Real Betis söi HJK:n iltapalaksi, mutta jalkapallon tappaja näytti taas kasvojaan

Aitor Ruibal tuuletti iski pallon kahdesti Klubin verkkoon - ja tuuletti syystä.

EurocupitJalkapallo

Real Betis söi HJK:n iltapalaksi, mutta jalkapallon tappaja näytti taas kasvojaan

HJK:n taival Euirooppa-liigassa päättyi leppoisaan tappioon Real Betisiä vastaan, mutta VAR:ille on tehtävä jotakin ja nopeasti. Sen taas tämäkin ottelu osoitti.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.11.2022 | KUVAT All Over Press

HJK lähti Espanjan reissulleen paineettomassa tilanteessa. Real Betis oli jo varmistanut lohkovoittonsa, joten Sevillan illassa nähtiin suhteellisen leppoisa ottelu.

HJK:n osalta olisin toivonut vapautuneempaa ja teknisesti laadukkaampaa esitystä. Nyt pelistä jäi hiukan Ludogorets-vieraspelin kaltainen vaisu maku. Betis pelasi näin ollen hyvän ottelun aika vaivattomasti.

Ottelu tarjosi kuitenkin jälleen hyvää oppimateriaalia siitä, mitä tällä tasolla pelaamiselta vaaditaan ja mitä tapahtuu, jos vaaditulla tasolla ei suoriteta.

Betisin ensimmäisessä maalissa pallo pelattiin ristipallolla HJK:n oikealle laidalle. Tällaisessa tilanteessa puolustavalta joukkueelta vaaditaan nopeaa poikittaissiirtymistä diagonaalisesti alaspäin. HJK:n käyttämässä 5-4-1-systeemissä oikea wing-back menee paineistamaan laitaan ja keskikentän laitimmainen tukemaan. Nyt Klubin pelaajat suurimmaksi osaksi hölkkäsivät poikittain ja pelaajat olivat jokainen vuorollaan enemmän myöhässä tilanteesta.

Lucas Lingman ja Santeri Väänänen olisivat pystyneet estämään tämän maalin pelkästään oikeanlaisilla liikkeillä ennen maalintekohetkeä. Nyt Lingman tuli kiireellä tilanteeseen jopa pallon yläpuolelta, minkä Aitor Ruibal hyödynsi hienosti. Tässä kohtaa Väänänen oli sijoittunut sinällään oikein, mutta hän oli hiukan myöhässä ja joutui reagoimaan tilanteeseen paikaltaan, kun hänen olisi pitänyt olla riistämässä palloa jo Ruibalin harhautuksen jälkeen.

Pieniä virheitä, jotka johtivat vastustajan maaliin.

***

2-0-maalissa on pakko nostaa jälleen VAR-keskustelu pöydälle. Joko tälle asialle tehdään nyt nopeasti jotain ja pelastetaan peli nimeltä jalkapallo tai sitten tämä(kin) maali olisi pitänyt hylätä.

Ruibal rikkoi keskialueella päivänselvästi Nassim Boujellabia ja pallo löytyi Klubin verkosta rikettä seuranneesta hyökkäyksestä. Vastaava maalin hylkäys nähtiin esimerkiksi Valioliigassa reilu pari viikkoa sitten Liverpoolin ja Manchester Cityn ottelussa.

Nyt nämä videonkelailusäännöt ovat täysin mielivaltaisia. Tuomiot tulisi rajoittaa selkeästi vain maalitilanteisiin, rangaistuspotkuihin, punaisiin kortteihin, tilanteiden ulkopuolisiin sikailuin ja paitsioihin. Paitsioissakin tarvittaisiin selvä linjaus, mistä paitsioviivat vedetään.

Tämän lisäksi otteluissa voisi olla rajoitettu haasto-oikeus – esimerkiksi yksi per joukkue – pyytää kiistanalaisen tilanteen tarkastamista videolta.

Nämä muutokset palauttaisivat flow’n ja tunteen peliin, vallan tuomareille ja pelaajatkin uskaltaisivat taas tuulettaa maaleja.

Nyt ottelussa nähtiin taas skandaali – ja mikä myös oleellista: jos tilanne olisi mennyt toisinpäin, maali olisi viety pois, kuten HJK:lle tapahtui edellisessä ottelussa AS Romaa vastaan.

Jos skipataan tuo VAR-skandaali, itse maalissa nähtiin hyvin tyypillinen keskitystilanne, jossa kolmen topparin systeemissä toppareiden roolit olivat menneet sekaisin, minkä seurauksena Ruibal pääsi viimeistelemään etualueelta. Jukka Raitala oli ajautunut liian eteen. Hänen velvollisuutensa olisi ensimmäisenä topparina ollut blokata juuri tämä keskitys maalivahdin ja puolustajien väliin. Nyt tämä rooli jäi Arttu Hoskosella, mutta hänellä oli myös vastustaja vartioitavana. Tosin Hoskonen ei tehnyt sitäkään vaan jäi seuraamaan tilannetta katseellaan. Toki tilanne oli Hoskoselle haastava, koska hänen olisi pitänyt ottaa samaan aikaan alue ja pelaaja. Virhe oli siinä, että Hoskosen olisi ollut nähtävä, että Ruibal oli tilanteessa vaarallisempi uhka.
Toisella puoliajalla peli jatkui odotetusti Betisin hallussa ja oli pääosin mukavaa pelailua. Malikilla oli hyvä maalipaikka 70. minuutilla kaventaa, mutta Boujellabin syöttö jätti toivomisen varaa ja Malik joutui viimeistelemään hankalasta asennosta.

Betis iski loppuun kauniin 3-0-maalin nopeasta hyökkäyksestä. Viimeistelytilanteessa voi ihailla maalintekijä Nabil Fekirin käsien käyttöä hänen blokatessaan Joona Toivion tilanteesta pihalle. Taas pieni, mutta hyvin tärkeä asia.

***

HJK sai taas maistaa eurooppalaisen huippujalkapallon tasoa. Jokainen Klubin pelaaja sai varmasti tästä matkasta oppia ja ymmärrystä siitä, että kentälle on jätettävä kaikki, mikäli joku päivä haluaa pelata ja pärjätä tuolla tasolla joka viikko. Kuten sanoin Roma-ottelun jälkeen, nyt muutaman pelaajan suoritus jäi lohkovaiheessa vajaaksi, mikä söi joukkueen kokonaissuoritusta.

Joka tapauksessa Klubilta nähtiin haasteista huolimatta Eurooppa-liigassa neljä positiivista esitystä. Ensi vuonna on taas mahdollisuus parantaa ja olla valmiimpia näihin peleihin.