Red Bullin Kauniit ja rohkeat -skandaaliin on pakko saada joku ratkaisu pikaisesti

Bahrainin kisa päättyi Red Bull -leirissä iloisiin tunnelmiin, vaikka Christian Hornerin ja Max Verstappenin ympärillä kiehuikin kulisseissa.

Formula 1

Red Bullin Kauniit ja rohkeat -skandaaliin on pakko saada joku ratkaisu pikaisesti

Red Bullia ravistelevalla Horner-skandaalilla saattaa olla dramaattisia seurauksia ennen kuin tilanne saadaan rauhoitettua.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.3.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bullilla talven aikana päällä ollut Horner-show on osoittautumassa valtataisteluksi juomajätin sisällä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ennustaa, että mitä vain voi vielä tapahtua niin tallipäällikölle kuin koko tallille – ja koko yritykselle.

”Tästä on muodostunut oikea tosi elämän Kauniit ja rohkeat. En tiedä kuinka törkyisiä tallipäällikkö  Christian Hornerin lähettämät viestit ovat sitten ihan oikeasti olleet, mutta lumipallon ne ovat saaneet vyörymään. Tässä taitaa heilua urakalla niin hänen oma paikkansa tallissa kuin juomajätin pomojen arvovalta ”, Mustakari uskoo.

”Ennen pitkää Red Bullin on yrityksenä mietittävä omaa imagoaan. Tältäkö se haluaa näyttää ihmisten silmissä ja mielissä. Lisääkö tämä juomien myyntiä?”

”Mielikuvaan on tällaisen suomalaisen perusjäärän mielessä tulossa kovaa vauhtia jo iso tahra. Eikä yritysimagon kannalta näytä hyvältä sekään, että tallin valovoimaisimmasta tähdestä, Max Vertappenista, kirjoitettavat otsikot kertovat hänen harkitsevan siirtymistä Mercedekselle, sen sijaan, että kerrottaisiin kuinka hän voitti kauden avauskisan.”

”Foorumeilla pohditaan koko ajan kovaäänisemmin jo sitäkin, haluaako sarjan kovin tekninen taituri, Adrian Newey, jatkaa tallissa. Ottajia hänelle olisi oikealla ja vasemmalla.”

Red Bull on ollut sarjassa kaudesta 2005 lähtien ja Horner on luotsannut sitä alusta asti. Tallipäällikön välit toisen pomon, Helmut Markon, kanssa eivät ole olleet kaikkein parhaimmat sitten Red Bullin omistajan Dietrich Mateschitzin pari vuotta sitten tapahtuneen kuoleman jälkeen. Mielipiteet kalisivat jo viime kaudella, mutta Markon uskottiin vähitellen siirtyvän eläkkeelle. Hän on jo 80-vuotias.

”F1 on lajina olemassa eri tahojen imagon kiillottamista varten. Kun tällainen soppa syntyy ja eskaloituu, alkavat monet markkinointipomot varmasti miettiä, kiillottuuko se oman tuotteen imago tässä vai ei. Red Bull ei enää itse kanna ihan kaikkia kustannuksia talleistaan. Se on saanut mukaan paljon merkittäviä sponsoreita. Ennen pitkää nämäkin tukijat saattavat saada päähänsä täysin muita yhteistyöajatuksia.”

”Se, kuinka pahan kolhun Red Bull tästä kokonaisuutena ottaa, riippuu yrityksen johdon toimista. Red Bull elää selvästi muutoksen aikaa koko konsernin tasolla.”

”Aiempi iso sisäinen riitatilanne F1-sarjassa, joka tulee mieleen tapahtui McLarenilla. Siinä seurattiin lopulta Ron Dennisin savustamista tallista ulos. Niin tapahtui ja seurauksena myös tallin F1-tulokset notkahtivat pitkäksi aikaa.”

”Yksi taho joka tästä varmasti nauttii, on Netflixin F1-sarja. Voiko tarina enää saippuaoopperammaksi käydä? Sarjan katsojaluvut olivat jo jyrkässä laskussa, mutta tällainen show nostaa niitä saletisti. Tämä soppahan on kuin tilattu tv-tuotantoa varten”, Mustakari sanoo.