Petteri Alanen on yhtä hurja lukkarilupaus kuin Aapo Komulainen ja Perttu Ruuska

Petteri Alanen siirtyi Manse PP:stä täksi kaudeksi Hyvinkään Tahkoon.

Lintu vai kalaPesäpallo

Petteri Alanen on yhtä hurja lukkarilupaus kuin Aapo Komulainen ja Perttu Ruuska

Petteri Alanen on ollut yksi kauden parhaista pelaajista miesten Superissa. Hyvinkään Tahko voi onnitella itseään loistohankinnasta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 21.6.2021 | KUVAT Emil Hansson / All Over Press

Petteri Alanen

Kuka?

Petteri Alanen on noussut raketin lailla puheenaiheeksi miesten Superissa. 19-vuotias lukkarilupaus on aloittanut kautensa erinomaisesti ja hänet on valittu useassa ottelussa Hyvinkään Tahkon parhaaksi pelaajaksi.

Alasen tarina on mielenkiintoinen. Hän kuuluu kuuluisaan kurulaiseen pesäpalloheimoon yhdessä veljensä Pyryn ja Konsta Lehtolan kanssa. Kaikkien kolmen kasvattajaseura on Ruoveden Pirkat, josta nuorukaisten tie kulki Manse PP:hen Tampereelle.

Petteri Alanen debytoi Mansen edustusjoukkueessa viime kesällä ja teki samalla debyyttinsä Superpesiksessä. Mansen hankittua lukkariksi Juha Puhtimäen, Alanen siirtyi syksyllä Hyvinkään Tahkoon.

Vahvuudet

Lukkaripeli voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan – teknisiin ja taktisiin taitoihin sekä siihen, miten hyvin lukkari kestää pelipaikan raakuuden. Lukkari on ulkopelin ylivoimaisesti tärkein palanen ja hänellä on vastassaan lyöjän lisäksi aina vastustajan kaari, joka osaa olla tarvittaessa äärimmäisen raaka.

Vaikka Alanen on vasta 19-vuotias, hänessä on samanlaista otetta lukkaripeliin kuin kahdella muulla 2000-luvulla syntyneellä lukkarilupauksella, Vimpelin Perttu Ruuskalla ja Sotkamon Aapo Komulaisella. Alanen on kotipesässä kotonaan, mikä näkyy jo nyt hänen pelaamisessaan. Kaikilta lukkareilta tätä ominaisuutta ei löydy.

Alanen on pienikokoinen lukkari ja siksi hänen matala syöttönsä on äärimmäisen hankala lyöjille, varsinkin, kun tuomarilinja on ollut ainakin kauden alussa syötön suhteen varsin matala.

Alanen on myös erittäin sähäkkä ja ketterä, mikä pohjautuu siitä, että hän harrasti kaikkien muiden lajien lisäksi pitkään painia. Varsinkin ensimmäinen askel näpien hakemisessa on silmiä hivelevän nopea. Muutenkin Alanen on ketteryytensä vuoksi erinomainen lyhyiden hakija.

Alanen on myös taktisesti jo nyt vahva lukkari ja kun taktisuuteen yhdistyy Alasen ketteryys, hän pystyy rytmittämisen kautta sotkemaan hyvin vastustajien peliä. Käsin on Alasella jo nyt riittävä.

Heikkoudet

Alanen on toki vasta kehitysvaiheessa lukkarina. Hänen tolppansa ei ole vielä erikoinen, eikä huippuvarma. Alanen pystyy kehittymään lukkarina myös monissa muissa asioissa, mutta kysymys ei niinkään ole heikkouksista, vaan siitä, ettei hän ole vielä ymmärrettävästi ulosmitannut koko potentiaaliaan.

Sisällä Alanen on vielä rooliton, mutta sitäkin puolta hän pystyy kehittämään. Tärkeintä on nyt keskittyä kuitenkin lukkaripeliin, sillä Pihkala on nuorelle lukkarille avaruutensa puolesta äärimmäisen haastava paikka.

Tulevaisuus

Petteri Alanen kuuluu lukkarina samaan sarjaan kuin tämän hetken kaksi suurinta lukkarilupausta, Aapo Komulainen ja Perttu Ruuska. Hänellä on kaikki edellytykset kehittyä yhdeksi Superin parhaista lukkareista, jopa parhaaksi.

Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, että kysymys on vasta potentiaalista. Pesäpallon historiassa on lukematon määrä suuria lukkarilupauksia, joiden urakehitys on syystä tai toisesta jossain vaiheessa tyssännyt ja he ovat siirtyneet ulkokentälle. Myös Alasen on lunastettava potentiaalinsa ja pystyttävä pelaamaan huipulla vuosikausia.

Lintu vai kala?

Lintu, ilman muuta. Tiainen. Pieni, mutta häikäisevän ketterä.

 

 

Lue myös: Hyvinkään kannattajien on turha murehtia – Tahko on tulossa tappiosta huolimatta