Raimo Helmisen palkkaaminen herättää kysymyksen, mikä on sen todellinen syy ja tarkoitus

Raimo Helminen palaa kotiinsa - tällä kertaa Jouko Myrrän apuvalmentajaksi.

JääkiekkoLiiga

Raimo Helmisen palkkaaminen herättää kysymyksen, mikä on sen todellinen syy ja tarkoitus

Ilveksen päätös palkata Raimo Helminen Jouko Myrrän apuvalmentajaksi herättää Samuel Savolaisen mukaan epäilyttäviä kysymyksiä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.9.2022 | KUVAT All Over Press

Ilves pudotti yllättävimmän Liiga-uutisen ja palkkasi Ilves-legenda Raimo Helmisen valmennusryhmäänsä apuvalmentajaksi loppukauden sopimuksella. Samuel, miksi Ilves palkkasi Helmisen?

Tämä onkin se kysymysten kysymys, joka varmaan puhututtaa muuallakin kuin meitä tässä.

On harvinaista, että liigaseura palkkaa kesken kauden valmennustiimiinsä lisää apuvoimia kesken kauden ja varsinkin siinä tilanteessa, että joukkue on sarjakärjessä puhtaalla pelillä.

Nyt täytyy myös muistaa, että kyse ei ole kenestä tahansa apuvalmentajasta vaan Ilves-leirin rakastamasta legendasta Raipe Helmisestä. Kun ajattelee Ilvestä, ajattelee nopeasti Helmistä. Mutta samalla kyse on myös toissakaudella kovan valmennustuloksen saavuttaneesta Helmisestä, joka päävalmentajana oli voittamassa TPS:ssä SM-hopeaa. Päävalmentajana hän on kokeneempi kuin nykyinen päävalmentaja Jouko Myrrä.

Best odds for Liiga and SHL – including Jukurit vs Lukko. Check the odds and play at LeoVegas!

Helminen on ollut työttömänä ja varmasti vanhat Ilves-legendat haluavat häntä auttaa, kun kassakin on kunnossa. Ei kyse tietenkään ole mistään hyväntekeväisyydestä vaan lisäkäsien hankkimisesta. Ja Helminen varmasti tuo osaamista apuvalmentajan roolissa joukkueeseen.

Mutta miksi ihmeessä kesken kauden sarjakärjessä olevaan joukkueeseen tuodaan apuvalmentaja tässä vaiheessa? Mistä se oikein kertoo? Kyllä ne kysymykset tähän jäävät. Prosessit ovat kuitenkin herkkiä kaikenlaiselle sähläämiselle.

En millään jaksa uskoa, että Ilves olisi niin tyhmä, että tällaisella siirrolla haluttaisiin keikuttaa tämän kauden venettä, mutta se jää nähtäväksi, käykö kuitenkin juuri niin.

Mitä tarkoitat? Miksi vene keikkuisi?

En halua uskoa, että Ilves olisi niin typerä, että se olisi vehkeillyt taustalla jotain Myrrän selän takana koskien tulevaisuutta Helmisen kanssa. Muutenhan Myrrä olisi jo käytännössä entinen Ilveksen valmentaja ja rampa ankka.

Fakta kuitenkin on, että Myrrän sopimus on päättymässä tähän kauteen ja silloin valmentaja on kaikkein vainoharhaisimmillaan. Ja kun vierelle tulee Helmisen kaltainen seuralegenda, jolla on alla päävalmentajana tuoreeltaan hyvä tulos Liigasta, kaikkialla spekuloidaan jo, että tuleeko Helmisestä myös seuraava Ilveksen päävalmentaja ensi kaudella.

Onhan sen jollain tavalla sentään vaikutettava Myrräänkin. Se on epäilemättä yksi tiedostettu tai tiedostamaton stressitekijä. Ja jos päävalmentajan itseluottamus keikkuu ja ajatukset keikkuvat vääriin asioihin, silloin keikkuu Ilveksen paattikin.

Ilves kertoi keskustelleensa Myrrän kanssa Helmisen palkkaamisesta. Urheilujohtaja Timo Koskela sanoi Aamulehdessä, että tulevaisuudesta ei ole keskusteltu mitään. Mitä ajattelet siitä?

Tiedotepuheet ovat tiedotepuheita, mutta pakkohan Myrrän on olla ollut mukana päättämässä tai ainakin hyväksymässä sitä, että Helminen liittyy valmennustiimiin tai kyse olisi oikeasta munauksesta Ilveksen osalta. Sitä pidän kuitenkin mahdottomana, etteikö Koskela olisi uhrannut ajatustakaan Ilveksen tulevan valmennuksen suhteen. Jos ei olisi, hän ei olisi tehtäviensä tasalla.

Sitä tässä kuitenkin jää miettimään, oliko tämä Myrrälle luottamuksen vai epäluottamuksen osoitus? Tai miten hän itse yksin ajatuksissaan asian oikeasti kokee? En nimittäin millään jaksa uskoa, että  vaikkapa jokin Jussi Tapola ilahtuisi siitä, jos Tapparan seurajohto tyrkyttäisi hänelle Rauno Korpea tai jotain Helmisen kaltaista valmentajaa penkin taakse. Mutta Tapparapa tietääkin, miten voitetaan ja parhaista tekijöistä on pidetty kynsin hampain kiinni ja heihin on luotettu.

Onkin pakko kysyä, suostuuko Myrrä liian helposti asioihin ja seurajohdon aivoituksiin?

Viime pudotuspeleissä joukkueen penkin taakse kutsuttiin joukkueenjohtaja Timo Peltomaa. Mitä helvettiä hän siellä teki? Peltomaa on varmasti joviaali vitsimies, mutta ei hyvänen aika sentään Liigan pudotuspeleihin voida häntä penkin taakse kutsua leikkimään valmentajaa ja puhumaan julkisuuteen ties mitä höpinää. Niin kuitenkin kävi.

En suoraan sanottuna tiedä, mitä ajatella tästä Helmisen palkkaamisesta. Toisaalta Ilveksen valmennustiimi sai osaavan tekijän, mutta toisaalta tässä on myös jotain omituista. Herää kysymys miksi seurajohto päätti alkaa säveltämään näin?

Voiko Helmisen palkkaamisesta siis tulla Ilvekselle ongelma?

Ei tule, jos Ilves jatkaa tällä tavalla ja voittojen tiellä.

Mutta.

Huippu-urheiluun liittyy aina se mahdollisuus, että kaikki ei mene niin kauniisti tai vilpittömästi kuin halutaan ajatella. Vaikka kuinka näkisi Helmisen ja Myrrän oikeanlaisina ja herttaisina persoonina.

Mutta entä jos alkaakin tappioputki ja tulokset sakkaavat? Ketä aletaan ensimmäisenä spekuloida mediassa seuraajana, jos Myrrän potku-uhka saa liekkiä? Entä jos katsomosta aletaan huutelemaan että Myrrä ulos, Raipe sisään? Siihen on aina mahdollisuus, vaikka Ilves vakuuttavalta vaikuttaakin. Seurassa on kuitenkin valtavat paineet nousta mestariluokkaan sympaattisen välieräjoukkueen asemasta. Nyt on resursseja nimittäin menestyä ja niiden mukana tulee myös kovat odotukset.

Ja jos alkaakin mylly pyöriä väärään suuntaan, siinä tapauksessa tästä kaikesta voi seurata sotkuinenkin loppu.

Mutta kuten sanottua: Ilves-perheessä kaikki on niin kauan hyvin, kunhan joukkue voittaa ja välttää tappioputket.