Pesäpallokauden suurin positiivinen yllätys löytyi kellarista

Tero Tyynelä on ollut alkukauden lennossa.

PesäpalloViistopolkumies

Pesäpallokauden suurin positiivinen yllätys löytyi kellarista

JymyJussit rankattiin ennen kautta putoajaehdokkaaksi ja se on sarjassa toiseksi viimeisen. Totuus on kuitenkin alkukauden perusteella toinen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.5.2022 | KUVAT All Over Press

Pesäpallokauden suurin yllätys löytyy yllättävästä osoitteesta – Seinäjoelta. JymyJussien piti olla ennen kautta yhdessä Pattijoen kanssa suurin putoajaehdokas, mutta kauden ensimmäiset kierrokset ovat nostaneet JymyJussit pelillisesti kauden positiivisimmaksi yllättäjäksi.

Kaikki voimasuhteet eivät välttämättä ole vielä asettuneet kohdilleen, sillä esimerkiksi Imatra ja Koskenkorva ovat kärsineet pahoista poissaoloista, mutta se ei muuta sitä, että JymyJussit on ollut kahdeksan kärkijoukkueen takana olevasta viidestä kolmoskerroksen joukkueesta pelillisesti pirtein ja eniten kehittynein joukkue.

Putoamiskarsintojen ja putoamisen välttämisestä on vielä ennenaikaista puhua, mutta JymyJussien taivas näyttää nyt odotettua kirkkaammalta ja toiveikkaammalta.

***

JymyJussien joukkue uusiutui viime syksynä voimakkaasti. Jukka-Pekka Vainionpään lähtö Vimpeliin ja Elmeri Liedon lähtö Joensuuhun olivat valtavia menetyksiä, mutta muutokset ovat selvästi myös selkeyttäneet ja rauhoittaneet Jussien joukkuetta. Aiemmin pienemmässä roolissa ja pimennossa olleet pelaajat ovat Tero Tyynelän johdolla päässeet suurempaan rooliin ja vastanneet uuden roolinsa tuomiin haasteisiin erinomaisesti.

Yllättävintä JymyJussien vahvassa alkukaudessa on ollut se, että JymyJussit on ollut erityisen vahva ulkopelijoukkue, kun se aiemmin tunnettiin paremminkin sisäpelijoukkueena.

Enjoy €100 free bet at LeoVegas! 

Lukkari Joona Lehtinen on nostanut tasoaan viime kaudesta ja alkaa olla ykköskorin lukkareiden päähaastajia. Toni Marjamäki ja Atte Kontio ovat hoitaneet tonttinsa etukentällä vähintäänkin tyydyttävästi ja linjakin on selvinnyt alkukaudesta kokonaisuudessaan puhtain paperein. Varmaotteinen Oskari Salmela on ollut erinomainen vahvistus polttolinjaan. Takakenttä ei ole mitenkään vesitiivis, mutta sekin on selvinnyt yksittäisiä torkahduksia lukuun ottamatta alkukaudesta hyvin. Takakenttä on kuitenkin JymyJussien ulkopelin suurin kysymysmerkki.

Hyvinkää löi tiistaina JymyJussien ulkokentästä 12 juoksua, mutta sitä ennen pelatuissa kivikovissa otteluissa Vimpeliä ja Mansea vastaan JymyJussien ulkokentästä lyötiin kahdessa pelissä vain kahdeksan juoksua. Varsinkin mestarijoukkue Mansen jättäminen kahteen juoksuun oli kova saavutus.

***

Myös sisäpelissä JymyJussien roolitus on selkeytynyt. Tuomas Raunio on hyvä kärki ja myös nuori etenijäjokeri Justus Teppo on liukas kärkipelaaja.

Tyynelä on ollut kakkosena huippuvedossa. Marjamäestä kaavailtiin joukkueen tärkeintä numerolla lyövää kotiuttajaa, mutta Marjamäki on pelannut nyt kolmosena, jossa hän on vahvimmillaan. Marjamäen lisäksi muut numerolla lyövät pääkotiuttajat ovat Salmela ja Kontio, mutta JymyJussien suurin ongelma on kuitenkin kotiutus. Oulusta tullut Markus Hallasuo on lyönyt neljä juoksua 40:n onnistutumisprosentilla, mutta toinen Ykköspesiksestä hankittu lyöjäjokeri, Riku Utanen, ei ole onnistunut vielä kertaakaan seitsemässä kotiutusyrityksessään.

JymyJussien kannalta Hallasuon ja Utasen onnistuminen on kriittistä – tai sitten peliä pitää pyörittää siten, että Marjamäelle, Salmelalle ja Kontiolle tulee enemmän kotiutusvastuuta. Tosin heidänkään prosenttinsa eivät päätä huimaa, mutta he ovat joka tapauksessa JymyJussien vahvimmat numerolla lyövät kotiuttajat.

***

JymyJussien pirteästä alkukaudesta pitää antaa tunnustus pelinjohtaja Jussi Parville ja hänen valmennustiimilleen. Seinäjoella on tehty selvästi talven aikana tosissaan töitä. Pelaajien henkilökohtaisten taitojen ja fysiikan lisäksi myös sisä- ja ulkopeliä on kehitetty ja sitä on myös mietitty myös vastustajien kautta.

Esimerkiksi Mansea vastaan JymyJussit oli selvästi tunnistanut Tomi Lehtosen kokemattomuuden etukentällä vaihtotilanteissa ja siksi valtaosa lyhyistä vaihtolyönneistä lyötiin Lehtosen tontille etukäteen mietittyyn kohtaan. Hyvinkää-ottelussa vastaava pommituksen kohde vaihtotilanteissa oli Jere Vikström.

JymyJussit on pelannut kolme ottelua ja kohdannut niissä Vimpelin, Mansen ja Hyvinkään. Tässä yhteydessä on kuitenkin turha puhua vaikeasta ohjelmasta, sillä kun viiden suuren mukaan lasketaan Hyvinkää, Kempele ja Kitee, miesten Superissa on kahdeksan kovaa vastustajaa, joten kovia vastustajia tulee tässä sarjassa vastaan väistämättä.

JymyJussit napsii varmasti yksittäisiä jaksoja ja jopa yksittäisiä voittoja kahdeksalta kärkijoukkueelta, mutta sen tärkein rintama on kuitenkin ottelut muita sarjan neljää heikointa joukkuetta vastaan. Siksi kaksi seuraavaa ottelua – vierasottelu Pattijoella ja kotiottelu Koskenkorvaa vastaan – kertovat, mikä JymyJussien merkitsevä aallonkorkeus tällä kaudella on. Alku on joka tapauksessa ollut positiivinen ja lupauksia antava.