Red Bullin ylivoima ei näytä horjuvan – Valtteri Bottaksen taivaalla pientä aurinkoa

Max Verstappen näytti Bahrainin testeissä, että Red Bull jatkaa siihen, mihin se viime kaudella jäi.

Formula 1

Red Bullin ylivoima ei näytä horjuvan – Valtteri Bottaksen taivaalla pientä aurinkoa

Bahrainin testiviikko on osoittanut, ettei Red Bullin ylivoima ole kadonnut mihinkään. Tallin taivaalla on kuitenkin edelleen synkkä pilvi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Bahrainin tämän viikon F1-testit ovat alkusoitto kuninkuusluokan kauden avaukselle. Ajetuilla testikierroksilla tutut nimet olivat tuloslistojen yläpäässä – ja alapäässä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei testitulosten perusteella usko kärjen järjestyksen järisyttävästi muuttuvan tulevalla kaudella.

”Näyttäisi vahvasti siltä, että siitä jatketaan mihin syksyllä jäätiin. Red Bullin menopeli on tälläkin kaudella vahva ja vaikuttaa siltä, että etenkin Max Verstappen on muille kuskeille jälleen erittäin vaikea lyötävä”, Mustakari näkee.

”Itse kisat kertovat sitten vielä enemmän voimasuhteista, mutta Red Bullin ongelmat ovat kyllä muilla osa-alueilla kuin radalla.”

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner on yhä Red Bullin sisäisen tutkinnan alla käytöksestään työyhteisössä. Hän on vakuuttanut syyttömyyttään mihinkään epäasialliseen käytökseen.

”Hornerin tekemiset ovat vaikuttaneet vähintäänkin huomioarvollaan Red Bull -tallin tämän viikon testisessioon. Varmasti tallin työntekijöissä on tiettyä hermostuneisuutta, mutta Hornerin osuus itse auton suunnittelussa on kuitenkin ollut pieni, joten teknisesti kohu ei puraise.”

”Jos Horner potkut lopulta saa, on mielenkiintoista nähdä mitkä johtopäätökset tekninen velho Adrian Newey tekee. Lähteekö hänkin sitten mieluummin toisen intohimonsa, eli purjeveneiden pariin.”

FIA ja Liberty Media ovat jo väsyneitä Horner-jupakkaan ja ovat pyytäneet sille pikaista päätöstä.

”Eihän tämä imagollisesti ole sitä, mitä lajin omistajaporras haluaa – ei F1:sten johto, eikä Red Bullin johtokaan.”

Valtteri Bottas ajoi harjoituksia testien jokaisena päivänä. Mustakarin mukaan Bottaksen Kick Sauber vaikuttaa ihan ok autolta.

”Jos uusi auto on heti testeissä nopea ja talli pystyy hyvään kehitystyöhön kauden aikana, on voittamaton yhtälö aika valmis. Viime kaudella nähtiin, että muutama talli aloitti kauden vahvasti, mutta putosi sitten kehitysvauhdista ja tuloksena oli menon hiipuminen ja tulostason putoaminen”, Mustakari muistuttaa.

”Neljä viime kauden heikointa tallia tuntuisi olevan häntäpäässä kuitenkin yhä edelleen. Bottas on ollut testeissä aika odotetun tasoinen. Pientä kehittymistä on havaittavissa verrattuna viime vuoden takaiseen ja varsinkin verrattuna Williamsiin, Visaan ja Alpineen.”

”Bottas tarvitsee kuitenkin näyttöpaikkoja jo pelkästään oman uransa jatkon vuoksi. Hän on useasti vakuuttanut, että ajohaluja vielä olisi tulevinakin vuosina, joten eniten juuri hän taitaa toivoa, että autolla pystyy lyömään muitakin talleja kuin Haasin. Alpine ja Williams olisivat jo merkittäviä päänahkoja.”

”Bottas jäi jonkin verran kärkitallien ajoista keskiviikon ja torstain testeissä, mutta esimerkiksi torstaina hän keskittyi myös kisasimulaatioharjoituksiin, jotka sujuivat ihan hyvin ja osin jopa iloisesti. Bottas kilpaili vedoissaan tasaisesti jopa   McLarenin Lando Norrisin ja Alpinen Esteban Oconin kanssa.”

”Näen, että pientä kehittymistä vuoden takaiseen Bottaksen autossa on tapahtunut. Mihin se lopulta riittää, on eri asia”, Mustakari sanoo.