Ilves on ladattu hurjalla materiaalilla – valmennuksella on kuitenkin vielä paljon todistettavaa

Petri Kontiolan viimeinen kausi voi olla kova sytyke Ilveksen taistelulle tulevalla kaudella.

JääkiekkoLiiga

Ilves on ladattu hurjalla materiaalilla – valmennuksella on kuitenkin vielä paljon todistettavaa

Ilveksessä on lyhyessä ajassa tullut yksi Liigan suurista. Nyt siltä odotetaan viimeistä loikkaa aivan terävimmälle huipulle. Valmennusta lukuun ottamatta kaikki muu onkin siihen valmista.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 10.9.2022 | KUVAT Jussi Saarinen / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Tampereen Ilves

Joukkueen materiaali

Maalivahtiosasto on kunnossa. Tshekin maajoukkuevahti Marek Langhamer on terveenä ollessaan ykköstorjuja ja 21-vuotias venäläinen Vadim Zherenko on kakkosmies. Kummankin torjuntaprosentit olivat viime kaudella karvan yli yhdeksänkymmenen, mutta Ilveksen rohkean pelitavan takana nuo prosentit saattaisivat heikommalla veskarilla valahtaa äkkiä alemmaskin.

Sen lisäksi, että puolustus on laaja ja laadukas, se on erinomaisesti roolitettu. Les Lancaster liikuttaa kiekkoa taitavasti. Ruotsin nuorisomaajoukkueista tuttu Leo Lööf on nuoresta iästään huolimatta loistava yleispuolustaja.

Jyrki Jokipakka on Liigan mittapuulla loistava ja ehkä hieman aliarvostettukin hankinta. Kokemusta riittää niin NHL:stä, KHL:stä kuin maajoukkuepaidastakin.

Kymmenkunta liigatason puolustajaa pitävät huolen, että kilpailua pelipaikoista riittää.

Yhtä lailla laadusta, laadukkuudesta ja roolituksesta kehut kuuluvat myös hyökkäyspäälle. Kapteeni Eemeli Suomi on Ilveksen sekä pelillinen että henkinen sydän.

Petri Kontiolan ylivoimaosaamista on turha vähätellä. Lisää bensaa klassisen sentterin liekkeihin heittää tieto siitä, että tämä on myös Kontiolan uran viimeinen kausi. Samalla Ilves haluaa voittaa Kontiolalle, joka ei aikuistasolla ole suurilla pokaaleilla juhlinut.

Henrik Haapala lienee vielä Kontiolaakin isompi palanen Ilveksen ylivoimapeliin juonikkuudellaan.

Myös roolipelaajia löytyy. Tommi Tikka iskeytyi Ilves-perheen sydämiin jo CHL-peleissä tulisella luonteellaan. Eetu Tuulola opetteli taistelemaan Calgary Flamesin farmissa, ja on valmis kamppailemaan nyt Ilveksen nutussa.

Matias Mäntykivi oli jo viime kaudella keskikaistalla erinomainen ja nuorelta pelaajalta voi tulla vielä yksi steppi ylöspäin.

Valmennus

Jouko Myrrä on Ilveksen tulevan kauden suurin kysymysmerkki. Jo viime kaudella Myrrällä oli käsissään vahva materiaali. Eikä Ilveksen tulos ollut missään nimessä huono. Tamperelaiset pelasivat vahvan runkosarjan sijoittuen lopulta kolmanneksi.

Myös pudotuspelien jälkeen sijoitus oli sama ja Ilves juhli viimeisen ottelunsa jälkeen mitalia. Jotain jäi silti uupumaan.

Ilves viihdytti, sen otteluissa tehtiin paljon maaleja ja katsomot täyttyivät kiitettävästi. Enemmänkin oli silti otettavissa.

Ilves osoittautui monesti naiiviksi. Esimerkiksi pudotuspelisarjassa Kärppiä vastaan Lauri Marjamäki laittoi käytännössä todella repaleisen Kärpät ainoastaan puolustamaan. Se riitti lopulta seitsemännen ottelun jatkoajalle ja aivan senttimetrien päähän välieräpaikasta.

Ilves ja Myrrä olivat viimeistään paljastuneet.

Lopulta Kärppiä tiiviimpi TPS oli välieräsarjassa jopa selvästi parempi. Jussi Ahokas hyvänä valmentajana hyydytti Myrrän flow-jääkiekon eikä Ilvekselle jäänyt lopulta juuri mitään käteen. Vaikka Ilveksen erikoistilanteet olivat valovuoden vastustajaansa edellä, ei se silti ollut lopulta kovin lähellä TPS:n horjuttamista.

Odotukset ja realismi

Viime kaudella Ilves voitti ensimmäisen mitalinsa 21 vuoteen. Se riitti viime kaudella, mutta enää se ei riitä.

Seuraava askel pitäisi kuitenkin ottaa tilanteessa, jossa kilpailijat ovat vahvistuneet myös merkittävästi. Myrrän valmennustiimeineen pitää osoittaa tulevalla kaudella jotain, mitä se ei ole aiemmin näyttänyt, että Ilves voisi todellisuudessa sen askeleen ottaa.

Materiaali on kuitenkin niin vahva, että kärkikahinoihin Ilves kuuluu tulevalla kaudella varmasti.

Arvio

Ilves on valmennusmurheistaan huolimatta kovin haastaja kärkikaksikon takana. Sijoitus runkosarjassa napsahtaa välille 3­–6.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Kolmantenatoista vuorossa on Tampereen Ilves.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: Ilves, TPSLukko, HIFKKooKooHPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport