Nashville Predators leikkii tulella, jos se edes harkitsee kauppaavansa Juuse Saroksen

JääkiekkoNHL

Nashville Predators leikkii tulella, jos se edes harkitsee kauppaavansa Juuse Saroksen

NHL-kauppahuhut ovat leijuneet suomalaistähtivahti Juuse Saroksen yllä. Kannattaisiko Nashvillen kaupata Saros? Kannattaisiko Saroksen siirtyä muualle? Samuel Savolainen pohtii.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.6.2023 | KUVAT All Over Press

NHL-kauppahuhut Juuse Saroksen ympärillä ovat pyörineet pitkin kesää. Samuel, missä nyt mennään?

Kauppahuhut ovat hiipuneet, sillä NHL-”sisäpiiriläistoimittaja” Pierre LeBrun kirjoitti tuoreeltaan Nashvillen GM Barry Trotzin ampuneen huhuja alas.

Trotz myönsi kyllä, että hän on kuunnellut muiden NHL-seurojen tarjouksia, koska ”hänen tehtävänsä on parantaa joukkuetta”. Samaan hengenvetoon hän sanoi, että hänen tehtävänsä on pitää game changer -pelaajat remmissä. Näihin pelaajiin Trotz laskee Saroksen, Roman Josin ja Filip Forsbergin. Tämä kuulostaa siltä, että kauppaa ei huhuista huolimatta tulisi. Enkä uskokaan siihen, vaikka koskaan ei voi näissä asioissa sanoa ei koskaan. Mielipide on NHL-kauppoja hieroessa muuttunut niin nopeasti ennenkin.

Miksi Nashvillessa on sitten edes flirttailtu Saroksen tasoisen maalivahdin kauppaamisella?

Saros on NHL:n parhaita maalivahteja ja ei olisi ollut nyt aivan jättimäinen ihme, jos hän olisi ollut jopa NHL:n parhaan maalivahdin Vezina-palkinnon kandidaatti tänäkin vuonna. Nyt ei ollut, mutta viime vuonna oli.

Saroksen kauden ikimuistoisin peli oli tammikuussa, kun hän torjui Carolinaa vastaan käsittämättömät 64 kiekkoa . Se oli nimittäin myös NHL-historian kolmanneksi suurin lukema yhdessä ottelussa maalivahdille. Seuraavassa pelissä tammikuussa nollapeli tarttui vielä 38 kopilla.

Ne ovat tietysti yksittäisiä pelejä, mutta Saros on tyypillisesti tasainen maalivahti, vaikka syksyt ovat käynnistyneet joskus huippuvireen kannalta vähän hitaammin. Kaiken lisäksi Saroksen sopimus on yksi parhaista ykkösmaalivahtien sopimuksista palkkakattohengessä NHL:ssä.

Se, mikä Trotzin lausunnoissa oli kiinnostavaa oli, että hän tokaisi että joukkueeseen on tulossa nuoria, lupaavia, hyviä pelaajia ja hän tahtoo pitää huolen, että joukkueessa on paikkoja heitä varten.

No, miten tämä liittyy Sarokseen? Siten, että Saroksen takana Nashville uskoo kovasti nuoreen venäläisvahti Jaroslav Askaroviin. Askarov pelasi kohtuullisen hyvän kauden AHL:ssä Milwaukeen maalilla ja hänet on varattu maalivahdille poikkeuksellisesti ykköskierroksella. Askarovin kohdalla on kuitenkin sama epävarmuus olemassa kuin niin monella muullakin nuorella maalivahdilla. Potentiaali ei aina muutu supertähtiluokan osaamiseksi.

Jos Saros olisi kaupattu nyt tai tultaisiin kauppaamaan, olisi leikitty tulella. Olisi luotettu siihen mitä Askarov jonain päivänä voi ehkä olla, eikä siihen mitä hän tänä päivänä on. Jos Saros olisi kaupattu, olisi otettu riski, jota ei tässä kohtaa minusta olisi kannattanut tai tarvinnut ottaa.

Entä jos kauppa olisi tullut? Olisiko se ollut hyvä asia Saroksen kannalta?

Se riippuu tietysti aina siitä, mihin Saros päätyisi. Häntä voi luottavaisin mielin pitää NHL:n top5-maalivahtina, mutta Nashville ei kyllä hyvällä tahdollakaan ole seura, joka tällä hetkellä näyttäisi olevan tulevina vuosina matkalla NHL:n mestaruustaisteluun. Tietysti voimasuhteet voivat muuttua nopeastikin, mutta Nashville ei kyllä luottamusta tällä hetkellä herätä vaikka muutamia erityisen hyviä yksilöitä joukkueessa onkin.

11.00 for Fernando Alonso to win the Austrian GP Qualifying session. Bet now at Stake!

Voisi siksi kuvitella, että Sarostakin kiinnostaisi – kuten kaikkia pelaajia – voittaminen. Mutta monessa voittavassa joukkueessa on jo hyvä maalivahti ja Saroksen hinta voi olla monelle liian korkea. Ei Nashville halvalla suomalaisvahtiaan myisi.

Jos puhutaan esimerkiksi hyvän runkosarjan pelanneesta Los Angeles Kingsista, josta on puhuttu yhtenä potentiaalisena kiinnostujana Saroksen palveluksista, niin voi kysyä olisiko ruoho sitten kuitenkaan kuinka oleellisesti vihreämpää sillä puolen aitaa? Olisiko se sitä esimerkiksi toisessa esillä olleessa seurassa Ottawa Senatorsissa?

Jossain muualla näkymä voisi olla paljonkin kirkkaampi, mutta yhtä lailla riskit ovat olemassa myös uudessa seurassa. Se on kuitenkin selvää, että lähes jokainen seura saisi paremman maalivahdin kuin sillä nyt on, jos se Saroksen saisi haaviinsa.