Ratkeaako Milanon jättiläisten jännitysnäytelmä portugalilaiseen reiteen?

Rafel Leão osallistui tiistaina Milanin harjoituksiin, mutta sai vetää kevennettyä treeniä reisivammansa vuoksi.

JalkapalloMestarien liiga

Ratkeaako Milanon jättiläisten jännitysnäytelmä portugalilaiseen reiteen?

AC Milanin ja Interin välisen jännitysnäytelmän alla kaikki katseet Milanin taikurin Rafael Leãon reidessä ja sen kestävyydessä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.5.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: AC Milan-Inter

Asetelma

Mestarien liigan toisessa välierässä pelaavat hiukan yllättäen paikallisvastustajat AC Milan ja Inter.

Joukkueet ovat tällä hetkellä peräkkäin Serie A:ssa. Inter on neljäs, Milan viides. Kumpikin on siis pelannut vaisuhkosti kotimaisessa sarjassa. Sarjaa on jäljellä neljä kierrosta ja molemmat voivat vielä pullahtaa ulos ensi kauden Mestarien liiga -paikoilta.

Pelattavaa siis molemmilla vielä riittää. Tilannetta sekoitta se, että sarjassa toisena olevalta Juventukselta saatetaan edelleen vähentää pisteitä talousskandaalin seurauksena.

3.15 for AC Milan to beat Inter 10/5/2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

Milanilla oli kauden keskivaiheilla isompi kriisi ja huhut valmentaja Stefano Piolin potkuista alkoivat kaikua San Siron käytävillä.

Inter suoriutui kaudesta tasaisemmin, mutta sen isku ei riittänyt Serie A:n mestaruuden jo varmistaneen Napolin vauhtiin.

Mestarien liigassa kumpikin hakee todellista jymypaukku. Jo pääsy finaaliin olisi kova saavutus ja finaalissa yhden ottelun satunnaistekijät saattavat heilauttaa lopputuloksen mihin suuntaan tahansa.

AC Milan

Stefano Pioli on kauden aikana onnistunut muutamissa tärkeissä hetkissä luomaan loistavia ottelusuunnitelmia. Niiden avulla Milan on Mestarien liigan välierissä.

Mestaruutta jo juhlinut Napoli sai kevään aikana yrittää kolmesti Piolin miehistön kaatamista onnistumatta siinä kertaakaan. Viime lauantaina Milan kaatoi tärkeässä ottelussa kovassa iskussa olevan Lazion kotonaan 2-0.

Sen sijaan arjessa Milan ei ole ollut kauden aikana riittävän hyvä. Joukkueelta on nähty välillä kammottavia esityksiä niin joukkuetaktisesti kuin yksilötasolla.

Pioli sai joukkueen pelillisen kriisin taittumaan helmikuun aikana ja löysi lopulta toimivan sapluunan pelata. Myös alkukeväästä alisuorittanut Rafael Leão heräsi muutaman penkkikomennuksen jälkeen eloon.

Pioli tulee todennäköisesti lähtemään Interiä vastaan samaan tyyliin kuin otteluissa Napolia vastaan. Se tarkoittaa hyvin kurinalaista oman kenttäpuoliskon 4-5-1-muotoa, josta pyritään saamaan riiston jälkeen pallo suoraan tai Olivier Giroudin kautta Leãolle, joka pääsisi juoksemaan Interin puolustuslinjaa vastaan.

Muutenkin Milanin vasen laita on seuraamisen arvoinen, sillä Leãon tuomaa uhkaa täydentää Théo Fernandez.

Milan tulee varmasti hakemaan myös riistoja Interin maalipotkuista. Tällaisesta riistosta Milan iski maalin Laziota vastaan viikonloppuna.

Milan ja Inter kohtasivat edellisen kerran helmikuun alussa. Tuossa ottelussa Milan oli täysi vastaantulija, vaikka taululla olivatkin pelin jälkeen vain 1-0-lukemat Interille.

Paljon on ehtinyt tapahtua tämän jälkeen ja Milan pääsee ottelupariin hyvällä revanssihengellä. Sen suurin huolenaihe on Leãon reisivamma. Pioli vahvisti tiistaina, että Leãon pelaaminen Interiä vastaan on edelleen mahdollista, muttei varmaan. Portugalilaisen poissaolo olisi iso isku Milanin finaalihaaveille.

Inter

Simone Inzaghin Inter on Serie A:n viime kierrosten kovavireisin joukkue. Inter on luonut kauden aikana eniten maaliodottamaa koko sarjassa, mutta maalikonversio tästä odottamasta on lähes 4,5 maalia miinuksen puolella.

Myös toiseen suuntaan Inter on ollut hyvä ja antanut kolmanneksi vähiten xG:tä vastustajille. Tässäkin tilastossa Inter on ollut kentällä xG:tä viisi maalia huonompi. Esimerkiksi Napoli on lyönyt tiskiin suunnilleen vastaavanlaiset xG-lukemat, mutta se on yhteensä 9,4 maalia ylisuorituksen puolella.

Interin viimeistelyssä on ollut toivomisen varaa ja puolustaessa joukkueella on ollut lievä maalivahtiongelma. Lisäksi Inter on antanut liian paljon laadukkaita maalipaikkoja vastustajilleen.

Inter pelasi runsasmaalisen puolivälieräparin Benficaa vastaan. Samanlaista viimeistelyä joukkue tarvitsee Milania vastaan, joka ei varmasti anna samaa määrää mahdollisuuksia maalintekoon kuin Benfica.

Interillä on vahvan keskikentän keskustansa lisäksi loistovireinen kärkipari. Lautaro Martínez sai maalihanansa auki juurikin Benficaa vastaan ja on osunut sen jälkeen viidesti viidessä pelissä. Jopa Romelu Lukaku on osunut maalipuiden väliin viime peleissä, mikä on iso asia Interille.

Interillä on myös erikoistilanteissa paljon osaamista, mutta vain hyökkäyspäässä. Oman pään erikoistilanteissa on kolissut turhan monta kertaa.

Inter on viiden ottelun voittoputkessa ja vaikuttaa valmiilta pelaamaan finaalipaikasta.

Analyysi

Tässä välieräparissa tullaan näkemään hyvin tarkkaa jalkapalloa, jossa pyritään iskemään vastustajan virheistä nopeilla hyökkäyksillä. Riskejä ja virheitä vältellään kriittisillä alueilla, minkä vuoksi illan ottelusta saattaa muodostua asemasotaa joukkueiden välillä.

Milan antanee pallonhallinnan Interille ilman isoa vastarintaa ja luottaa matalalla puolustamiseensa ja yksittäisiin korkean prässin hetkiin.

Inter pyrkii löytämään linjojen välistä Nicolò Barellaa, joka pyrkii vapauttamaan Martínezin ja Lukakun maalintekoon. Barella pystyy myös ratkaisemaan itse, kuten ottelussa Benficaa vastaan.

Illan kriittisin kysymys on, saako Inter murrettua Milanin tiiviin puolustuksen ja pitämään pallollisen pelinsä riittävän laadukkaana. Jos ei saa ja Leão on pelikunnossa, silloin Pioli voi hyvinkin päästä pohtimaan Mestarien liigan finaalin ottelusuunnitelmaa.