Red Bullin hurjassa saldossa on vilpin ilkeä sivumaku ja siitä määrätty naurettava sakko

Ma Verstappen otti Spassa jo kahdeksannen peräkkäisen voittonsa.

Formula 1

Red Bullin hurjassa saldossa on vilpin ilkeä sivumaku ja siitä määrätty naurettava sakko

Kuinka paljon Red Bullin ylivoimaisuuteen vaikuttaa se, että talli ylitti kuuluisassa skandaalissa kulukaton vuonna 2021?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.7.2023 | KUVAT All Over Press

Max Verstappen otti jo kahdeksannen peräkkäisen voittonsa formula ykkösten MM-sarjassa, kun hollantilainen ajoi voittoon Belgian GP:ssä. Red Bullin kaksoisvoiton varmisti Sergio Perez. Red Bull on voittanut nyt kaikki kauden 12 kisaa.

ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan Red Bullin ylivoimaisessa on ilkeä sivumaku. Talli rikkoi toissa vuonna auton kehitystyössä FIA:n määräämää kulukulukattoa, mutta sai ylityksestä vain seitsemän miljoonan dollarin sakot.

”Sakot olivat naurettavat. Kun niistä ilmoitettiin, muut tallit purnasivat niiden pienuudesta ja siitä, etteivät ne vaikuta mitenkään. Nyt nähdään, että tallit olivat oikeassa. Red Bull mennä porskuttaa – ei tokin yksin kulukattoylityksensä takia, mutta totuus on se, että Red Bull sai etua muihin talleihin verrattuna rikkomalla sääntöjä.”

”Sakkojen olisi pitänyt olla aivan eri maailmasta, koska kysymys oli kuitenkin äärimmäisen vakavasta ja kilpailua vääristävästä rikkomuksesta. Kun McLaren varasti kilpailijoiltaan teknistä tietoa, he saivat 100 miljoonan dollarin sakot. Se tuntui oikeasti, mutta ei McLarenin taru siihen loppunut. Nyt Red Bull päästettiin kuin koira veräjästä ja nyt kaikki siunailevat sen ylivoimaisuutta”, Mustakari sanoo.

Manchester United to win the English Premier League 2023/2024. Check all the odds for new season and play at Stake.com!

Mustakarin mukaan Red Bullin naurettavilla sakoilla on ollut toinenkin seuraus.

”Sisäpiirissä on puhuttu jo pidemmän aikaa, että monet tallit ovat tietoisesti rikkoneet kulukattosääntöä. Nytkin tutkinnan alla kulukattorikkeistä on kuulemma useampi talli ja on mielenkiintoista nähdä, miten tällä kierroksella sakkojen kanssa käy, jos sieltä löytyy merkittäviä rikkeitä. Skaalaa on vaikea muuttaa, kun tallin nimi vaihtuu.”

F1-sarja jää nyt kolmen viikon kesätauolle. Sarja jatkuu Hollannissa kuun lopulla.

”Tauko on tärkeä lajin parissa työskenteleville. F1-kausi on nykyään niin pitkä, että se vaatii työntekijöiltään paljon. Ennen kausi kesti maaliskuusta syyskuulle. Nykyään kisoja on paljon enemmän. Sikäli kausi on helpompi kuljettajille kuin esimerkiksi Mika Häkkisen aikaan, että kisojen jälkeen ei ajeta enää testejä 4-5 päivää. Silti kovat matkustusaikataulut ovat rankkoja kuskien kehoille. Aikaerot sotkevat elimistöä.”

”Myös tehtaiden henkilökunta pääsee nyt lomille. Sekin on varmasti hyvin toivottua aikaa. Tehtaillakin painetaan tässä lajissa ympäripyöreitä päiviä. Menestys F1-sarjassa vaatii paljon uhrauksia – niin kuskeilta kuin muilta työntekijöiltä”, Mustakari sanoo.