Ralf Rangnick muuttaa yön päiväksi Old Traffordilla, mutta hänessä on myös riskinsä

Ralf Rangnick on loppukauden ajan Manchester Unitedin väliaikainen manageri. Torstain Arsenal-ottelussa penkin takana istuu kuitenkin vielä Michael Carrick.

JalkapalloValioliiga

Ralf Rangnick muuttaa yön päiväksi Old Traffordilla, mutta hänessä on myös riskinsä

Ralf Rangnick tuo Manchester Unitedin pelaamiseen ja tekemiseen jättiläismäisen muutoksen - mutta ei ilman riskejä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 2.12.2021 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedin loppukausi ja lähitulevaisuus saivat mielenkiintoisen impulssin, kun seura palkkasi Ralf Rangnickin väliaikaisvalmentajaksi loppukauden ajaksi. Rangnickin on tarkoitus jäädä loppukauden jälkeen seuraan konsultiksi, jolla on sanavaltaa esimerkiksi pelaajahankinnoissa ja seuraavan päävalmentajan rekrytoinnissa.

Rangnickin saapuminen Old Traffordille on muuttanut Ole Gunnar Solskjærin loppuaikojen ummehtuneen tunnelman innostukseksi, ja asiantuntijat Englannissa ovat jopa puhuneet, että Manchester Unitedista tuli tämän rekrytoinnin myötä jälleen vakavasti otettava jalkapalloseura.

Expekt tarjoaa 3.75 Arsenalin vierasvoitosta Old Traffordilla torstaina. Kukapa ei pelaisi?

On selvää, että Rangnickin palkkaamiseen liittyy riskejä ja se kuvastaa myös Manchester Unitedin sattumanvaraista seurajohtamista. Rangnick tulee väliaikaisvalmentajaksi, mutta hän ei ole viime vuosina juurikaan valmentanut. Hänen suuret menestystarinansa Leipzigissa ja Hoffenheimissa ovat liittyneet ennen kaikkea seuran rakenteiden sekä rekrytoimispolitiikan ravisteluihin ja muutoksiin. Rangnick on jalkapalloseuran urheilupuolen timanttinen osaaja.

Väliaikaisvalmentajana hän on taustansa takia onnistumisen suhteen kysymysmerkki. Konsultin roolissaan – vastuuta saadessaan – hän on takuuvarma muutosjohtaja.

Edessä väistämätön muutos

Vaikka Rangnickin onnistumista tai epäonnistumista nimenomaan valmentajana on hyvin vaikea arvailla ja ennakoida, niin pelillinen muutos tulee tapahtumaan varmasti välittömästi. Rangnick on pelitavallisesti täysin poikkeuksellinen valmentaja Manchester Unitedille, kun häntä peilataan seuran historiaan.

Manchester Unitedilla on ollut seuran historiassa liuta englantilaisia ja skotlantilaisia valmentajia. Heistä kirkkaimpina tähtinä voidaan pitää eittämättä kahta skottia – Matt Busbya ja Sir Alex Fergusonia. Busby valmensi Unitedia yli 20 vuotta 1940-, 50- ja 60-luvuilla. Ferguson luotsasi manchesterilaisseuraa menestyksekkäästi lähes 30 vuotta.

Viime vuosina on ollut vaikeaa nähdä yhtenäistä ja selvällä tavalla organisoitua Manchester Unitedia. Ero Rangnickin ja Solskjærin Manchester Unitediin välillä tulee olemaan yhtä suurin kuin yöllä ja päivällä – sekä organisoinnin tyylin kuin laadun kannalta.

25-vuotiaana valmentamisen aloittanut Rangnick on tullut tunnetuksi äärimmäisen aggressiivisen prässipelaamisen valmentajana popularisoijana sekä vaikuttajana. Arrigo Sacchilta vaikutteita oppinut Rangnick on ollut keskeinen hahmo, kun saksalaisen jalkapallon vahvin DNA – prässääminen – on muodostunut pelilliseksi valtavirraksi.

Lempinimen ”professori” Rangnick sai 1990-luvun lopulla, kun hän popularisoi jalkapallon taktiikkaa televisiossa. Rangnick on valmentanut ja vaikuttanut urheilujohtajana monen nykypäivän saksalaisen huippuvalmentajan uraan.

Rangnickin saapuminen Old Traffordille on kiehtova konflikti. Manchester Unitedin viime ajat ja sen pelaajamateriaali on oikeastaan aika täydellinen antiteesi kaikelle sille, mitä Rangnick haluaa kentällä nähdä. Manchester Unitedilla ei ole ollut pelissään juurikaan pääperiaatteita, joista olisi saanut kiinni ja joita olisi voinut tunnistaa. Rangnickin juttu on tuoda muutama todella vahva pääperiaate, ja valmentaa niitä tinkimättömällä tavalla. Manchester United muuttuu reagoivasta laumasta toimijajoukkueeksi.

Nyt prässätään

Rangnickin pelimallin pääperiaate on todella aggressiivinen prässipeli ja äärimmäisen suoraviivaiset ja nopeat etenemiset kohti vastustajan rangaistusaluetta.

Pelaamisen teho perustuu metrien voittamiseen, vastustajan alueen valtaamiseen. Rangnick on laskenut, että keskimäärin mitä lähempänä pallo on vastustajan maalia ottelun aikana, sitä todennäköisempää pelin voittaminen on. Siksi Rangnickin joukkueet haluavat prässätä pallon itselleen ja puskea palloa nopeasti kohti vastustajan maalia.

Rangnickin joukkueet toteuttavat pallo-orientoitunutta prässiä. Tämä tarkoittaa, että pallo on pelaajien sijoittumisen tärkein referenssi. Tällaisessa orientaatiossa pelaajat liikkuvat hyvin tiiviinä pallon lähelle ja jättävät muille kentän osa-alueille tilaa ja vapaita pelaajia.

Asia perustuu prässiedun luomiseen – Rangnick haluaa, että pallon ympärillä on enemmän hänen pelaajiaan kuin vastustajia. Näin palloon saadaan maksimaalinen paine ja palloa voidaan yrittää riistää esimerkiksi syötönkatkolla.

Toinen tärkeä periaate on prässin triggeri. Rangnickin pelifilosofiassa joukkueella on hyvin selkeitä vihjeitä, jotka laukaisevat aggressiivisen liikkeen kohti palloa. Jos vastustaja esimerkiksi syöttää pallon puolustajalta toiselle, se laukaisee intensiivisen riistoyrityksen.

Kolmas tärkeä periaate on prässiansa. Rangnick ei pelkää lähettää jopa kolmea pelaajaa iskemään vastustajan pallolliseen pelaajaan, jos pallo kulkeutuu oikealle alueelle ja oikeanlaiseen asetelmaan. Voi olla esimerkiksi niin, että kun vastustaja pelaa pallon topparilta keskikentän pohjapelaajalle, hyökkäävät sekä kärkipelaaja että kaksi keskikenttäpelaajaa vastustajan pallollisen pelaajan kimppuun.

Jos Rangickin joukkue riistää pallon, se toteuttaa hyvin usein kymmenen sekunnin periaatetta. Se tarkoittaa, että joukkueen on yritettävä maalintekoa kymmenen sekunnin kuluessa riistosta. Tämä perustuu siihen, että vastustajan pelaajat ovat kymmenen sekunnin ajan epäorganisoituneita oman menetyksensä jälkeen.

Aikamääreet eivät lopu siihen. Jos joukkue menettää pallon kymmenen sekunnin aikana, pyrkii se riistämään pallon seuraavan kahdeksan sekunnin aikana takaisin itselleen. Tällainen heavy metal-jalkapallo on mahdollista, koska pelaajat ovat jatkuvasti todella lähellä toisiaan. Rangnickia ei kiinnosta hirveästi jalkapallokentän leveys, vaan ennen kaikkea syvyys.

Manchester Unitedin pelaajat saavatkin tottua seuraavina viikkoina harjoituksissa monenlaisiin kapean kentän rondoharjoitteisiin, joissa tilanteet vaihtuvat nopeasti ja reagoinnin on oltava räjähtävää.

Ei helppo tehtävä

On mielenkiintoista nähdä, miten Rangnick on ajatellut spesifisti oman pelimallinsa toimivuutta juuri Englannin Valioliigassa.

Jopa Jürgen Klopp sai todeta vaikeahkon alun jälkeen, että Liverpoolin on hieman lisättävä pallonhallinnan määrää, jotta kontrolloitu aggressiivisuus on mahdollista. Valioliigan ”kick and rush”-joukkueet olivat Kloppille ensimmäisinä kausina vaikeita haasteita. Klopp on pystynyt yhdistämään pallokontrollin ja heavy metal-elementit hienoksi kokonaisuudeksi menestysvuosinaan.

Rangnickin ensikäden kokemus englantilaisesta jalkapallosta perustuu hänen pieneen periodiinsa nuorena opiskelijana University of Sussexissa. Nyt hänen olisi tuotava pelimallinsa kaikkien aikojen haastavimpaan Englannin Valioliigaan ja vietävä Manchester United neljän parhaan joukkoon. Tehtävä ei ole helppo.