanoa, että meillä on huippulukkari seuraavaksi kaudeksi, silloin muitakin huippupelaajia on helpompi houkutella.

Tästä aikaisesta ruletista voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta mitenkä sen muka saisi kuriin. Ei mitenkään?