Riita Ruudun tv-rahoista repii pesäpalloa – huippuseurat haluavat irtautua Pesäpalloliitosta

PesäpalloViistopolkumies

Riita Ruudun tv-rahoista repii pesäpalloa – huippuseurat haluavat irtautua Pesäpalloliitosta

Superpesis-seurat harkitsevat irtautumista Pesäpalloliitosta. Syynä on tv-rahojen jakaminen. ja turhautuminen Pesäpalloliiton halvaantuneeseen toimintaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.7.2022 | KUVAT All Over Press

Pesäpallon kulisseissa on ajauduttu jälleen tuttuun tilanteeseen – repivään riitaan huippuseurojen ja Pesäpalloliiton välillä siitä, miten Pesäpalloliiton toiminta pitäisi organisoida ja miten pesäpallon kasvavat tulovirrat pitäisi jakaa ja käyttää.

Erityisen kuuma puheenaihe on Sanoma Oy:n kautta tulevat tv-rahat. Ruudun sopimus tuo Pesäpalloliitolle tällä hetkellä arviolta noin 100 000 euron vuositulot, mutta summa on ElmoTV:n tietojen mukaan nousemassa merkittävästi ensi vuonna ja tv-rahojen uskotaan tuovan Pesäpalloliitolle vuosien 2023-2025 aikana yhteensä jopa yli miljoona euroa.

Huippuseuroja hiertää kuitenkin kaksi asiaa. Sanoman mukaan pesäpallo on sen seuratuin ja katsotuin palloilusarja, mutta kotimaisten jalkapallosarjojen sopimus on silti suurempi kuin pesäpallon sopimus. Seuroja jyrsii vielä enemmän se, että jalkapalloseurat saavat omasta sopimuksestaan osansa, mutta Pesäpalloliitto ei maksa seuroille mitään.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Kun tämän päälle lisätään kaikki muut markkinointitulot, joiden merkittävänä veturina toimii juuri huippupesäpallo, huippuseurojen kiukku on helppo ymmärtää – varsinkin kun osa huippuseuroista on muutenkin tuskastunut Pesäpalloliiton toimintaan ja päätöksentekoprosesseihin.

Siksi huippuseurojen keskuudessa on voimistunut ajatus Pesäpalloliitosta irtautumisesta ja oman Superpesis Oy:n kaltaisen organisaation perustamisesta. Pesäpalloliitto on kuitenkin tyrmännyt ajatuksen ja korostanut, että Pesäpalloliitto ei olisi enää valmis tekemään nykyisiä tukitoimia, kuten ottelu- ja tuomariohjelmien laatimista ja tilastojen tekemistä.

Tässä kohtaa on kuitenkin pakko kysyä, miksi yhteistyö ei olisi muka mahdollista, jos se oli mahdollista liki 30 vuotta Superpesis Oy:n aikana?

***

Pesäpalloliikkeen sisällä vallitsi pitkään eräänlainen linnarauhan aika. Pesäpalloliitto hoiti omaa sarkaansa ja vuonna 1989 perustettu Superpesis Oy hoiti omaansa. Pesäpallolle meni 90-uvulla kovempaa kuin koskaan aikaisemmin ja kaikki olivat tyytyväisiä tehtävien jakoon ja rahanjakoon.

Vaikka vuoden 1998 sopupeliskandaali oli kova takaisku pesäpallolle, pesäpalloliike kesti senkin – mutta sitten alkoivat vaikeudet. Monet seurat Sotkamon Jymyn johdolla alkoivat tuskastua Pesäpalloliittoon ja tilanne kärjistyi 2010-luvlla. Lopulta tilanne ajautui Superpesis Oy:n alasajoon ja sulauttamiseen Pesäpalloliittoon vuonna 2019.

Superpesis Oy:tä syytettiin huonosta asioiden hoidosta ja sitä sanottiin uhkaavan konkurssi. On totta, että Superpesis Oy:n operatiivinen johto oli epäonnistunut pahasti työssään, mutta monissa huippuseuroissa ollaan edelleen sitä mieltä, että Superpesis Oy:n tilanne myös haluttiin saada näyttämään huonommalta kuin mitä se todellisuudessa oli.

Huippuseuroissa kyti edelleen kapinahenki, kunnes Pesäpalloliitolle tehtiin uusi strategia ja johtokuntaan uusittiin. Etenkin Joensuun Mailan Ari Monosen nousu varapuheenjohtajaksi nähtiin huippuseuroissa uuden aikakauden alkuna, mutta todellisuus osoittautui toiseksi.

Mononen oli muun muassa luvannut avata kaikki ”salaiset sopimukset”, jotka kaiversivat huippuseuroja – mutta sopimukset pysyvät edelleen samojen säppien takana. Monosen toimintaan ollaan muutenkin huippuseuroissa pettyneitä ja myös Monosen itsensä on nähty turhautuneen siihen, kuinka amatöörimäisellä pohjalla Pesäpalloliiton päätöksentekoprosessit ovat.

Tilannetta ei ole helpottanut myöskään se, että Pesäpalloliitosta ovat vuoden sisällä lähteneet kaksi sen vahvinta osaajaa, myyntijohtaja Jonne Kemppainen ja kehitysjohtaja Mikko Huotari. Kemppainen tosin hoitaa edelleen Pesäpalloliiton myyntiä oman yrityksensä kautta. Molempien avaintekijöiden lähdön takana oli turhautuminen Pesäpalloliiton johtoon.

Uutta toiminnanjohtajaa Vesa Rämetin luonnehditaan mukavaksi mieheksi, joka ymmärtää ja kuuntelee kaikkia seuroja – myös Superin seuroja –, mutta jolla on kuitenkin valitettavan pieni työkalupakki asioiden korjaamiseksi.

***

Nyt kriisi on kuitenkin eskaloitumassa. Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja Harri Lehto – joka on siviiliammatiltaan juristi – on lähettänyt Pesäpalloliiton johtokunnalle kirjeen, jossa hän vaatii selvitystä ja päätöksiä siitä, kuinka Pesäpalloliitolle tulevat tv-rahat ja muut tulot jatkossa jaetaan.

Lehdon taakse on asettumassa ElmoTV:n tietojen mukaan lähes kaikki miesten Superin seurat. Joensuun Mailan kanta ei ole tiedossa, sillä JoMa on ajautunut Ari Monosen johdolla eräänlaiseen paitsioon eikä ole enää aktiivinen keskustelija muiden Superin seurojen kanssa. Toinen mielenkiintoinen seura on Seinäjoen JymyJussit, jonka pääomistaja Ossi Viljanen oli keskeisessä roolissa vanhan tv-sopimuksen neuvotteluissa ja tv-rahojen ohjaamisessa Pesäpalloliiton kohuttuun puskurirahastoon. Viljanen on ollut neuvottelemassa myös nykyistä Sanoma-sopimusta.

Tilanne on ajautumassa nyt sellaiseksi, että Pesäpalloliiton ja huippuseurojen yhteentörmäystä ei voi enää välttää. Kysymys on enää siitä, miten raju tuo yhteentörmäys tulee olemaan ja mitä siitä seuraa.

Vaikka huippuseuroissa ollaankin tyytymättömiä Pesäpalloliiton toimintaan, Pesäpalloliitolle nähdään kuitenkin oma roolinsa ruohonjuuritason ja järjestötason toimijana. Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa kasvatustyö, nuorisopesäpallon organisoiminen ja siihen liittyen pesisleirit sekä alueiden ja seurojen kehittäminen.

Huippuseurat katsovat kuitenkin, että niiden toiminnassa kysymys on miljoonaluokan liiketoiminnannasta, jonka hoitamiseen Pesäpalloliiton halvaantunut ja vanhoillinen päätöksentekojärjestelmä ei sovellu.

Tilanteen ratkaisua on turha ennakoida, sillä syksyllä liitossa myrskyää muutenkin. Ennusmerkit viittaavat tällä hetkellä siihen, että Pesäpalloliiton nykyinen puheenjohtaja Ossi Savolainen ja monet muut johtokunnan jäsenet ovat jättämässä paikkansa johtokunnassa. Myös liitossa vahvassa rooliin ottaneen Ari Monosen kohtalo on auki.

Sekin alkaa näyttää selvältä, että tällä kertaa huippuseuroja ei saada enää ruotuun pelkillä sanoilla ja lupauksilla. Siksi on ilmeisestä, että jollakin tavalla Superpesis-seurojen valta tulee kasvamaan ja ne saavat jatkossa suuremman siivun tv-rahoista ja muista tuloista. Tarkoittaako se Superpesis Oy:n polkaisemista uudelleen henkiin vai Pesäpalloliiton alla toimivan oman organisatorisen elimen perustamista, jää nähtäväksi. Näin homma ei voi kuitenkaan enää jatkua.