Pikkupräntillä painettu yllättävä pykälä saattaa ratkaista Valtteri Bottaksen tallivalinnan

Valtteri Bottas käy kuumeisia neuvotteluja ensi kauden tallipaikasta formula ykkösissä.

Formula 1

Pikkupräntillä painettu yllättävä pykälä saattaa ratkaista Valtteri Bottaksen tallivalinnan

Miksi ensi kauden viimeiset tallipaikat on vielä jakamatta? Erkki Mustakari avaa, miten kuljettajaruletti pyörii formula ykkösissä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.6.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen ensi kauden tallipaikkaratkaisu venyy ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan loogisesta syystä.

”Kuljettajaruletin tärkein tappi on ollut jo pitkään Carlos Sainz, jonka allekirjoitus on ilman tallipaikkaa olevista kuljettajien halutuin puumerkki. Kun Sainz tekee oman ratkaisunsa, muut palaset loksahtavat sen jälkeen paikalleen hyvin nopeasti”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan Sainzin haasteena ja jopa ongelmana on, ettei uuden tallin valinta ole helppoa.

”Sainz varmasti himoitsi paikkaa Red Bullilla, mutta kun Sergio Perez teki kaksivuotisen sopimuksen, se kortti katosi pöydältä. Mercedes olisi ilman muuta helppo valinta, mutta Mercedes ei ilmeisestikään ole valmis tarjoamaan edes Sainzille kuin vuoden mittaista sopimusta. Ymmärrän hyvin, jos Sainz ei tällaiseen täkyyn tartu.”

”Myös Sauber-Audi haluaisi Sainzin, mutta ongelmana on, ettei kukaan tiedä, milloin tallin autoilla taas menestyttäisiin. Ensi vuonna, joka on viimeinen Sauberina, menestyksestä on turha haaveilla. Sainz voisi kestää yhden heikomman vuoden, mutta kuka pystyy takaamaan hänelle, että Audikaan olisi heti kaudella 2026 voittaja-auto tai edes auto, jolla ajetaan palkintosijoista? Ei kukaan.”

”Siksi Williams on varteenotettava ehdokas Sainzin uudeksi talliksi. Eihän sekään ole voittaja-auto, mutta Williams on ottanut lupaavia kehitysaskeilta ja Sainzin myötä kehityksen vauhti voisi kiihtyä entisestään.”

Mustakari ei usko, että Sainz pitäisi välivuoden formula ykkösistä.

”F1-kuljettajat jakautuvat kahteen leiriin – niihin, jotka ovat suuria voittajia ja muihin. Sainz on lahjakas kuljettaja, mutta hän ei kuulu vielä formulakuljettajien kovimpaan luokkaan. Jos Sainz pitäisi välivuoden, riskinä olisi, että laiva olisi lähtenyt jo satamasta seuraavalla kaudella ja hänen tähtensä olisi alkanut jäähtyä.”

”Paluuaikeita miettivän Sebastian Vettelin kohdalla tällaista ongelmaa ei ole, sillä hän on herra Maailmanmestari. Tai tarkkaan ottaen herra Nelinkertainen maailmanmestari. Sen tuoma maine ei yhden tai kahden välivuoden aikana katoa mihinkään.”

Valtteri Bottas on Mustakarin mukaan Sainziin verrattuna ravintoketjussa oksaa alempana.

”Valtteri myönsi viime viikolla Suomessa käydessään, että muut tallipaikat ratkeavat Sainzin päätöksen jälkeen. Siinä jaossa ratkeaa myös Valtterin kohtalo.”

”Valtterin haasteet ovat pitkälti samanlaiset kuin Sainzilla. Valtteriltakin on kysytty kiinnostusta Mercedekselle ajamiseen, mutta siellä olisi tarjolla vain yhden vuoden sopimus, kun Valtteri haluaisi tässä vaiheessa uraansa tehdä suoraan kaksivuotisen paperin.”

”Mikä sitten näistä muista mahdollisista vaihtoehdoista eli Haasista, Sauberista, Williamsista tai jopa Alpinesta olisi Valtterin kannalta paras ratkaisu? Sitä Valtteri varmasti miettii yhtä kuumeisesti kuin Sainz omia ratkaisujaan.”

”On myös hyvä muistaa, että samoista paikoista taistelee useampikin kuljettaja ja jos esimerkiksi tiedot Guanyu Zhoun takataskussa olevasta 30 miljoonan taalan kiinalaisrahoituksesta pitävät paikkaansa, siinä voi moni tallin omistaja miettiä, otetaanko me vähän parempi kuljettaja kuin Zhou vai Zhou plus 30 miljoonaa dollaria.”

Mustakari myöntää, ettei Bottaksen valinta ole helppo.

”Kun Sainz tekee oman ratkaisun, silloin muut vapaana olevat kuljettajat Valtteri mukaan lukien näkevät, mitä kortteja on pöydällä ja mistä valita? Valinta ei varmasti ole helppo.”

Mustakari nostaa yhdeksi mahdolliseksi ratkaisunavaimeksi yllättävän asian.

”Avainkysymys Valtterin kannalta on, mitä näiden muiden mahdollisten tallien tarjoamissa sopimuksessa pienellä präntillä kirjoitettuna lukee. Jos siellä lukee, kuten nykypäivänä valtaosissa sopimuksissa lukee, että kaksivuotinen sopimus voidaan purkaa puolin ja toisin näillä ja näillä ehdoilla, silloin kaksivuotinen sopimus on tosiasiasiassa enemmän tai vähemmän vain vuoden mittainen sopimus.”

”Siinä tilanteessa kysymyksenasettelu olisi Valtterin kannalta hieman erilainen. Ajanko vuoden parhaalla mahdollisella saatavilla olevalla autolla, jolla voi kenties voittaa jopa yksittäisiä kisoja, ja annan sellaisia näyttöjä, että minusta kilpailee kaudeksi 2026 useampikin talli jopa Mercedes mukaan lukien – vai lähdenkö taistelemaan ensi kaudella tuulimyllyjä vastaan heikommalla autolla ja luottaen siihen, että kaksivuotinen sopimus pitää minut MM-sarjassa myös kaudella 2026.”

”Valtteri tekee omat ratkaisunsa, mutta olisi se kova päätös, jos hän sanoisi Mercedekselle ei ja valitsisi jonkun pikkutallin”, Mustakari sanoo.