Puheet Xabi Alonson siirtymisestä Liverpooliin ovat ennenaikaisia kahdesta syystä

Xabi Alonsolla riittää ottajia Bayer Leverkusenin loistokauden seurauksena.

JalkapalloValioliiga

Puheet Xabi Alonson siirtymisestä Liverpooliin ovat ennenaikaisia kahdesta syystä

Kilpajuoksu Xabi Alonsosta kiihtyy Bayen Münchenin ilmoitettua keskiviikkona, että Thomas Tuchel jättää seuran kesällä. Jukka Rönkä avaa, missä kisassa mennään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.2.2024 | KUVAT Donostia Kultura

Xabi Alonso on päivän kuuma nimi jalkapallossa. Hän nousi heti vahvimmaksi Jürgen Kloppin seuraajaehdokkaaksi Liverpoolissa ja nyt kaikki katseet ovat siinä, tuleeko Alonsosta kesällä tehtävänsä jättävän Thomas Tuchelin seuraaja Bayern Münchenissä. Jukka, aloitetaan suoralla kysymyksellä Liverpoolista: tuleeko Alonsosta seuran uusi manageri?

Tangoon tarvitaan aina kaksi eli tässä tapauksessa Liverpoolin pitää haluta palkata Alonso ja Alonson pitää haluta tulla Liverpooliin.

Tällä hetkellä pidetään selvänä, että Liverpool haluaisi Alonson, mutta Liverpool ei iske suin päin kiinni yhteenkään kuumaan ja kimaltelevaan managerinimeen kuten ei myöskään yhteenkään kuumaan pelaajaan, vaan kaikki pelaajahankinnat ja managerivalinnat tehdään perusteellisen datapohjaisen selvitystyön ja syväluotaavan prosessin jälkeen.

Klopp sanoi informoineensa Liverpoolia lähdöstään marraskuussa, joten Liverpoolin sisällä on varmasti ehditty hahmotella jo se, minkä profiilin manageria he etsivät Kloppin seuraajaksi ja ketkä tähän profiiliin voisivat kokonaisvaltaisen osaamisensa, jalkapallonsa ja kokemuksensa puolesta sopia.

Seuraavaksi tulee kartoitusvaihe eli selvitetään, mikä potentiaalisten ehdokkaiden tilanne on. Ovatko he ylipäätään kiinnostuneita ja käytettävissä?

En usko, että vielä oltaisiin niin pitkällä, että Liverpool olisi käynyt Alonson tai kenenkään muunkaan potentiaalisen ehdokkaan kanssa läpi suunnitelmia pelitavasta, joukkueen uudistamisesta ja siitä, minkä tyyppisiä pelaajia mahdollinen uusi manageri haluaisi.

Näiden syväluotaavien keskustelujen merkitys voi olla hyvinkin suuri. Esimerkiksi Kloppia palkatessa Liverpoolin ykkösehdokas potkut saaneen Brendan Rodgersin seuraajaksi oli Carlo Ancelotti, mutta Ancelotti vaati nimekkäitä hankintoja ja siksi Klopp nousi kisassa Ancelottin ohi.

Niin pitkään, kun Liverpool ei ole tehnyt tätä prosessiaan, puheet Alonson palkkaamisesta ovat ennenaikaisia. Toinen ennenaikaisuuteen on Alonso ja hänen omat suunnitelmansa.

Alonso on noussut rakettimaisella nopeudella  valmentajataivaan kuumimmaksi uudeksi nimeksi. Bayer Leverkusenin loistava menestys Bundesliigassa on johtanut ymmärrettävästi siihen, että kaikki uutta valmentajaa etsivät seurat haluaisivat nyt palkata Alonson.

Tässä mielessä Alonsosta tulee varmasti kova kilpajuoksu, mutta vaikka Bayer Leverkusen ei ole Euroopan suurimpia seuroja, Alonsoa voi houkuttaa katsoa Leverkusenissa vielä esimerkiksi ensi kausi ja se, miten joukkue menestyisi Mestarien liigassa.

Alonsolla riittää varmasti mietittävää sen suhteen, mitä hän haluaa ja minkä hänen arvioi oikeaksi ratkaisukseen tässä vaiheessa urakaartansa. Tässä vaiheessa ei tiedetä, miten Alonso itse näkee muiden seurojen tanssiinkutsut.

Alonso on entinen Liverpoolin pelaaja. Miten paljon tämä tekijä vaikuttaa Liverpoolin ja Alonson ratkaisuisissa?

Aiemmin seurat halusivat palkata ylikorostuneella tavalla entisiä pelaajia, niin myös Liverpool. 2000-luvulla Liverpool on kuitenkin siirtynyt sille linjalle, että tärkeintä on managerin osaaminen ja profiili, ja mahdollinen seuratausta on pieni bonus jonon hännillä.

Managerilla seuralla on suurempi merkitys. Klopp esimerkiksi sanoi eroilmoituksensa jälkeen, ettei hän voi valmentaa koskaan toista englantilaista seuraa. Myös monet muut valmentajat ovat tehneet samanlaisia rajauksia seuroista, joita he eivät voi koskaan valmentaa.

Alonso on entinen Liverpoolin pelaaja, mikä on plussa Liverpoolille, mutta hän on myös Bayern Münchenin ja Real Madridin entinen pelaaja.

Bayern München vaihtaa varmuudella päävalmentajaa kesällä ja Alonso on varmasti yksi pääehdokkaista Tuchelin seuraajaksi.

Liverpoolin ja Bayern Münchenin lisäksi kannattaa erityisesti seurata Real Madridia. Ancelottin uusi jatkosopimus ulottuu kesään 2026 saakka, mutta Real Madridissa miestä voidaan vaihtaa yhdessä hetkessä milloin tahansa. Real Madrid voi myös tarjota valmentajalleen Kylian Mbappén hankinnan myötä jalkapallomaailman upeimman Rolls Roycen.

Se on sitten eri kysymys, kiinnostaako tehtävä Alonsoa ja milloin. Real Madrid kortti ei katoa, vaikka Alonso päättäisi jatkaa vielä vuoden tai jopa kaksi Bayer Leverkusenissa.

Myös Barcelona etsii uutta päävalmentajaa, ja vaikka Alonso ei olekaan pelannut Barcelonassa, hän asui lapsuudessaan useamman vuoden Barcelonassa. Alonso on baski ja Espanja on hänen kotimaansa, joten tässäkin mielessä Espanja on varmasti korkealla Alonson omassa rankingissa.

Kuulostaa hieman siltä, että olisit skeptinen Alonson Liverpooliin siirtymiseen suhteen?

Kysymys ei ole skeptisyydestä, vaan mekanismista, miten Liverpool toimii.

Sillä on yksi jalkapallomaailman pisimmälle viedyistä prosesseista, joilla tämän tyyppiset rekrytoinnit tehdään.  On paljon mahdollista ja jopa todennäköistä, että prosessin jälkeen pöydällä on Alonson nimi, mutta ennen kuin prosessi on tehty ja Alonso osana sitä haastateltu, uutiset Alonson palkkaamisesta ovat, kuten jo sanoin, ennenaikaisia.

Bayern Münchenin, Barcelonan ja Real Madridin kohdalla tilanne on enemmän sähläämisestä ja suurten nimien perässä juoksemista kuin siitä, että valmentajien palkkaamisesta vastaisivat ammatti-ihmiset ammattimaisen prosessin perusteella.

Varsinkin Espanjassa seurojen presidentin statukseen kuuluu se, että hän palkkaa päävalmentajat ja päättää jopa pelaajakaupoista eikä Bayern Münchenin prosessi tästä juurikaan poikkea. Hekin kumartavat enemmän kuumia nimiä kuin liverpoolimaista prosessia.

Mistä Liverpool ja Bayern München löytävät uuden managerin, jos Alonso ei ole mies, joka istuu ensi kaudella joukkueen penkillä?

Se on mielenkiintoinen kysymys, sillä erinomaiset vaihtoehdot ovat harvassa. En usko, että Liverpool lähtisi naaraamaan José Mourinhon tai Massimiliano Allegrin kaltaisia eilispäivän suuruuksia, vaan he kiikaroivat mieluummin tällä hetkellä hehkuvia valmentajia.

Mutta keitä he ovat? Roberto De Zerbi, Ange Postecoglou, Ruben Amorim, Michel, Hansi Flick…. Varmasti hyviä ja mielenkiintoisia nimiä, mutta nyt ei etsitä hyvää valmentajaa, vaan huippuhyvää valmentajaa.

Klopp palautti Liverpoolin lohduttoman pitkän odotuksen jälkeen huippuseuraksi ja hän määritteli standardit sellaisiksi, ettei Anfieldilla juhlita neljättä sijaa samanlaisessa hurmiossa kuin Arsenal Arsène Wengerin pitkän unen aikana. Se laittaa valittavan managerin vaatimukset julmetun korkealle.

Bayern München voi sen sijaan harkita jopa Mourinhoa tai Antonio Conten kaltaista vanhaa rautaa enkä olisi mitenkään yllättänyt, jos Bayern olisi oikeasti kiinnostunut myös Zinedine Zidanesta. Sopisi Bayernin tyyliin ja linjaan.