Pörssikuningas säkenöi Leijonien leiriavauksessa – tarrasiko jo kiinni kisalippuun?

Antti Suomela tuuletti myös syksyn kotiturnauksessa.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Pörssikuningas säkenöi Leijonien leiriavauksessa – tarrasiko jo kiinni kisalippuun?

Leijonat aloitti MM-leirityksensä kahdella vierasvoitolla Norjassa. Ruotsin pistekuningas Antti Suomela vakuutti Eetu Pennasen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.4.2023 | KUVAT All Over Press

Suomi aloitti MM-kotikisoihin valmistautumisen Lillehammerissa kahdella ottelulla Norjaa vastaan. Perjantaina Suomi nyhjäsi jatkoaikavoiton 2–1 ja lauantaina Norja kaatui 3–0. Eetu, mitä leiriavauksesta jäi käteen?

Kaikki varmasti ymmärtävät, että liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei tässä kohtaa Leijonista kannata vetää. Suomi pelaa taas Norja-pelit mukaan lukien hurjat yhdeksän valmistavaa ottelua ennen MM-turnauksen alkua, joten peliä ehtii jumpata tässä vielä moneen otteeseen ja vielä MM-kisojen alkusarjakin on rakennettu suurmaalle juuri tuota kehittymistä varten.

Ei kuitenkaan kannata naureskella pitkälle valmistautumisajalle ja suurelle määrälle pelejä. Yksi suuri tekijä Suomen viime vuosien supermenestyksen taustalla on onnistunut leiritys. Nyt pää on avattu pelien osalta ja vaikka vastustaja oli heikompi, kahdella voitolla on miellyttävä aloittaa urakka.

Toki tällä kaudella voidaan olla aiempiin kausiin verrattuna poikkeuksellisessa tilanteessa, kun NHL-pelaajia on tyrkyllä kisajoukkueeseen viime vuosia enemmän. Vaikka Jukka Jalonen kertoi valinneensa tähän ryhmään vain pelaajia, joilla on selkeä mahdollisuus päästä joukkueeseen, on vaihtuvuus varmasti merkittävää kisoihin mennessä.

Yksi pelaaja nousi kuitenkin ylitse muiden. Antti Suomela oli Suomen ykkösketjun keskellä viikonloppuna suorastaan säkenöivä.

Suomela saapui Leijoniin pelattuaan Ruotsin pääsarjassa todellisen tykkikauden. Hän takoi IK Oskarshamnissa 66 tehopistettä 51 otteluun. Mikä vakuutti hänen esityksissään? Entä näetkö hänellä paikan lopullisessa kisajoukkueessa?

Tapa, jolla Suomela dominoi kenttää sekä viidellä viittä vastaan, että ylivoimalla, vakuutti. Toki intensiteetti ei vielä Norjaa vastaan peleissä kohonnut ihan tappiin, mutta Suomela näytti parhaimmillaan kerrassaan ylivertaiselta juuri hyökkäyssuuntaan.

Suomela merkkautti kahteen peliin tehot 2+1. Molempien otteluiden voittomaalit syntyivät Suomelan lavasta. Silti Suomela aivan oikein arvioi itsekin, että enemmänkin olisi voinut häkki luoduista paikoista heilua.

Varsinkin ripaus tehokkuutta Suomelan johtamaan ylivoimaan olisi muuttanut niin tehopistelukuja kuin loppulukemia selvästi. Paikkoja kyllä riitti.

Toki matka kisoihin on vielä todella pitkä, mutta sekä seurajoukkuenäytöt että maajoukkuenäytöt puoltavat sitä, että 29-vuotias hyökkääjä nähtäisiin kotikisoissa kaukalossa. Paljon on toki kiinni siitä, millaisia apuja rapakon takaa juuri keskikaistalle on tarjolla.

Maajoukkueen johtoryhmän katseet lienevät jo pudonneiden NHL-joukkueiden lisäksi tiukasti ainakin Florida Panthersin avauskierroksen ottelusarjassa.

Entäpä yksilöistä muut. Ketkä tästä ryhmästä näyttävät mahtuvan lopulliseen MM-ryhmään?

Kovin aikaistahan näitä on arvioida, mutta kyllä luotettavat Hannes Björninen ja Atte Ohtamaa jälleen karistivat epäilyjä. Molempien pelaajien joukkueet pettyivät, kun Ohtamaan Kärpät sukelsi Liigassa ja Björnisen Brynäs putosi SHL:stä.

Molemmat heistä ovat kuitenkin aivan Jalosen Leijonien ydintä ja loistavia roolipelaajia omilla paikoillaan. Nyt tilille napsahti vielä mukavasti tehopisteitä molemmille ehkä hieman epätyypilliseen tapaan.