Pelin henki on julma – Superpesiksen suora putoaja löytyy karusta kolmikosta

Alajärvi pääsi tuulettamaan Vimpeliä vastaan maanantaina, mutta voimat eivät riittäneet pisteisiin asti.

Pesäpallo

Pelin henki on julma – Superpesiksen suora putoaja löytyy karusta kolmikosta

Superpesiksen putoamistaistelu on kallistumassa kolmen hevosen kilpajuoksuksi putoamista vastaan. Pekka Arffman avaa, missä mennään.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.7.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Imatra lainasi viideksi otteluksi Manse PP:stä Konsta Hyötyläisen. Jo aiemmin IPV otti lainalle Aapo Kinnusen Kouvolasta. Pekka, panokset ilmeisesti kovenevat putoamistaistelussa?

Kovenevat ilman muuta. Vaikka näillä kaikista pahimmassa puristuksessa olevilla joukkueille on alempi jatkosarja mukaan lukien jäljellä 11-13 ottelua, niin sarjan pohjalla alkaa erottua kolmen joukkueen ryhmä, josta löytyy suora putoaja ja Ykköspesiksen voittajan kanssa karsimaan löytyvä joukkue.

Imatra on yksi näistä joukkueista ja kaksi muuta ovat Alajärvi ja Hamina. Toki joku näistä kolmesta joukkueesta voi teoriassa ajaa kiinni vielä Pattijoen ja Seinäjoen, mutta PattU ja JymyJussit ovat kuitenkin pelillisesti sen verran vahvoja, etten usko kummankaan olevan enää todellisessa putoamisvaarassa.

Kuka siis kolmikosta Imatra, Alajärvi ja Hamina putoaa?

Siihen on mahdoton vielä vastata.

Hamina näytti olevan alkukaudesta sarjan heikoin joukkue, mutta sekin on ailahtelevien peliesitystensä lomassa ottanut yllättäviä voittoja kaatamalla muun muassa Hyvinkään kahdesti ja voittamalla Joensuun kotonaan.

Haminalla suurin heikkous oli ennakolta ulkopeli ja se on myös ollut sarjassa pelottavan heikkoa. Kun ulkokenttä on revennyt, sen on revennyt usein tosi rumalla tavalla.

Ulkopelin ongelmista kertoo se, että Hamina on joutunut muokkaamaan kokoonpanoaan koko ajan. Itse asiassa joukkueessa on vain kolme pelaajaa, jotka ovat pelanneet ulkona jokaisen ottelun – Waltteri Hämäläinen, Teemu Rouhiainen ja Antti Kortteenperä.

On hyvä, että ratkaisua ongelmiin etsitään kokeilemalla, mutta toisaalta jokainen pelinjohtaja haluaisi mieluusti saada lyötyä lukkoon selkeän permanentin, jossa tarvittaessa liikuteltaisiin kerralla yhtä tai kahta palasta.

Sisäpelinsä puolesta Haminalla on mahdollisuuksia, mutta avain tästä eteenpäin on se, miten ulkopeli kestää.

Alajärven ongelmana on taas sisäpeli. Joukkueella oli viime kaudella todella vahva ykköskärki, minkä ansiosta se sai hyvin tilanteita. Täksi kaudeksi ykköskärkeä on jouduttu ruuvaamaan siten, että loistokauden viime vuonna kärkenä pelannut Elmeri Koivusalmi on siirretty kakkoseksi, eikä homma ole enää pelannut samalla tavalla kuin viime kaudella.

Ongelmia kuvaa hyvin se, että joukkueen tärkein numerolla lyövä kotiuttaja, Tuukka Etula, on lyönyt tällä kaudella vasta neljä juoksua 11 yrityksellä.

Alajärvi elää pompusta ja sillä on ollut useissa otteluissa siinä mielessä huonoa onnea, että kun muualla on paistanut aurinko, Alajärven otteluissa on tullut vettä.

Alajärven mahdollisuus on siinä, että se pystyisi käyttämään sisäpelissään pomppua. Ulkopeli kestää yllättävänkin hyvin, kuten viimeksi nähtiin maanantaina Vimpelissä, mutta se ei vielä riitä varsinkaan kärkijoukkueita vastaan.

Imatra on näistä kolmesta joukkueesta tasaisin. Sen ulkopeli on ollut koko kauden kohtalaisella tasolla ja Imatra on lyönyt näistä kolmesta pohjajoukkueesta eniten juoksuja, vaikka onkin pelannut ennen tiistain kierrosta kaksi ottelua niitä vähemmän.

Hyötyläinen ja varsinkin Kinnunen ovat hyviä hätäapuhankintoja, mutta he tuskin ovat käytössä jatkosarjan otteluissa. Siksi Imatran on oltava jatkosarjassa iskussa, sillä silloin on vastassa valtaosin oman tasoisia joukkueita. Jatkosarjassa on jaossa 15 pistettä, mutta näiden pisteiden tärkeyttä nostaa se, että etenkin otteluissa Haminaa ja Alajärveä vastaan kyseessä on legendaarisen kuuden pisteen ottelut.

Siksi kolmen viimeisen joukkueen järjestystä on turha edes yrittää ennakoida nyt.