Tämän vuoden Itä-Länttä olisi kelvannut esitellä muillekin kuin pesäpalloihmisille

Naisten ja miesten Itä-Lännet pelattiin tänä vuonna Hippoksen uudella pesäpallostadionilla.

Pesäpallo

Tämän vuoden Itä-Länttä olisi kelvannut esitellä muillekin kuin pesäpalloihmisille

Tämän vuoden Itä-Lännessä pesäpallo ja varsinkin nuoret pelaajat näyttivät voimansa. Harmi vain, että nyt vastassa oli kesän vilkkain urheiluviikonloppu.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.7.2024 | KUVAT All Over Press

Itä-Länsi-tapahtuma on saanut useana vuonna osakseen arvostelua siitä, onko Itä-Länsi-otteluissa kysymys enemmän urheilusta vai viihteestä.

Tämän vuoden Itä-Länsi-viikonlopun jälkeen on se ja sama, mihin kohtaan viiva urheilun ja viihteen välillä asetetaan, sillä tämänvuotiset Itä-Länsi-ottelut olivat niin naisissa kuin miehissäkin hyvää urheiluviihdettä.

Itse asiassa erinomaista urheiluviihdettä.

Varsinkin naisten ottelu oli myös pelillisesti yksi korkeatasoisimpia pesäotteluita pitkään aikaan. Lyönnit, joilla tilanteen ja juoksut tehtiin, olivat valtaosin vastustamattomia lyöntejä.

***

Naisten ottelu oli myös draaman kaareltaan hieno. Itä voitti avausjakson ja näytti päättävän ottelun toisella jaksolla, kunnes Länsi puhalsi ottelun huikeaan loppunäytökseen kääntämällä neljännen aloittavalla 1-2-tappioasemansa 6-2-johdoksi, joka piti loppuun asti.

Kotiutuslyöntikisa huipentui myös dramaattisesti, kun Idän 2-1-voittojuoksu kotiutuslyöntikisassa jouduttiin katsomaan videolta. Päätuomari Tommi Keränen osoitti hyvää pelisilmää pidättelemällä ennen tuomionsa julistamista henkeään kuin konsanaan Voice of Finlandin voittajanjulistuksissa.

Miesten ottelun avausjakso oli pelillisesti väritön, mutta toisella jaksolla peli aukeni ja Jyväskylän Hippos saatiin heräämään. Lopulta Länsi oli parempi 2-1 voitettuaan kotiutuslyöntikisan lyömällä yhden juoksun.

Hyvää Itä-Länsi-tapahtumassa oli myös uusien ja nuorten pelaajien esiinmarssi. Naisten ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin ansaitusti 21-vuotias Anna Ala-Kauhaluoma, joka löi Lännen seitsemästä juoksusta kolme.

Myös miesten pelissä nuorempi sukupolvi näytti Topi Stillin, Severi Tikkakosken, Petteri Alasen, Aku KettusenKonsta Kettusen, Aapo Komulaisen ja ikinuoren Perttu Ruuskan kaltaisten nuorten pelaajien johdolla, että kun he saavat vastuuta, he ovat valmiit myös vastuunsa kantamaan.

***

Vaikka Itä-Länsi-tapahtuma oli kaikkineen hieno ja kesään kuuluva pesäpalloihmisten oma kesäfestivaalinsa, tapahtuman yllä on myös omat haasteensa.

Ensimmäinen liittyy peliin itseensä ja aiemmin pohtimaani kysymykseen ulkopelin ja sisäpelin keskinäisestä painatuksesta.

Vaikka ulkopeli on jäänyt esimerkiksi tilastoinnissa lapsipuolen asemaan, mikä on vääristänyt ulko- ja sisäpelaajien keskinäistä arvostusta sisäpelaajien eduksi, pesäpallon pelillistä painopistettä on viimeisen 2-3 vuoden aikana siirretty selvästi ulkopelin eduksi.

Syynä tähän on pitkälti ollut se, että lukkareilta sallitaan nyt jopa 20-30 senttiä matalammat syötöt kuin aiemmin ja lisäksi syöttöasentoa ja syöttöliikettä voi venyttää varsin vapaasti.

On selvää, että kun Itä-Länteen valitaan maan parhaat ulkopelaajat, otteluista tulee helposti vähäjuoksuisia ulkopelinäytöksiä. Miesten Itä-Länsi-ottelun avausjaksoa on turha sen syvällisemmin analysoida, mutta kyllähän se jostain kertoo, että Itä ei tehnyt jaksossa yhtään kolmostilannetta ja kärkilyöntejäkin sillä oli vain kuusi. Jakson voiton tuoneet kaksi juoksua tulivat molemmat harhaheitolla.

Onneksi toinen jakso ”pelasti” ottelun. Saatiin tilanteita ja saatiin näyttäviä lyöntejä, vaikka mörssäreillä ei ollutkaan paras päivänsä.

Lue myös: Syötön korkeutta on pakko nostaa – joko 1,2 metriin tai 3 metrin kiinteään mittaan 

***

Toinen kysymys liittyy Itä-Lännen ajankohtaan. Nyt Itä-Länsi pelattiin urheilukesän vilkkaimpana urheiluviikonloppuna samaan aikaan Kalevan Kisojen, jalkapallon EM-kisojen ja kahden suomalaisia kiinnostavan urheilutapahtuman, rallin MM-sarjan osakilpailun ja F1-kisan, kanssa päällekkäin.

Itä-Lännestä puhuttiin ennen, että sen pitäisi pysäyttää koko Suomi – aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi Hurlingin All Ireland -finaali pysäyttää Irlannin.

Myönnän toki, ettei hyvän viikonlopun löytäminen varsinkaan tällaisena kesänä, johon kuuluvat myös Pariisin olympialaiset ja lukuisat muut urheilun suurtapahtumat, ole helppoa. Tämänvuotinen Itä-Länsi olisi kuitenkin ansainnut niin urheilullisesti kuin pelillisesti saada itselleen viikonlopun päänäyttämön.

Nyt se oli pakotettu pienempään saliin. Pesäpalloihmiset löysivät varmasti tapahtuman ja nauttivat siitä niin paikan päällä Jyväskylässä kuin television välityksellä, mutta olisihan tätä tuotetta kelvannut esitellä muillekin urheiluihmiselle.