Tämä ilta tuo vastauksen jalkapallomaailman tämän hetken kiehtovimpaan kysymykseen

Ensimmäistä kertaa yhdessä. Lionel Messi, Neymat ja Kylian Mbappé pelaavat keskiviikko-iltana todennäköisesti ensimmäisen kerran yhdessä.

JalkapalloMestarien liiga

Tämä ilta tuo vastauksen jalkapallomaailman tämän hetken kiehtovimpaan kysymykseen

PSG kohtaa Mestarien liigassa keskiviikkona Club Brüggen. Ottelun kiehtovin kysymys on Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappén roolitus.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 15.9.2021 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan suurin voittajasuosikki PSG aloittaa keskiviikkona taipaleensa kohti isokorvaista pyttyä. PSG pelaa ensimmäisen ottelunsa Club Bruggea vastaan vieraissa.

Asetelmat ottelussa ovat hyvin selvät. PSG on aloittanut Ranskan liigan puhtaalla pelillä. Viidessä ottelussa tähtisikermä on tehnyt 16 maalia. Nyt Lionel Messikin lienee mukana kentällä. Toistaiseksi argentiinalaistaituri on pelannut vain yhdessä ottelussa tultuaan Reimsiä vastaan vaihdosta kentälle.

Expektin illan tarjoukset: Mbappén hattutemppu 17.00, Messin 20.00, Neymarin 34.00!

Mauricio Pochettino kertoi tiistaisessa lehdistötilaisuudessa, että Kylian Mbappé, Neymar ja Messi saatetaan nähdä yhdessä kentällä jo tässä ottelussa. Poissaoloja PSG:llä on. Ángel Di María, Idrissa Gueye, Layvin Kurzawa, Marco Verratti ja Sergio Ramos ovat kaikki tästä ottelusta ulkona loukkaantumisten ja pelikieltojen takia.

Suurin mielenkiinto kohdistuu tässä ottelussa kuitenkin PSG:n tähtitrion Messi-Neymar-Mbappé ensimmäiseen yhteisesiintymiseen. Tämä ottelu antaa osviitat siihen, mitä Pochettino hautoo päässään – ja voiko tämä käsittämätön supertrio toimia tällä kaudella Mestarien Liigan voiton arvoisesti.

Millä muodolla?

Reims-ottelu oli – kuten muutkin Ranskan Liigan ottelut ovat olleet – PSG:ltä sellainen rento viikonloppukävely, ettei siitä voinut vetää kaikista tarkimpia johtopäätöksiä Messin roolista tai liikkumasäteestä. Mutta, se johtopäätös, minkä siitä pystyi vetämään, oli se, että Pochettinolla on Messin ja tähtitrionsa suhteen käytännössä kaksi vaihtoehtoa.

Yksi vaihtoehto on se, että hän luo heidän ympärilleen klassisen 4-3-3-pelijärjestelmän, jossa Mbappé on keskushyökkääjänä ja Messi ja Neymar hänen ympärillään laajalla säteellä liikkuvina laitahyökkääjinä.

Tässä vaihtoehdossa on kaksi kysymystä. Miten toimii Messin todennäköisemmin miehittämä oikea puoli? Achraf Hakimi on varmasti valmis tekemään hurjan määrän nousuja Messin ja sivurajan välistä, mikä on lähes täydellinen palanen Messin roolittamisen kannalta. Hakimi nousemassa oikealta laidalta, Messillä pallo oikealla sisäkaistalla, Neymar ja Mbappé tekemässä liikkeitä painottomalla puolella. Ei huono.

Toinen vaihtoehto on se, että Messi pelaa kymppinä ja Pochettino roolittaa Neymarin ja Mbappén kärkipariksi. Reimsiä vastaan Messi liikkui useasti jopa PSG:n pelintekoalueelle ottamaan vastaan käyttösyöttöä ja käynnistämään hyökkäyksiä. Tämä viittaisi siihen, että Messillä on todella laaja ja iso alue myös alaspäin, johon hän saa liikkua.

Tässä kaikki Expektin illan Mestarien liigan kertoimet. Interin kotivoitolle Real Madridista 2.50. Hmm?

Usein kolmen pelaajan yhteistyön organisoinnissa käytetään selviä periaatteita, joiden avulla pelaajien liikkumista autetaan proaktiivisesti. Periaatteet saattavat liittyä alueisiin ja positioihin. Saatetaan esimerkiksi haluta tietysti hyökkäyskolmikosta yksi taskuun, yksi selustaan ja yksi kymppialueelle. Tai sitten yhteistyötä saatetaan jäsennellä liikkumisen kautta. Halutaan esimerkiksi, että palloa lähin pelaaja liikkuu kohti palloa, pallosta seuraava vastustajan puolustuslinjan selustaan kolmannen pelaajan tehdessä vastaliikkeen toisen pelaajan liikkeeseen.

PSG:n kohdalla on mielenkiintoista nähdä, yrittääkö Pochettino ajaa mitään periaatteita kolmikkonsa pelaamiseen sisään. Vai pelataanko vain improvisoiden? Maailman huippujalkapallossa improvisoitu jalkapallo on häviämässä kartalta, koska se ei tuo yhtä hyvää tulosta kuin selkäydinjalkapallo. Tähtitrion kohdalla on vaarana, että periaatteiden valmentaminen on todella vaikeaa.

Kaksi kysymysmerkkiä

Näissä vaihtoehdoissa on joka tapauksessa kaksi kysymysmerkkiä, vaikka Pochettino saisi haluamansa periaatteet ja mekanismit ajettua sisään.

Ensimmäinen on se, että heistä yksikään, edes Mbappé, ei ole pohjimmiltaan ja identiteetiltään hyökkääjä. Mbappé on ohittaja, Messi on maaleja tekevä pallotaituri ja Neymar vapaan liikkumasäteen kuljettaja. Tarvitseeko tällainen tähtitrio ysipaikan pelaajaa heidän yläpuolelleen? Vai saadaanko maalintekouhkaa riittävästi sitten, kun pelataan Euroopan parhaita joukkueita vastaan näiden kolmen pelaajan avulla?

Toinen kysymysmerkki liittyy puolustamiseen. Tämä pelin vaihe tulee olemaan ehkä se kaikista mielenkiintoisin seurata valmennuksellisesta näkökulmasta. Miten Pochettino on ratkaissut puolustusroolit tähtitrionsa suhteen? Selvää on se, että jos tähtitrio roikkuu kolmen linjana peitellen syöttösuuntia, PSG:n keskikenttälinjan on juostava poikittain todella paljon. Georginio WijnaldumLeandro ParedesAnder Herrera-kolmikko joutuu tukkimaan keskustan ja antamaan vahvan laitatuen, jotta vastustaja ei pääse iskemään PSG:n laitapuolustajia vastaan ylivoimin.

Todennäköisesti Club Bruggen puolustus ei illalla kestä PSG:n tulitusta. Laatu on vain yksinkertaisesti belgialaisjoukkueelle liikaa. Mutta silti tästä ottelusta voidaan nähdä, mikä Pochettinon lähestymistapa on. Sitten voidaan arvioida sitä, tuleeko se toimimaan kevään ratkaisuotteluissa.