Pienet virheet kävivät kalliiksi, sillä Suomella olisi ollut mahdollisuus voittaa Portugali

Miika Hosio sai joukkuetovereiltaan onnittelun 1-1-tasoituksesta.

Futsal

Suomen tie nousi pystyyn futsalin EM-kisojen puolivälierissä, mutta Joel Perovuon mukaan Suomella oli Portugalia vastaan jopa saumat voittoon.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.1.2022 | KUVAT All Over Press

Suomen futsalmaajoukkueen hurja taistelu ei aivan riittänyt huippujännittävässä EM-puolivälieräottelussa Portugalia vastaan. Oman lohkonsa puhtaalla pelillä voittaneen Portugalin voittonumerot olivat 3-2 (2-1).

Afonso Jesus vei Portugalin johtoon heti ottelun alussa, mutta Suomi tasoitti reilun yhdeksän minuutin jälkeen, kun Miika Hosio luukutti takakulmalta Henri Alamikkotervon vaparin Portugalin verkkoon. Afonso siirsi vielä ennen taukoa Portugalin uudelleen johtoon. Kapteeni Panu Autio tasoitti 27. minuutilla, mutta Miguel Angelon reilut kaksi minuuttia myöhemmin iskemä 3-2-osuma jäi ottelun viimeseksi.

Suomella oli vielä ottelun loppuhetkillä huippupaikka, mutta Portugalin maalivahti André Sousa sai pelastua Panu Aution laukauksen jaloillaan.

ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Joel Perovuon mukaan Suomella olisi ollut saumat jopa voittaa ottelu.

”Portugali hallitsi pelitapahtumia ja sai luotua enemmän hyviä maalipaikkoja. Suomella oli kuitenkin hetkensä ja Suomi loi lopulta riittävästi uhkaa tehdäkseen 3-3-tasoituksen, kun Portugali ei iskenyt omista paikoistaan”, Perovuo sanoo,

”Taktisesti Suomi pelasi niin hyvin kuin tältä ryhmältä voi vaatia. Kaikki jäi kentälle. Oli hyviä korkeita prässejä, kurinalaista matalaa blokkia ja pallonhallintaa jopa enemmän kuin aiemmissa peleissä.”

”Kaksi erikoistilannemaalia oli juuri sitä, mitä Suomi tarvitsi pystyäkseen taistelemaan ottelun voitosta. Voitto olisi ollut tästä ottelusta mahdollinen. Harmi, että Portugali onnistui helpohkosti sivurajapotkusta houkuttelemalla Suomen kaksi ylintä pelaajaa hyppäämään, jolloin tilaa syntyi Suomen nelikon sisään, jossa Miika Hosio oli lopulta hiukan myöhässä. Futsal on armoton peli, jossa yksikin virheaskel maksaa jo paljon tällä tasolla.”

”Suomen pelaajat joutuivat venymään äärimmilleen fyysisesti, mikä ymmärrettävästi osaltaan aiheuttaa näitä pieniä virheliikkeitä. Näin tapahtui myös Portugalin voittomaalissa, jossa Portugali sai luotua 2v1-tilanteen Suomen vasemmalle laidalle, kun Olli Pöyliö joutui valitsemaan pallollisen pelaajan ja kulmalipulla syvällä leveydessä olevan portugalilaisen välillä. Pöyliö sijoittui sinällään oikein, jos kapteeni Panu Autio olisi ollut pelaamassa 2v2-tilannetta, mutta Pöyliön ollessa yksin tilanteessa hänen olisi pitänyt priorisoida vaarallisempi pelaaja eli tässä tapauksessa maalin tilanteesta laukonut Miguel Angelo ja antaa pelaajan kulmalipulla olla.”

”Suomella oli vielä viimeisen viiden minuutin aikana mahdollisuutensa ja Aution luoma 5v4 oli lähellä mahdollistaa Suomen nousun tasoihin. Vaikka portugalilaiset olivat teknisempiä, toimi Suomen systeemi hyvin ja tämä 5v4 on opittava hyödyntämään tulevaisuudessa paremmin.”

Mićo Martić huusi penkiltä heti Suomen lähes menetettyä pallon kriittisesti ”move the ball,we have five minutes”. Oikea ajatus, sillä kierrätystä ja vastustajan liikuttelua tarvitaan. Nyt kuitenkin se viimeinen silaus jäi puuttumaan, sillä Suomella ei lopulta riittänyt ymmärrys, milloin portugalilaiset olivat hypänneet paikaltaan ja olisi ollut mahdollista murtautua pelaaja kerrallaan maalintekoon. Tämä pelkkä kierrättely kaukaa vastustajista ei riitä tämän tason vastustajaa vastaan”, Perovuo sanoo.

”En silti kehtaa arvostella yhtään pelaajaa tämän päivän suorituksesta, sillä joukkue on tehnyt upean teon päästessään näin pitkälle ja pelattuaan uskottavasti hallitsevaa MM- ja EM-mestaria vastaan. Kisat olivat hieno onnistuminen, varsinkin kun joukkue pelasi ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Pitkä prosessi, hieno tarina.”

Perovuo iloitsee Suomen menestyksestä, mutta katsoo, ettei varaa leijumiseen ole.

”Suomen futsalille tämä on totta kai hieno asia. Olennaista on kuitenkin se, mitä tapahtuu Suomessa, kun arki palaa futsal-kentille. Kyseessä on hieno laji, joka itselleni toimi loistavana tukilajina futikseen, mutta toivon todella näkeväni Suomen Futsal-liigan kehittyvän edelleen ja yhä useamman suomalaisen pääsevän ulkomaille myös futsal kenttien kautta. Oikoreittiä ei tässäkään asiassa ole. On jaksettava tsempata koko ajan, mutta nyt on syytä juhlia. Sen Suomen maajoukkue on ansainnut.”