PSG on pelkästään iloissaan, jos Neymar seuraa Lionel Messiä ulos ovesta

Neymar siirtyi PSG:hen kesällä 2017 - muttei tuonut mukanaan sellaista taikaa, joka olisi riittänyt Mestarien liigan voittamiseen.

Jalkapallo

PSG on pelkästään iloissaan, jos Neymar seuraa Lionel Messiä ulos ovesta

Neymar on ilmoittanut PSG:lle, että hän haluaa vaihtaa seuraa jo tänä kesänä. Jukka Rönkä avaa, miksi tunne on molemminpuolinen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.8.2023 | KUVAT All Over Press

Neymar on ilmoittanut PSG:lle haluavansa siirtyä muualle tänä kesänä. Lionel Messi siirtyi jo Inter Miamiin ja Kylian Mbappé ilmoitti, ettei hän tee enää jatkosopimusta PSG:n kanssa. Jukka, mitä ihmettä PSG:ssä on tapahtumassa?

PSG:n strategiassa tapahtui viime vuonna selvä muutos ja laivaa reivataan nyt koko ajan tämän uuden strategian mukaiselle kurssille.

Uusi kurssi tarkoittaa käytännön tasolla sitä, että strategian kärkenä ei ole enää jalkapallomaailman suurimpien ja kimaltelevimpien tähtien hankkiminen Parc des Princesille, vaan jatkossa joukkueet rakennetaan joukkuevetoisesti.

Se ei tarkoita, etteikö PSG hankkisi jatkossakin huippupelaajia. Sitä se tekee koko ajan, mutta nyt hankitaan mieluummin Ousmane Dembelen, Manuel Ugarten, Lucas Hernándezin, Marco Asension ja Lee Kang-inin kaltaisia pelaajia kuin messejä ja neymareja.

Who will the Champions League 2023/2024? Check the odds and play now at Stake.com?

Itse asiassa PSG itse halusi päästä eroon Messistä eikä se pidättelisi myöskään Neymaria, jos brasilialaiselle löytyisi sopiva ostaja.

Ainoa poikkeus oli Ranskan kansallisaarre Kylian Mbappé, jonka PSG olisi kynsin hampain halunnut pitää, mutta Mbappé ilmoitti, ettei hän tee jatkosopimusta PSG:n kanssa. Sen jälkeen seuran ja pelaajan välit katkesivat ja nyt PSG yrittää kaikin keinoin työntää Mbappén ulos seurasta.

Eli kysymys ei ole PSG:n ja koko Ranskan liigan vetovoiman laskusta pelaajien silmissä?

En tekisi sellaista johtopäätöstä. PSG on saanut tänäkin kesänä hankittua todella kovan luokan pelaajia Pariisiin ja kuten sanoin, PSG halusi ensisijaisesti itse päästä eroon Messistä ja Neymarista ja vain Mbappén kohdalla kysymys oli hänen omasta halusta hakea haasteita muualta – tai oikeammin: päästä viimeinkin toteuttamaan unelmasiirtonsa Real Madridiin. Jos Real Madrid ei olisi ollut Mbappésta kiinnostunut, silloin hän olisi todennäköisesti jatkanut pelaamistaan PSG:ssä.

Oikeastaan ainoa pohtimisen arvoinen suurempi kysymys on, onko fanien suhtautumisessa tapahtunut jonkinlainen muutos – ainakin PSG:ssä?

Neymar sai PSG:hen siirtyessään jumalan vastaanoton ja kannattajat olivat yhtä innoissaan Messin siirrosta toissa kesänä. Viime kaudella Messille buuattiin avoimesti ja kannattajat kävivät osoittamassa raivoaan Neymarille jopa tämän kodin edustalla. Nyt myös Mbappé on ajanut itsensä hylkiön asemaan kannattajien silmissä.

Pelaajat ovat pitkään olleet jalkapallossa näytelmän jumaloidumpia tähtiä, mutta heidän tähtitieteelliset palkkansa ja ökyrikas elämäntyylinsä ovat alkaneet vieraannuttaa pelaajia peruskannattajista.

Pelaajia rakastetaan ja jumaloidaan toki edelleen, mutta jos heidän asenteeseen tulee edes pieniäkin säröjä – olivatpa ne pelillisiä, asenteellisia tai vaikka lojaalisuuteen liittyviä säröjä –, kannattajien sulake napsahtaa nykypäivänä tosi herkästi poikki, kuten Messin ja Neymarin kohdalla on nähty.

PSG:n strategisen muutoksen takana ovat varmasti ensisijaisesti pelilliset syyt ja se, ettei PSG ole jätti-investoinneistaan huolimatta voittanut vieläkään Mestarien liigaa, mutta en olisi yllättänyt, jos PSG:ssä olisi tunnistettu myös ilmapiirin muutos kannattajien arvoissa.

Joka tapauksessa nyt ollaan tilanteessa, että PSG on selvästi päättämässä yhden aikakauden ja aloittamassa toisen.

Miten todennäköisesti Neymar siirtyy tänä kesänä ja minne hän siirtyy?

Neymarin sopimusta on jäljellä vielä kolme vuotta, joten ensimmäinen vaatimus on, että jonkun on maksettava hänestä jättimäinen siirtosumma.

Neymar on toki jo 31-vuotias, mutta hänen siirtosummansa liikkuu silti todennäköisesti 100 miljoonan euron suuruusluokassa – ellei PSG laske hintaa päästäkseen eroon niin Neymarista kuin hänen 30 miljoonan euron vuosipalkastaan.

Neymar haluaisi itse palata Barcelonaan, mutta Barcelona ei ole yhtä innokas ostamaan brassia takaisin eikä Barcelonan taloudellinen tilanne anna siihen myöskään realistisia mahdollisuuksia.

Siksi jäljelle jää kaksi ilmansuuntaa – Englanti ja Saudi-Arabia.

Saudiseurat ovat kokonaan oma lukunsa. Ostajia sieltä kyllä löytyisi, mutta haluaako Neymar itse siirtyä saudiliigaan, on eri kysymys. Valioliiga-seuroista ainakin Chelsea on kiinnostunut hänestä, samoin mahdollisesti myös Manchester United ja Newcastle. Jos taas Harry Kane ei siirry Bayern Müncheniin, silloin Bayern voisi olla Neymar-kisan musta hevonen.

Mutta en menisi asioiden edelle, sillä viimeiset kuukaudet ovat osoittaneet, että jalkapallossa voi tänä kesänä tapahtua mitä tahansa. Pidän kuitenkin Neymarin siirtymistä uuteen seuraan jo tänä kesänä todennäköisempänä kuin sitä, että pelaisi tulevalla kaudella PSG:ssä.