Ratsastaako Euroopan kohutuin Kultainen sukupolvi ilta-aurinkoon ilman suuruutta?

Belgian Kultaisen sukupolven viimeiset hetket ovat käsillä. Sen tietävät myös Arthur Theate, Thibaut Courtois, Toby Alderweireld ja Kevin De Bruyne.

Jalkapallon MM2022

Ratsastaako Euroopan kohutuin Kultainen sukupolvi ilta-aurinkoon ilman suuruutta?

Keskiviikkona alkaa viimeinen punnitus, pystyykö kohuttu ja ylistetty Belgian Kultainen sukupolvi tarttua vielä suuruuteen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Keskiviikko 23.11.

Marokko–Kroatia

Klo 12.00 ( TV2)

Marokon viimeisten maaotteluiden hyvä vire joutuu todelliseen testiin heti sen avausottelussa, kun vastaan asettuu vuoden 2018 MM-finalisti Kroatia. Vaikka Kroatian suurimmat tähdet ovatkin neljä vuotta vanhempia, joukkue on nerokasmaisen Luka Modricin johdolla edelleen eurooppalaista eliittiä. Kroatia tasoa ja virettä kuvaa se, että se on voittanut seitsemän ottelua putkeen ja päänahkojen joukossa ovat muuan muassa Ranskan ja Tanskan päänahat. Tanskan Kroatia kaatoi putkensa aikana jopa kahdesti.

Marokko ei ole huono joukkue ja siltä löytyy Hakim Ziyechin johdolla vastaiskuvoimaa. Abdelhamid Sabirin mahdollinen poissaolo olisi takaisku, mutta muuten Marokko saa kehiin kilpailukykyisen ryhmän.

Saksa–Japani

Klo 15.00 (MTV3)

Saksa lähtee kisoihin yhtenä suurimmista suosikeista, vaikkei sen materiaali olekaan kisojen laadukkain. Saksa katsookin palavasti päävalmentaja Hansi Flickiin ja hänen magiikkaansa, toisiko se ne kovimmasta menestyksestä puuttuvat marginaalin osat.

Saksa pääsee Japanin kaatoon ykkösmiehistöllään, sillä Leroy Sane on toipunut vammoistaan. Toki Flick voi säästellä Sanea, mutta toisaalta kisojen avausottelun tärkeys painaa siihen suuntaan, että Sanekin nähdään kentällä.

Myös Japanilla on ykkösmiehistönsä kehissä. Arsenalissa erinomaisia otteita esittänyt Takehiro Tomiyasu on suuressa roolissa puolustuksen johtajana. Arsenalissa hän on pelannut jompanakumpana laitapuolustajana, mutta maajoukkueessa Tomiyasu on pelannut yleensä topparina.

Espanja–Costa Rica

Klo 18.00 (TV2)

Espanjan uudelta sukupolvelta odotetaan Pedrin ja Gavin johdolla näyttävää marssia MM-areenalla. Ongelmana on edelleen huippuluokan maalintekijän puuttuminen, mutta Costa Ricaa vastaan sekään ei voi olla Luis Enriquen miehistölle kompastuskivi. On mielenkiintoista nähdä, saako Athletic Bilbaon Nico Williams paikan vasempana laitahyökkääjänä. Sitä spekuloidaan myös Espanjassa.

Costa Ricalla ei ole loukkaantumishuolia, mutta se ei paljon lohduta. Vaikka Qatarissa on nähty jo yllätyksiä, nyt tasoero on liikaa, vaikka marraskuun alussa otettu 2-0-voitto Nigeriasta kertookin Costa Rican potentiaalista.

Belgia–Kanada

Klo 21.00 (MTV3)

Belgian ja Kanadan ottelussa kohtaavat auringonlasku ja auringonnousu. Belgian kultaisella sukupolvella alkaa olla viimeinen aika voittaa jotain suurta, kun taas Kanada rakentaa tulevaisuutta valmistautuessaan vuoden 2026 kotikisoihin, jotka se jakaa USA:n ja Meksikon kanssa.

Belgialta puuttuu keskiviikkona varmuudella Romelu Lukaku, mikä syö Belgian tehoja. Myös Brightonissa loistavan alkukauden pelannut Leandro Trossard on kärsinyt pikkuvammoista, mutta hänen pitäisi olla keskiviikkona pelikunnossa.

Kanadalla on ollut loukkaantumishuolia Alphonso Daviesin, Stephen Eustaquion ja Milan Borjanin suhteen, mutta ainakin Eustaquio ja Borjan ovat päässeet takaisin harjoitusvahvuuteen. Kanadan suurimmat toiveet kohdistuvat Jonathan Davidin vaarallisuuteen. Jos Davidille saadaan palloja, Belgian hidas puolustus voi olla hänen kanssaan vaikeuksissa.

Keskiviikkona ei kuitenkaan testata pelkästään Belgian puolustusta, vaan koko Belgian Kultaisen sukupolven suuruutta. Potentiaalin mestarit on titteli, joka ei urheilussa suuresti lämmitä. Hyvä jos ollenkaan.

Arviot

  • Kroatia lähtee otteluun selvänä suosikkina vedonlyöntitoimistojen listoilla. Sen voittoa pidetään lähes 50-prosenttisen varmana. Vaikka tasoero on juuri noin suuri, Marokko ei ole aseeton – eikä Marokon maali ole mahdottomuus. Siksi ottelu voi olla yllättävänkin tasainen, jopa maalin ottelu.
  • Saksan ja Japanin ottelusta on odotettavissa yllätyksen vääntö, jossa Saksa jauhaa tasaisesti tarvittavat marginaalit. Tästäkään ottelusta tuskin tulee mitään maali-ilottelua. 2-3 maalin voitto Saksalle on todennäköisin lopputulos.
  • Espanja-Costa Rica on ennakolta päivän selvin ottelu – ja tässä ottelussa numerot voivat myös revetä. Luis Enrique ei jarruttele ja lähde varmistelemaan, vaan painaa kaasua johtoasemassakin. Yksikin maali Costa Ricalle olisi yllätys.
  • Belgian ja Kanadan ottelussa on sama henki. Kevin de Bruyne juonii väkisin tekopaikat ratkaista ottelu – tai sitten hän ratkaisee sen itse. Lopputuloksen lisäksi mielenkiinto kohdistuu siihen, miten Belgian ukkokoti pysyy liukkaan Jonathan Davidin vauhdissa mukana. Vedonlyönnissä kannattaa haistella Davidin osumaa, vaikka Belgia veisikin ottelun.