Ricardo Duarte voi nostaa AC Oulun taistelemaan jo ensi kaudella ylemmän loppusarjan paikoista

Opara Lucky Onyebunchilla ja AC Oululla on riittänyt tällä kaudella puhaltamista Veikkausliigassa.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Ricardo Duarte voi nostaa AC Oulun taistelemaan jo ensi kaudella ylemmän loppusarjan paikoista

Jos AC Oulu pystyy säilyttämään Ricardo Duarten johdolla sarjapaikkansa, se voi taistella jo ensi kaudella ylemmän loppusarjan paikoista Veikkausliigasta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.10.2021 | KUVAT All Over Press

AC Oulu kuuluu tällä kaudella niihin Veikkausliiga-joukkueisiin, jotka ilmoittivat jo ennen kauden päätöstä vaihtavansa valmentajaa ensi kaudeksi.

Kaikki näytti selvältä, kunnes Oulussa syntyi pienimuotoinen kohu, kun Jyrki Ahola saikin lähteä jo kesken kauden ja hänen tilalle palkattiin etuajassa Gnistanissa hyvää työtä tehnyt portugalilainen Ricardo Duarte.

Ahola nosti oululaiset Veikkausliigaan ja sai tällä kaudella jatkaa huonoista tuloksista huolimatta AC Oulun puikoissa syyskuun lopulle. Sitä, mikä olisi ollut paras tapa toimia tässä tilanteessa, voidaan spekuloida loputtomasti. AC Oulun kannalta olennaista on kuitenkin se, että se palkkasi itselleen erittäin osaavan valmentajan – ja Oululla on edelleen hyvät mahdollisuudet säilyttää sarjapaikkansa Veikkausliigassa.

Viikonvaihteessa trillerimäinen kierros Veikkausliigassa. Ja Expektiltä parhaat kertoimet kaikkeen jalkapalloon!

Tärkein asia Duarten palkkaamisessa on kuitenkin se, että hänellä on kykyä kehittää AC Oulun toimintaa kokonaisvaltaisesti ja nostaa AC Oulu pelaamaan Veikkausliigassa ihan muista sijoista kuin tällä hetkellä. Nyt kysymys on vain siitä, jatkuuko se työ suoraan ensi kaudella Veikkausliigassa vai joutuvatko Duarte ja Oulu hakemaan vauhtia Ykkösestä.

Duarten valinnassa on hyvää myös se, että AC Oulu ei lähtenyt tähän Suomessakin nähtyyn valmentajien tuolileikkiin mukaan ja soittelemaan esimerkiksi Palloliittoon, josko joku ö-mapin suojatyöpaikkavalmentaja olisi kiinnostunut lähtemään ottamaan vastuuta. Tämä rekrytointi osoittaa sen, että Oulussa pyrittiin oikeasti löytämään Aholalle hyvä seuraaja.

***

41-vuotias Duarte on itsekin ollut Palloliitossa töissä valtakunnallisena koulutuspäällikkönä. Hän kuitenkin turhautui ja palasi Portugaliin. Viime vuoden elokuussa Duarte otti komentoonsa Ykkösessä vaikeuksissa olleen Gnistanin, jonka hän nosti kuiville ja luotsasi tällä kaudella Ykkösen ylempään loppusarjaan.

Duartella oli Gnistanissa vastaava tilanne edessään kuin Oulussa. Silloin hänellä oli kuitenkin enemmän aikaa, mahdollisuus vahvistaa joukkuetta ja treenauttaa joukkuetta useamman viikon ajan.

Pelasin itse viime kaudella Gnistanissa ja pääsin seuraamaan Duarten työtä aitiopaikalta. Hän muutti Gnistanin toimintakulttuurin täysin, vaikka kyseessä oli täysin puoliammattilaisjoukkue. Oli hienoa päästä pelaamaan kausi loppuun osaavissa ohjissa. Duarten tekemän työn lopputulos oli looginen: onnistuimme säilyttämään sarjapaikkamme.

Oulussa Duartella ei ole aikaa tehdä merkittäviä muutoksia tai vaikuttaa juurikaan joukkueen fyysiseen suorituskykyyn. Samoin pelaajahankintoja ei enää tässä vaiheessa kautta pysty tekemään. Vaaditaan siis nappisuoritus niin Duartelta kuin pelaajiltakin sarjapaikan säilyttämiseksi.

***

Duarte pystyy osaavana valmentajana laittamaan joukkueen peruspalikat kuntoon puolustussuuntaan pelattaessa. Se on asia, josta Duarte on vuorenvarmasti työnsä Oulussa aloittanut.

Hyökkäyspelissä mahdollisuudet tässä aikaikkunassa lepäävät erikoistilanteissa. Niissä onnistuminen on yksi Oulun tärkeimmistä osa-alueista loppukauden peleissä.

Duarten on oltava – mitä hän varmasti onkin – myös maltillinen. Liika informaatio valmentajalta tällaisessa kovan paineen tilanteessa rajallisella ajalla saattaa vain sekoittaa ja heikentää peliä, kun pelaajat miettivät päänsä puhki, kuinka toimia kentällä.

Duartella on varmasti jokaiseen otteluun selvä pelisuunnitelma. Kaikki kulminoituu nyt siihen, miten hyvin pelaajat pystyvät toteuttamaan pelisuunnitelmaa kentällä. Oulun säilymisen kannalta olennainen asia onkin juuri pelaajien kyky omaksua Duarten opettamat asiat nopeasti ja se, kuinka hyvin pelaajat syttyvät tähän uuteen prosessiin.

Pelaajien kannalta Duarten tulo Ouluun on suuri mahdollisuus myös heidän omaa tulevaisuuttaan ajatellen. Jalkapallossa on eri tasoisia valmentajia, eikä hyvän valmentajan alaisuuteen pääseminen edes koko uran aikana ole mikään itsestään selvä asia – ei edes silloin, vaikka pelaaja siirtyisi pelaamaan ulkomaille.

Oulussa pelaajilla on nyt erinomainen mahdollisuus päästä kokemaan ja näkemään, millaista on pelata ja tehdä töitä hyvän valmentajan alaisuudessa. Toivottavasti moni pelaaja tarttuu tähän mahdollisuuteen, tekee kovasti töitä ja antaa itselleen mahdollisuuden kehittyä pelaajana.

Valmentajan osaamisesta homma ei ainakaan ole kiinni.

***

Duarten ja Oulun on ylitettävä nyt kuitenkin ensimmäinen este – Veikkausliigan sarjapaikan uusiminen.

Duarten ensimmäisessä ottelussa AC Oulu hallitsi kenttätapahtumia IFK Mariehamnia vastaan, mutta hävisi 1–2. IFK iski tehokkaasti vastahyökkäyksistä tekemällä 0,61 maaliodotteella kaksi maalia. Oulu joutui tyytymään lievään alisuoritukseen tekemällä 1,24:n xG:llä yhden maalin.

Tunnustan rehellisesti, että odotan malttamattomana, millainen AC Oulu olisi ensi kaudella Veikkausliigassa, kun Duarte saisi tehdä joukkueen kanssa töitä koko talven. Sarjapaikan uusiminen ei ole kuitenkaan selvää ja tässä kohtaa on kunnioitettava tulosta, olipa se sitten mikä tahansa.

AC Oulu on nyt Veikkausliigassa toiseksi viimeisenä ja ero edellä olevaan Hakaan on jo seitsemän pistettä. Todennäköisyys sille, että AC Oulu joutuu karsimaan on siis suuri, ja kaksiosaisessa karsintaottelussa Ykkösen toiseksi parasta joukkuetta vastaan – RoPS tai TPS – marginaalit ovat pienet.

Jos joku kuitenkin pystyy kääntämään ne marginaalit AC Oulun eduksi, se joku on juuri Duarte.

Siksi ennustankin Oulun säilyttävän sarjapaikkansa tavalla tai toisella – ja ensi kaudella Oulussa nähdään mielenkiintoista jalkapalloa pelaava joukkue, joka taistelee jopa ylemmän loppusarjan paikoista.

Ainakin todennäköisyydet ovat sen kannalla.