Red Bullit ovat startanneet karkumatkalle, mutta Lewis Hamiltonin selkä varasti shown

Red Bullin Max Vertappen ajoi ylivoimaiseen voittoon Bakun katuradalla sunnuntaina.

Formula 1

Red Bullit ovat startanneet karkumatkalle, mutta Lewis Hamiltonin selkä varasti shown

Max Verstappen ajoi Azerbaidzhanin GP:n ylivoimaiseen voittoon sunnuntaina. Romurallia ei radalla nähty, mutta molempien Ferrarien keskeyttäminen oli yllätys. Ikoninen F1-toimittaja Erkki Mustakari ihmetteli myös Lewis Hamiltonin toimintaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.6.2022

Max Verstappen vankisti MM-johtoasemaansa voittamalla uransa ensimmäistä kertaa Azerbaidzhanin GP:n. Red Bullien menestyksen kruunasi kaksoisvoitto, kun Sergio Perez oli kisassa toinen.

”Kilpailu oli tylsä. Voitosta tappeleville riitti ajo pelkästään puolikaasulla. Surullisinta oli, että molemmat Ferrarit keskeyttivät. Se ei tee sarjalle hyvää, että jo tässä vaiheessa kautta yksi talli on nappaamassa irtiottoa tähän malliin. Vaikuttaa, että muiden mahdollisuudet pistää hanttiin ovat jopa varsin heikot. Red Bull on onnistunut työssään ja hallitsee nyt sarjaa”, Mustakari vetää yhteen.

Ferrari koki katastrofin, kun kisaa johtanut Charles Leclerc joutui keskeyttämään kierroksella 21 moottorin pamahtaessa. Tallin toinen kuski, Carlos Sainz, ehti ajaa vain yhdeksän kierrosta ennen kuin matka katkesi hänelläkin tekniseen vikaan.

”Ferrarilla on ollut hyvä alkukausi ja hyvät aika-ajot, joten tämä oli heille todellinen märkä rätti kasvoille.”

”Ferrarilla on nyt kyllä isompi moottoripäänsärky käsillä, siitä kertovat muut kisan keskeyttäjät. Ferrarin moottorit eivät kestä. On selvää, että Ferrarilla on lihaksia, joilla korjata moottoriongelmat, mutta oikeiden lääkkeiden löytäminen nopeasti on ratkaisevassa roolissa menestyksen suhteen.”

Valtteri Bottas jäi ilman MM-pisteitä toista kertaa tällä kaudella. Bottas oli kisan 11:s. Tallikaveri Zhou Guanyu joutui keskeyttämään kisan teknisen vian vuoksi.

”Bottaksen esitys oli kokonaisuutena heikko. Hän oli hitaimpien autojen joukossa. Hän päätyi silti sijalle 11 ja sitä ei tarvitse hävetä, mutta olisihan se ollut parempi, jos vauhtia olisi löytynyt sen verran, että olisi ottanut kymppisijan ja sen yhden MM-pisteen. Tallista ei ole kunnolla avattu tämän hetkisen ongelman nimeä. Vauhtia ei kuitenkaan nyt ollut.”

Mersut tulevat

Mercedeksen George Russell oli kisan kolmas ja Lewis Hamilton neljäs.

”Mercedeksen sijoitukset kertoivat, että viisasten kivet ovat tallissa löytymässä. Aluksi ne ovat pieniä kiviä, mutta edes joitain edistysaskelia otetaan. George Russell on huikea ja motivoitunut kuski. Hänelle jo kolmas podium-sija tällä kaudella ja tällä autolla. Auton ero Red Bulliin on silti vielä järkyttävän suuri.”

Lewis Hamilton valitteli tiimiradioon auton pomppimisesta tulleita selkäkipuja jo kisan aikana, ja lopulta hänen oli hankalaa nousta kisan jälkeen autosta pois.

”Hamiltonin kohdalla olisi kiva tietää, kuinka paljon selkäkivusta oli todellista tuskaa ja kuinka paljon brittiläistä showta. Autosta noustessa hänellä oli varmasti fyssari lähellä, joka olisi voinut häntä auttaa, mutta ei niin tehnyt. Hamiltonin neljäs sija oli kuitenkin sekin piristävä indikaatio Mersun kehityksestä.”