Rasmus Ristolainen on pelannut vain häviävää jääkiekkoa, eikä tilanne nytkään järin parane

Rasmus Ristolainen ehti pelata Buffalossa kaudesta kahdeksan vuotta ennen siirtoaan Philadelphia Flyersiin.

JääkiekkoNHL

Rasmus Ristolainen on pelannut vain häviävää jääkiekkoa, eikä tilanne nytkään järin parane

Rasmus Ristolainen on joutunut pelaamaan käytännössä koko seurajoukkueuransa häviävää jääkiekkoa. Nyt kurssi voi parantua - mutta miten paljon?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.7.2021 | KUVAT All Over Press

Rasmus Ristolainen siirtyy Buffalo Sabresista Philadelphia Flyersiin. Samuel, mitkä ovat ensireaktiosi turkulaislähtöisen puolustajan kaupasta?

Ristolaisen nimi on pyörinyt jo monta vuotta siirtohuhuissa, mutta hän ei ole lopulta liikkunut minnekään – kunnes nyt. Äkkiseltään reaktio on, että Ristolaiselle tämän luulisi olevan helpotus – ja sitä se varmasti onkin. Buffalo Sabres on ollut NHL:ssä lähinnä häpeäpilkun ja vitsin asemassa.

Miten siirto Flyersiin voi edesauttaa Ristolaisen uraa?

Ristolaisen ammattilaisura on ollut eräällä tavalla jopa traaginen. Tietysti Ristolainen on tehnyt pisteitä, saanut muhkean NHL-sopimuksen ja siten tehnyt paljon rahaa – mutta jokainen urheilija haluaa voittaa. Ristolainen on toki voittanut alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja iskenyt ratkaisumaalin, mutta seuratasolla hän ei ole voittanut ikinä mitään. Eikä ole ollut edes lähellä.

Ristolaisen vuosina alamaissa olleessa TPS:ssä hän oppi jo pelaamaan lähinnä häviävää jääkiekkoa ja Buffalossa tahti on ollut vielä rumempaa. NHL-pudotuspelejä Ristolainen ei ole nähnyt koskaan. Ei se ole tietenkään Ristolaisen syy, mutta ei hän ihan osatonkaan ole, vaikka seura onkin ollut katastrofi. Jos on NHL:n surkeimman seuran johtava puolustaja, ei johtava puolustajakaan ole voinut silloin onnistua erityisen hyvin. Ristolainen on kuitenkin ollut niitä pelaajia, joihin katseet seurassa kiinnittyvät, että tulos olisi parempi.

Flyersissa tilanne on muutaman askeleen parempi, mutta lopulta ei niin kauhean monta askelta. Ei hän mihinkään mestarikandidaattiin ole siirtymässä.

Millaiseen rooliin Ristolainen Flyersissä asettuu näillä näkymin?

Ristolaisesta maksettiin kova hinta ottaen huomioon, että hän on vuoden päästä rajoittamaton vapaa agentti. Buffalo sai Ristolaisesta 2021 ykköskierroksen varausvuoron, 2023 toisen kierroksen varausvuoron ja Robert Häggin.

Ristolaisen kannalta on positiivista, että päättyneellä kaudella ulos pudotuspeleistä jäänyt Flyers on Buffaloa parempi seura, mutta sekin korkeintaan keskinkertainen. On kuitenkin vielä aikaista sanoa, mihin voimasuhteet NHL:ssä tarkemmin asettuvat, koska paljon peliliikkeitä on vielä tekemättä ennen kauden alkua. Tällä hetkellä Philadelphian puolustus näyttää siltä, että Ristolainen tulee saamaan siinä ison roolin.

Mutta se on myös Ristolaiselle kasvun – ja Buffalon heikosta tekemisestä poispeseytymisen – paikka. Nyt pitää alkaa pelata voittavaa jääkiekkoa illasta toiseen ja voittava jääkiekko ei ole jotain äijävastapallotaklausten hakemista. Voittavan jääkiekon pelaaminen ei olekaan Ristolaisen pelaajahistorialla ihan niin helposti tehty kuin voisi kuvitella.